Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και νέες μειώσεις συντάξεων

Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και νέες μειώσεις συντάξεωνΤην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας ενώ δεν θα υπάρξει  και περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσα στο 2012 σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουτρουμάνη
Συγκεκριμένα το Υπουργείο σχεδιάζει μεσοσταθμικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων θα φθάσουν και το 40%, και ενοποίηση των επικουρικών σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι «Στα επικουρικά ταμεία δεν υπάρχει η ανταποδοτικότητα, γι' αυτό έχουμε 2 επιλογές: να αφήσουμε τα ταμεία να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού (διαχειρίστηκα 3 περιπτώσεις τέτοιες, η τελευταία ήταν της ΕΥΔΑΠ) ή να κάνουμε άμεσα παρεμβάσεις για να διασωθούν τα ταμεία... Επιλέξαμε το 2ο... δηλαδή θα προχωρήσουμε σε γενναία αναδιάρθρωση των επικουρικών ταμείων. Ενοποίηση σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης των 5 ταμείων (που στην ουσία είναι 30 καθώς το κάθε ένα έχει δεκάδες αυτοτελείς τομείς)» και πρόσθεσε ότι δεν «θα υπάρχει αυτοτέλεια για κανένα. Αντιθέτως, θα υπάρξει ένα ταμείο με ενιαίο λογιστήριο και υπηρεσίες».
Σε ένα (ενιαίο επικουρικό μισθωτών) ενοποιούνται τα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα), αλλά στο ενιαίο ταμείο μπορούν να ενταχθούν και άλλα επικουρικά ταμεία. Ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι όποιο ταμείο επιθυμεί να μην συμμετάσχει στην ενοποίηση, θα μπορεί να το κάνει αλλά τόνισε πως «Εμείς όμως δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη... στο μέλλον δεν θα μπορεί να μπει»
Τέλος ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μειώσεις των συντάξεων εντός του 2012, λέγοντας «το 2012 σε δύσκολες συνθήκες κάνουμε σχεδιασμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε ταμειακή επάρκεια και να διατηρηθεί το καλό επίπεδο συντάξεων. Είναι αγώνας κόντρα σε μια σειρά δεδομένα και αρνητικά φαινόμενα που οφείλονται στην πορεία μετα την κρίση... Θα εξετάσουμε πως πάνε τα έσοδα το πρώτο 2μηνο - 3μηνο του 2012 και θα δούμε πως θα κινηθούμε» και επεσήμανε την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμεία λέγοντας «Τα επικουρικά ταμεία θα κατέρρεαν μετά το 2015 και χωρίς να υφίστατο η οικονομική κρίση. Αρκεί να σημειωθεί ότι η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς έναν σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο» ενώ πρόσθεσε πως το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν προβλέπεται καμία αύξηση των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση ενώ στα πλάνα του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται και η δημιουργία ατομικών λογαριασμών ασφάλισης μετά το 2001, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν παροχές αντίστοιχες με τις εισφορές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.