Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

To πλιάτσικο των ΜΚΟ


του Κώστα ΓιαννακίδηΠριν από μερικά χρόνια κάποια παλικάρια, Σέρβοι της Βοσνίας, που μάζευαν τις ζωές σαν μαργαρίτες του αγρού, έπεσαν στα νύχια των «κυνηγόσκυλων» που αναζητούν εγκληματίες του γιουσκοσλαβικού εμφυλίου. 'Οταν τους ρώτησαν πως κατάφεραν να βγάζουν μεροκάματο όντας καταζητούμενοι, είπαν πως υπήρχε μία εξαιρετική ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που τους απασχολούσε με γενναιόδωρες αμοιβές. Ασφαλώς το θέμα δεν πήρε διαστάσεις στην Ελλάδα, δεν πήρε ούτε θέση σε μονόστηλο. Ήταν η εποχή που όποια πέτρα και αν σήκωνες στον πλανήτη θα έβρισκες από κάτω είτε σκόνη, είτε ελληνική ΜΚΟ. Διότι, βλέπετε, η Ελλάς πριν από μία δεκαετία προτιμούσε να κάνει τα πάντα μέσω των ΜΚΟ: από εθνική πολιτική μέχρι χυδαία ρουσφέτια.

Συζητώντας, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με πολιτικό που χειρίστηκε, δια της θητείας του στο ΥΠΕΞ, κονδύλια προς ΜΚΟ, βρέθηκα να ακούω ιστορίες με δράκους: «Φυσικά και υπάρχουν περίεργες δοσοληψίες με ΜΚΟ γιατί τις χρησιμοποιούμε για εθνικούς λόγους!» Ανατρίχιασα από ενδιαφέρον και ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Δεν τις έλαβα, άκουσα μόνο κάτι ομιχλώδεις ιστορίες για προάσπιση εθνικών συμφερόντων, για λαδώματα σε κυβερνητικούς παράγοντες στην αλλοδαπή, για πόλεμο μυστικών υπηρεσιών που χρειάζεται περισσότερα κονδύλια.
Η Νέα Δημοκρατία σκόπευε να κάνει μία ενδελεχή έρευνα στο καθεστώς λειτουργίας των ΜΚΟ που έπαιρναν χρήματα από το υπουργείο Εξωτερικών. 'Οχι φυσικά για λόγους διαφάνειας και νέας διακυβέρνησης. Απλώς πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο στα αποτελέσματα μίας αποκαλυπτικής έρευνας. Ειδικά ο ΓΑΠ που είχε χρηματίσει και υπουργός των Εξωτερικών θα καλείτο να δώσει εξηγήσεις-τουλάχιστον έτσι έλεγαν στην κυβέρνηση Καραμανλή. Δεν έγινε τίποτα. Ακόμα και καταγγελίες υπηρεσιακών παραγόντων για τη δράση συγκεκριμένων ΜΚΟ μπήκαν στο συρτάρι, χωρίς να διαρρήξουν τη διακομματική αδιαφορία. Ίσως επειδή με τις ΜΚΟ δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. «Παίρνεις χρηματοδότηση για να φτιάξεις σχολείο στην Κεντρική Αφρική. Δίνεις δέκα χιλιάδες δολάρια στον τοπικό παράγοντα και σου υπογράφει ότι του έφτιαξες ως και νοσοκομείο» μου έλεγε άνθρωπος ο οποίος γνώριζε πως λειτουργούσε η φάμπρικα.
Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση ΜΚΟ από την από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός αποδέχθηκε το πόρισμα της Βουλής που έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες. Ουσιαστικά πρόκειται για το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πείτε. 'Οχι ακριβώς. Διότι αν σταματούν τη χρηματοδότηση χωρίς να μας αποκαλύπτουν τι έγινε στο παρελθόν, ποιοι (και ποιες) τα πήραν, τότε απλώς κάνουν μία μουτζούρα πάνω ένα χαρτί που δεν θέλουν να διαβάσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.