Το Επώδυνο και το Τολμηρό
Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Ο Πρωθυπουργός έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τη φράση θα ματώσουμε αν χρειαστεί. Χθες, με το διάγγελμα του ζήτησε από τον Ελληνικό λαό να ζοριστεί και σε κάποια σημεία να ματώσει.
Η περίσταση απαιτεί μέτρα, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, όμως πέρα από τα έκτακτα μέτρα και τα οδυνηρά, υπάρχουν και τα τολμηρά.
Η διακυβέρνηση είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, όταν έχεις απέναντι τον αντίπαλο έχεις διάφορες επιλογές. Μία επιλογή για να κερδίσεις τη μάχη είναι να στείλεις σε κατά μέτωπο επίθεση το στράτευμα σου, θα ματώσεις, θα κινδυνέψεις να χάσεις το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτών σου, αλλά έχεις πολλές πιθανότητες να κερδίσεις. Η άλλη επιλογή είναι η απρόβλεπτη στρατηγική, το απροσδόκητο, αυτή η επιλογή δεν στηρίζεται στη βία, αλλά στο τέχνασμα, μπορείς να χάσεις, αλλά αν κερδίσεις θα έχεις περάσει σώος τη δοκιμασία. Πολλοί, θα έλεγαν την πρώτη επιλογή τολμηρή, θαρραλέα, αλλά πιθανότατα δεν θα είχαν διαβάσει κάποιο βιβλίο στρατηγικής.
Η αύξηση έμμεσων φόρων, το πάγωμα των μισθών, η αύξηση των ορίων ηλικίας σε μία οικονομία που έχει πρότυπο ανάπτυξης θα ήταν αρκετά ώστε να μπορέσει να περάσει την περίοδο της κρίσης, θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει και αυτονόητα. Σε μία οικονομία όμως όπως η Ελληνική, μία οικονομία που δεν παράγει, το αυτονόητο, δεν αρκεί και είναι επώδυνο. Χρειάζεται το τολμηρό, το απροσδόκητο, χρειάζεται να συνδέσεις την δημοσιονομική σταθερότητα με την αναπτυξιακή λογική. Δεν αρκεί να δανειζόμαστε λιγότερο ως χώρα, πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε, άλλωστε όπως έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου προεκλογικά ,η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι απλώς εισαγωγή της διεθνούς.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα λοιπόν, και για την Κυβέρνηση, αλλά και για την Ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που καλείται να συνεισφέρει σε μία κατάσταση που δημιούργησαν οι πολιτικοί της ταγοί, όχι ότι είναι άμοιρη, άλλωστε αυτοί τους ψήφιζε και θα τους ψηφίζει, όμως έχουν πάψει οι καιροί που ο νέος βασιλιάς έπειθε τους στρατιώτες να συνεχίσουν τον πόλεμο, λέγοντας απλώς ότι ο άλλος ήταν κακός, πρέπει να δείξεις τους ενόχους της κρίσης, πρέπει να τους τιμωρήσεις, να τους ζητήσεις να δώσουν πίσω τα λεφτά, και μετά να πεις και στους στρατιώτες να συνεχίσουν να πολεμούν και όχι να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους.
ΥΓ. Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις μία μάχη έλεγε ο Κινέζος στρατηγιστής Sun Tzu, είναι να την κερδίσεις πριν να τη δώσεις, αυτό όμως σημαίνει ότι έχεις επεξεργαστεί όλες τις πιθανές σου επιλογές, το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ το είχε κάνει αυτό προεκλογικά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.