Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Εθνική κυριαρχία σε μια χρεοκοπημένη χώρα

Πολλοί αγωνιούν προ του φάσματος μιας ασύντακτης χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και μιας πιθανής πλέον εξόδου από το ευρώ. Αλλοι αγανακτούν για τις συνεχείς παρεμβάσεις των ξένων, συχνά ωμές και απροκάλυπτες, στα εσωτερικά της χώρας, την απώλεια εθνικής κυριαρχίας αλλά και τον εξευτελισμό που υφιστάμεθα συλλογικά ως πολίτες της Ελλάδας. Βεβαίως, υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που ανησυχούν έντονα για τη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών σε αυτήν τη βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα. Εχουν όλοι δίκιο, αν και συνήθως δυσκολεύονται να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Η χώρα χρεοκόπησε. Το ερώτημα σήμερα είναι πώς θα διαχειριστούμε τα πράγματα από εδώ και πέρα. Ολοι θα χάσουμε στην πορεία. Δεν υπάρχει..



...ανώδυνη προσαρμογή, αλλά μπορεί να γίνει στο μέτρο του δυνατού κοινωνικά δίκαιη. Αρκεί να κτίσουμε γρήγορα τις βάσεις για μια υγιή και ανταγωνιστική οικονομία που θα ανοίγει προοπτικές για το μέλλον.

Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κατάρρευση χωρίς τη βοήθεια των ξένων, Ευρωπαίων εταίρων και άλλων. Επαναλαμβάνεται δυστυχώς η Ιστορία. Τα ποσά της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλα, με όποιο ιστορικό προηγούμενο και αν τα συγκρίνουμε. Το πρώτο και το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας, «το κούρεμα» του δημοσίου χρέους που διαπραγματεύτηκαν κυρίως οι ξένοι για μας, συν η ρευστότητα που εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πλησιάζουν συνολικά τα 450 δισ. ευρώ. Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ όλων των εποχών, που μπορεί όμως να το ξεπεράσει σύντομα η Ιταλία, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.


Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο του Λουκά Τσούκαλη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.