Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επέκταση της ευρωκρίσης σε Γαλλία και Ιταλία;


XRIMANEWS.GRΟι φόβοι για επέκταση της κρίσης στην ΕΕ εντείνονται, το ΔΝΤ προειδοποιεί πλέον και για τα δημοσιονομικά της Γαλλίας ενώ σε δεινή θέση βρίσκονται και η Ιταλία και η Ισπανία, που βλέπουν τα επιτόκια των ομολόγων του να αυξάνονται θεαματικά συνθέτοντας μία κάτασταση που υποδεικνύει πως η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους κινδύνους.
Η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας παρά το δεύτερο πακέτο στήριξης, η ανησυχία για τα οικονομικά της Ιταλίας εντείνεται και οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας δίνουν τροφή για νέα απαισιόδοξα σενάρια αναφορικά με την ευρωζώνη και το μέλλον της.

Εξυγίανση δημοσιονομικών ζητά από τη Γαλλία το ΔΝΤ
  ομικών μέτρων και θέτει εν αμφιβόλω τις γαλλικές προγνώσεις ανάπτυξης της οικονομίας. Ο διεθνής οργανισμός δεν αποκλείει καθήλωση της γαλλικής οικονομίας σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης γεγονός που θα επιβράδυνε τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδεχομένως το Παρίσι να απωλέσει την εξαιρετική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και αναγκαστεί να πληρώσει μεγαλύτερο τίμημα για νέες δάνεια. Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ προτρέπει τη Γαλλία να καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της.
 
Η Γαλλία έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 7% του ΑΕΠ το 2011 σε λιγότερο από 3%, όπως προβλέπουν τα κριτήρια του Μάαστρχιτ, μέχρι το 2013. Η γαλλική κυβέρνηση ξεκινούσε τους υπολογισμούς της προβλέποντας οικονομική ανάπτυξη 2% το 2011, 2,4% το 2012 και 2,5% το 2013. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν ωστόσο λόγο για ανάπτυξη 1,9% το 2012 και 2,0% το 2013.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει ακόμα και την επιβολή φόρου για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει να αποφύγει αντιλαϊκά μέτρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013.
 
Θα καταβάλει η Ιταλία το μερίδιό της στην επόμενη δόση;
 
Παρά το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει τεταμένη. Τα δεκαετή ομολόγα του ιταλικού δημοσίου που μόλις πριν ένα μήνα πωλούνταν με επιτόκιο 4,94% έφθασαν να πωλούνται με επιτόκιο 5,77%, σύμφωνα με την ιταλική κεντρική τράπεζα.
 
Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θέτει σε κίνδυνο της συμβολή της Ιταλίας στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η Ιταλία αναγκαστεί να πληρώσει υψηλότερό επιτόκιο για νέες πιστώσεις από εκείνο που λαμβάνει από το δανεισμό της Ελλάδας, ενδέχεται να μην καταβάλει το μερίδιό της στην επόμενη δόση του δανείου προς τη χώρα μας το Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής όμως η Ιταλία δεν έχει λάβει σχετική απόφαση.
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.