Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ: Λάμπρος Σταυρόπουλος (αποΤΟ ΒΗΜΑ)

Μέσω ΑΣΕΠ θα προσλαμβάνονται τελικώς και οι μερικώς απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την απόσυρση από τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο σχετικής διάταξης, η οποία προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση...

Η ΝΔ κατήγγειλε διά του εισηγητή της κ. Ι. Βρούτση ότι με την εν λόγω διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας για την εργασιακή ασφάλεια, δίδεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να προσλαμβάνουν προσωπικό μερικής απασχόλησης (ως 4 ώρες ημερησίως) και για διάστημα 6 μηνών με την επίκληση εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προωθήσουν τις σχετικές διαδικασίες και εκτός ΑΣΕΠ μετά την παρέλευση του προβλεπομένου 10ημέρου εντός του οποίου οφείλει η ανεξάρτητη Αρχή να ελέγξει τη νομιμότητά τους. Ο κ. Βρούτσης εγκάλεσε τον υπουργό Εργασίας ότι η ρύθμιση αυτή «συνιστά ευθεία απόκλιση από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για καθολική υπαγωγή του συστήματος προσλήψεων του πάσης φύσεως προσωπικού που χρειάζονται οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ» και ότι «ανοίγει το παράθυρο για αθρόες ανέλεγκτες προσλήψεις προσωπικού μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου με την αόριστη επίκληση δήθεν “εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών”». Κάλεσε δε τον υπουργό να αποσύρει τη ρύθμιση.

Ο κ. Λοβέρδος απάντησε στις επικρίσεις της ΝΔ λέγοντας ότι η επίμαχη διάταξη υπάρχει από το 1998 και ότι απλώς ύστερα από παρέμβαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής υπήρξε επαναδιατύπωσή της. «Εμείς θα το δούμε, κι αν θεωρείτε ότι βγάζετε “λαβράκι”, την καταργώ και από ρητή διάταξη του 1998» είπε ο υπουργός Εργασίας, ενώ στην προτροπή του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπα να μην παραλείψει τη ρύθμιση του 1998 διότι δεν θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με μερική απασχόληση, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι «δεν δεχόμαστε ούτε υποψία μομφής» και ότι «αν χρειαστεί, θα καταστρέψουμε έναν θεσμό ολόκληρο, αρκεί να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή υποψία». Αργότερα πάντως απέσυρε την επίμαχη φράση σύμφωνα με την οποία «αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή (σ.σ.: των 10 ημερών για τον έλεγχο από το ΑΣΕΠ της νομιμότητας των συγκεκριμένων προσλήψεων), οι σχετικές διαδικασίες συνεχίζονται και χωρίς τη γνώμη του ΑΣΕΠ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.