Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ποιος ήταν ο "Μάρσαλ"


Το Σχέδιο οφείλει το όνομα του στον πατέρα του ή στον καθιερωμένο σαν πατέρα του Τζορτζ Κάτλετ Μάρσαλ (1880-1959)


Ο Τ.Κ. Μάρσαλ υπήρξε διακεκριμένος πολιτικός, αλλά και στρατιωτικός (στρατηγός 5 αστέρων) των ΗΠΑ. Απόφοιτος της στρατιωτικής σχολής της Βιργινίας, ο Μάρσαλ αναδείχτηκε για πρώτη φορά στο μέτωπο των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, για τις πολύ καλές επιθετικές του μελέτες. Τότε πήρε το βαθμό του Συνταγματάρχη. Στη συνέχεια, η ανάδειξη του υπήρξε αδιάκοπη. Το 1924-1927, υπηρέτησε στη στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στην Κίνα. Το 1936 πήρε το βαθμό του ταξίαρχου, το 1938 τη θέση του υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου και το 1939 το βαθμό του στρατηγού και τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Οπαδός της άποψης ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, που έχει στο μεταξύ αρχίσει στην Ευρώπη, είναι αναπόφευκτη, ο στρατηγός Μάρσαλ εργάζεται πυρετωδώς για τη στρατιωτική ενίσχυση της χώρας. Με την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο (07/12/1941), ο στρατηγός Μάρσαλ αναλαμβάνει την ουσιαστική αρχιστρατηγία στα μέτωπα της Ευρώπης και Ειρηνικού. Παίρνει μέρος στις συναντήσεις της Τεχεράνης, της Γιάλτας, του Πότσνταμ κ.α. 


Με το τέλος του πολέμου, παραιτείται από τα στρατιωτικοά του αξιώματα και αποχωρεί από το στρατό. Στη διάρκεια της αρχιστρατηγίας του, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έφτασαν από τους 195.000 τους 8.000.000 άνδρες (και μερικές γυναίκες). Μετά την αποχώρηση του από το στρατό ο Τ.Κ. Μάρσαλ διαπρέπει στην πολιτική. Επιστρέφει για λίγο στην Κίνα σαν προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου Τρούμαν και, μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, γίνεται το Γενάρη του 1947, Υπουργός Εξωτερικών.

Από τη θέση αυτή ο Μάρσαλ υπήρξε ο εισηγητής δύο πολύ σοβαρών σχεδίων. Το πρώτο (12/03/1947) ήταν το "Δόγμα Τρούμαν", όπως ονομάστηκε η απόφαση άμεσηςανάμειξης των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Το δεύτερο, το οποίο παρουσίασε ο ίδιος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις 5 Ιούνη 1947, ήταν το σχέδιο οικονομικής βοήθειας στην Ευρώπη, που πήρε και το όνομα του. Τον ίδιο χρόνο, πρωτοστάτησε στη σύναψη του Αμυντικού Συμφώνου του Δυτικού Ημισφαιρίου (TIAR) με τα άλλα αμερικανικά κράτη.

Το 1949 παραιτήθηκε για λόγους υγείας από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά έγινε και πάλι Υπουργός, Αμύνης αυτή τη φορά, το 1950-1951, στη διάρκεια δηλαδή του πολέμου της Κορέας. Το 1953, του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη. Λίγο ειρωνικό για κάποιον που συμμετείχε ενεργά, σε 3 τουλάχιστον πολέμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.