Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Mέτρα για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος ζητούν 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών  

Θέμα: Μέτρα για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος 

Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών κλιμακούμενης έντασης, η οποία μάλιστα έφτασε πρόσφατα να μετατραπεί σε κρίση θεσμών με εκτεταμένα φαινόμενα ανομίας.
Σε αυτό το κλίμα, η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της κοινωνίας μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από βαθιές αλλαγές. Οι καλές προθέσεις, οι δηλώσεις αποφασιστικότητας, κάποια ημίμετρα ή ακόμα «αυτοθυσίες» μεμονωμένων προσώπων δεν αρκούν. Χρειάζονται πειστικές απαντήσεις στην αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Κορυφαία ζητήματα στην ηθική ανάκαμψη της πολιτικής αναδεικνύονται το «πόθεν έσχες» των πολιτικών και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Η κυβέρνηση Παπανδρέου με Υπουργό τον κ. Ραγκούση είχε ολοκληρώσει την...


...προετοιμασία για ριζικές αλλαγές στα παραπάνω ζητήματα με τη συμβολή μιας υψηλού κύρους επιστημονικής επιτροπής που είχε συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό τον Ιανουάριο του 2011 και η οποία αξιοποίησε προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διεθνούς Διαφάνειας.
Όπως άλλωστε επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής  (27 Νοεμβρίου 2011), μερικές από τις αλλαγές που έχει επεξεργαστεί και εισηγείται η ως άνω Επιτροπή είναι:
-          Σε περίπτωση ανακρίβειας της δήλωσης ή μη τεκμηρίωσης του τρόπου απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, η Επιτροπή Ελέγχου καταλογίζει σε βάρος του ελεγχομένου βουλευτή και υπέρ του Δημοσίου χρηματικό ποσό ίσης αξίας με το περιουσιακό όφελος το οποίο απέκτησε ο ελεγχόμενος.
-          Η πλειοψηφίας της Επιτροπής που ελέγχει τα οικονομικά των βουλευτών δεν θα είναι βουλευτές.
-          Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί ακολουθούν το διπλογραφικό σύστημα και τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ενώ τα βιβλία ελέγχονται ετησίως από την Επιτροπή Ελέγχου και δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο.
-          Μείωση κατά 25% της τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και περαιτέρω μείωση κατ’ έτος αναλογικά με το ύψος του ελλείμματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα υπολογίζεται με τα βεβαιωθέντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι τα προϋπολογισθέντα.
-          Συνυπολογισμός και αφαίρεση από την τακτική χρηματοδότηση του κάθε κόμματος του ποσού που αναλογεί σε μισθοδοσία αποσπασμένων στο κόμμα υπάλληλων.
-          Απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων
-          Απαγορεύονται οι οργανωμένες, χρηματοδοτούμενες από τα κόμματα μετακινήσεις ετεροδημοτών
-          Υποχρεωτικό κοινό φυλλάδιο για τους υποψηφίους του κάθε συνδυασμού.
Κύριε Υπουργέ,
Κληθήκατε μέσα σε πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις να συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, η οποία έχει μπροστά της να κάνει πάρα πολλές υπερβάσεις.                                
Με την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει να προσφέρει πολλά στην κρίση, που δεν είναι μόνο δημοσιονομική και οικονομική και επειδή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της κυβέρνησης, την κοινωνική συνοχή, την εφαρμογή των πολιτικών και εν τέλει τη σωτηρία της χώρας,
Ερωτάσθε:
1.       Είναι στις προτεραιότητές σας να προχωρήσετε σε ριζικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος;
2.       Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την προετοιμασία που έχει συντελεστεί για τον εντοπισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος, όπως αναφέρεται παραπάνω, και τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η ως άνω επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε τον Ιανουάριου του 2011;
3.       Θα προχωρήσετε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τις κυρώσεις αναφορικά με τα οικονομικά των βουλευτών και πολιτικών προσώπων, με τα έσοδα και έξοδα των πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών και το πόθεν έσχες των βουλευτών και όσων έχουν επιτελέσει υπουργοί και δημόσιοι λειτουργοί;

30 Νοεμβρίου 2011                                                                           Οι Βουλευτές
  
1         Συμεών Κεδίκογλου


2         Θανάσης Οικονόμου


3         Οδυσσέας Βουδούρης


4         Χαρά Κεφαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.