Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ελαιόλαδο - Το φάρμακο της καρδιάς


Γιατί στην Κρήτη παρατηρούνται λιγότερες καρδιοπάθειες;
Μελέτη επτά χωρών, έδειξε ότι ο πληθυσμός της Κρήτης έχει χαμηλότερη θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αποδείχθηκε ότι η συχνή και μεγάλη χρήση ελαιόλαδου, ελαίων, λαχανικών και φρούτων από τους Κρήτες είναι η αιτία της μείωσης των καρδιοπαθειών. Οι άνδρες της κρήτης έχουν 3-5 φορές μικρότερη πιθανότητα ν αυποστούν έμφραγμα σε σύγκριση με άνδρες της ίδιας ηλικίας στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στις ΗΠΑ.
Ποιο είναι το μυστικό του ελαιόλαδου;

Το ελαιόλαδο περιέχει ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών τις τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, σκουαλένια κ.λπ. έχει βρεθεί ότι 100 γρ ελαιόλαδου ωμού έχει την κατάλληλη ποσότητα των αντιοξειδωτικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Η χοληστερίνη, η LDL χοληστερόλη και η HDL χοληστερόλη. Που δρα το ελαιόλαδο;
Είναι γνωστό ότι η χοληστερίνη και έμφραγμα πάνε μαζί. Αν δε προστεθούν και υπέρταση, παχυσαρκία και κάπνισμα, μιλάμε για σοβαρή απειλή στεφανιαίας νόσου. Η οξειδωμένη μορφή LDL χοληστερόλης στο αίμα είναι τόσο χαμηλότερη όσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες καταναλώνουμε. Το ελαιόλαδο περιέχει πάνω από 600 πολυφενόλες. Οι περισσότερες από αυτές ασκούν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τα λιπαρά οξέα της LDL-χοληστερόλης από την οξείδωση. Έτσι η LDL-χοληστερόλη έχει χαμηλότερη αθηρογόνο δράση. Σαν αποτέλεσμα δεν δημιουργούνται αθηρωματώσεις στα στεφανιαία αγγεία και προλαμβάνεται το έμφραγμα.
Τι διαφορετικό έχει το ελαιόλαδο από τα σπορέλαια;
Το λάδι της ελιάς είναι διαφορετικό από τα άλλα φυτικά έλαια γιατί δεν προέρχεται από σπόρους αλλά από τον καρπό του δέντρου. Έτσι δεν υποβάλλεται σε άλλες διαδικασίες επεξεργασίας όπως τα σπορέλαια και ως χυμός διατηρεί πολλές θρεπτικές, ωφέλιμες ουσίες. Όμως πρέπει να προσέχουμε ακόμα και τα διάφορα ελαιόλαδα, γιατί δεν είναι όλα ισοδύναμα. Μόνο όταν το λάδι είναι πλούσιο σε φαινόλες και αυτό είναι το παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν τις σημαντικά ωφέλιμες δράσεις για την υγεία μας.
Στη χώρα μας οι μήνες Νοέμβριος και αρχές Δεκεμβρίου η ύπαιθρος, τα νησιά μας γεμίζουν κόσμο που μαζεύει ελιές. Είναι μια πανάρχαια η γιορτή κοινωνικής συνάθροισης που επιβάλλει η ίδια η φύση.
Εμείς λαμβάνοντας το μήνυμα της γης, κάνουμε αλλαγές στη διατροφής μας προσθέτοντας λάδι και αφαιρώντας τα λίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.