Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Εφιαλτική η επόμενη διετία για το ασφαλιστικό

Εφιαλτική η επόμενη διετία για το ασφαλιστικό 
Η διετία 2012-2013 θα είναι εφιαλτική για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αν συνεχιστεί η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών και ηύφεση. Όταν η συγκεκριμένη διαπίστωση γίνεται από τον υπουργό Εργασίας, αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα καθώς δείχνει ότι το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στις βασικές παραμέτρους τους ασφαλιστικού (όρια συνταξιοδότησης, ύψος συντάξεων) είναι ανοικτό αν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση στα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας.

 Ο Γιώργος Κουτρουμάνης κατέθεσε στη Βουλή τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών που συντάχθηκαν –και κατ’ απαίτηση της τρόικας- προκειμένου να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2060. Η μελέτη, δείχνει ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα. Το μνημόνιο μας αφήνει ένα περιθώριο αύξησης των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματοςκατά 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 και η μελέτη δείχνει ότι με τα τωρινά δεδομένα η αύξηση αυτή θα είναι 0,71% υψηλότερη (από 13,18% του ΑΕΠ θα φτάσει στο 13,89% του ΑΕΠ το 2060). 
            

Βέβαια, το συγκεκριμένο καθησυχαστικό –σε πρώτη φάση- εύρημα έχει και δεύτερη ανάγνωση.
  • Στηρίζεται σε δεδομένα του 2010. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη τόσο η μείωση των εσόδων του συστήματος για το 2011 –λόγω αύξησης της ανεργίας και μείωσης των αποδοχών- κατά τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ όσο και η διαφαινόμενη νέα μείωση για το 2012.
  • Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας το 2012 είναι πολύ πιθανό να πέσουν έξω. Ήδη ο ΟΟΣΑ, με τις χθεσινές του εκτιμήσεις ανεβάζει την προβλεπόμενη ανεργία σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.
  • Απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες από τη μείωση των αποδοχών. Η υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με χαμηλότερες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Χαμηλότερες αποδοχές σημαίνουν και λιγότερες εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Έκρηξη παρατηρείται στην εκ περιτροπής απασχόληση γεγονός που επίσης σημαίνει χαμηλότερες αποδοχές και λιγότερες εισφορές.


Aρίστος Οικονομίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.