Ερχεται καταιγίδα ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα
ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΣΟΚ με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Στόχος είναι να «κλειδώσει» οριστικά η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος τουπροϋπολογισμού του 2010 κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με υπολογισμούς των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων, που έχουν θέσει στο μικροσκόπιο την ελληνική οικονομία, η ύφεση για το 2010 θα είναι βαθύτερητου-0,3% του ΑΕΠ, τα έσοδα θα είναι λιγότερα και τα ποσά που αντιστοιχούν στο κόστος δανεισμού θα είναι υψηλότερα των αναμενομένων, όπως είχαν καταγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Κατά συνέπεια τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα επιφέρουν μείωση του ελλείμματος κατά 2,75% του ΑΕΠ. Με τα έκτακτα μέτρα που αναμένεται να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν ακαριαία υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί το υπόλοιπο 1,25%, το οποίο αντιστοιχεί σε 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να καταλήξει σε αυτή τη δραστική επιλογή μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η στρατηγική διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και κυρίως του δανειακού προγράμματος για το 2010- κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της οποίας φέρεται ότι είχε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη φράση «έκτακτα μέτρα» για να στείλει το μήνυμα ότι τα μέτρα είναι «έκτακτα», δεν είναι δηλαδή μόνιμα και ως εκ τούτου, να κλείσει το μάτι στον λαό ότι αν όλα πάνε καλά, μπορεί να ανακληθούν ύστερα από ένα-δύο χρόνια. Ουδείς ασφαλώς πρόκειται να τον πιστέψει, αλλά η διαβεβαίωση αναμένεται να εκληφθεί ως μια «ευγενική χειρονομία». Τα μέτρα αυτά, που θα είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% (τουλάχιστον) και η νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, δεν θα ακολουθήσουν την οδό της μαραθώνιας διαβούλευσης, αλλά θα ανακοινωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή «χωρίς αναισθητικό» με καταιγίδα«πράξεων νομοθετικού περιεχομένου».
Ανακοινώσεις και πράξεις μπορεί να γίνουν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αφού το κυβερνητικό σχέδιο θυμίζει τις παλαιές αποφάσεις για την υποτίμηση της δραχμής- αποφάσεις που από τη φύση τους δεν προαναγγέλλονταν και εφαρμόζονταν ακαριαία. Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο ο Πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή στο Λονδίνο σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα πριν υπάρξει η αξιολόγηση των ήδη προβλεπόμενων από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Εν τω μεταξύ μέσα στις επόμενες ημέρες επισκέπτεται την Αθήνα το κοινό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που πρόκειται να «εποπτεύει» την ελληνική οικονομία. Οι συμμετέχοντες θα μεταφέρουν τις- ήδη γνωστές στην κυβέρνηση- εκτιμήσεις τους για την αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, εφόσον τελικώς πραγματοποιηθεί, θα προηγηθεί της ανακοίνωσης των μέτρων γύρος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου με ευρωπαίους ηγέτες. Ο στόχος είναι, μόλις ανακοινωθούν τα μέτρα, να εξασφαλιστούν άμεση «πολιτική υποστήριξη» και «θερμή ευρωπαϊκή υποδοχή». Το «τρίτο βήμα» θα είναι η εντός ολίγον ωρών ανακοίνωση νέας δημοπρασίας ομολόγων (ή το «κλείσιμο» μιας νέας κοινοπρακτικής έκδοσης στην οποία θα συμμετάσχουν μεγάλες ελληνικές και ξένες τράπεζες), έτσι ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή «ένεσηεμπιστοσύνης» και να δανειστεί χωρίς να εκραγούν τα spread (διαφορά επιτοκίου ανάμεσα στο επιτόκιο του ελληνικού με το γερμανικό ομόλογο).
Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω κινήσεων θεωρείται η ύστατη λύση με εθνικά χαρακτηριστικά (χωρίς δηλαδή την οικονομική συνδρομή της Ευρώπης ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και τη διάνοιξη των διεθνών οδών του δανεισμού για το κράτος και τις τράπεζες. Τη θέση αυτή φέρονται να υποστηρίζουν εδώ και ημέρες ο κ. Ι. Ραγκούσης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , και ο κ. Π. Ευθυμίου , ενώ και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή το βράδυ: «Εφόσον είμαστε υποχρεωμένοι να πείσουμε τις διεθνείς αγορές και τους κοινοτικούς μας εταίρους πρέπει να το κάνουμε.Πρέπει να το κάνουμε με τις δικές μας αποφάσεις, δίκαιες και αποτελεσματικές που συγκροτούν ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σύνολο» . Πρόκειται για μια προσπάθεια να... κερδηθεί ο χαμένος χρόνος των πρώτων τεσσάρων μηνών αφού η βεβαιότητα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2010 κυρίως μέσα από κινεζικές τοποθετήσεις- λύση που λέγεται ότι προωθούσε η Goldman Sachs σε συνεννόηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους- οδήγησε στην καθυστέρηση της έγκαιρης λήψης μέτρων και στην υποτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονταν στις αγορές.
1.Θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες 2.Θα ανακοινώσει τα έκτακτα μέτρα 3.Θα εκδώσει νέα ομόλογα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.