Ολοι υποστηρίζουν ότι πραγματικές αυξήσεις θα δούμε μόνο όταν υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη
ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ καισκεπτικισμός επικρατούν στους επιχειρηματικούς κύκλους σχετικά με τη μισθολογική πολιτική που θα ακολουθήσουν το 2010. Η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τους μισθούς και να κόψει τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα δημιουργεί κλίμα και για τον ιδιωτικό τομέα,
αν και όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποί του θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην επιβληθούν μειώσεις μισθών σε χαμηλά αμειβομένους υπαλλήλους. Οι επιχειρήσεις ήδη από το 2009 είχαν λάβει δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης μέσω μείωσης δαπανών και ψαλιδίσματος
των μπόνους και των απολαβών των διευθυντικών στελεχών τους. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2010, ενώ θα ακολουθηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας για τουςχαμηλόμισθους. Ολοι όμως παραδέχονται πως η κρίση έχει ρίξει άγκυρα στην Ελλάδα και πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα
θα δούμε μόνο όταν η ελληνική οικονομία εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις επιχειρηματιών που θα δώσουν αυξήσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν «ζεστούς» τους εργαζομένους ώστε να βγει η χρονιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
O κ. Ν.Καραγεωργίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας επεξεργασίας και τυποποίησης οσπρίων 3Α, ανήκει στην κατηγορία εκείνη των επιχειρηματιών οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έδιναν πάντοτε μισθολογικές αυξήσεις πιο υψηλές από αυτές που όριζε η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Και είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες στην ελληνική αγορά που στις περιόδους της οικονομικής ευφορίας- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- έδιναν υψηλότερες αυξήσεις από τις συμβάσεις, στο πλαίσιο ενός καλού κλίματος με τους εργαζομένους που ήθελαν να έχουν στην επιχείρησή τους. Ο κ. Καραγεωργίου μιλώντας προς «Το Βήμα» αναφέρει ότι «δίναμε αυξήσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις·μερικές φορές ήταν και πάνω από διπλάσιες». Στην επιχείρησή του απασχολεί 120 εργαζομένους, τα πράγματα εφέτος όμως είναι αρκετά δύσκολα και ο ίδιος είναι αρκετά προβληματισμένος, μιας και η κατανάλωση μειώνεται, αν και η επιχείρησή του πέρυσι είχε αύξηση πωλήσεων.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δηλώνει ότι δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, όπως επί της ουσίας προήγγειλε ο Πρωθυπουργός προ ημερών αναφερόμενος στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και εφέτος λέει ότι οι αυξήσεις των μισθών για τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του θα είναι κατά τι υψηλότερες από αυτές που θα ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, «θα είναι λίγο παραπάνω, θα κάνουμε απλώς “στρογγυλοποίηση” της γενικής αύξησης».
Ο κ. Ελ. Κούρταλης είναι κλωστοϋφαντουργός τρίτης γενιάς· κλάδος που αποτελεί την ιστορική μνήμη του ελληνικού καπιταλισμού. Αλλοτε κραταιός και πανίσχυρος, σήμερα απλώς υπάρχει. Η τύχη των εργοστασίων της οικογένειας Λαναρά αντιπροσωπεύει την εφιαλτική εκδοχή του μέλλοντος όσων κλωστοϋφαντουργών έχουν απομείνει στην αγορά. Πριν από λίγα χρόνια στον κλάδο- είναι εντάσεως εργασίας- απασχολούνταν περί τους 150.000 εργαζομένους, σήμερα μόλις και μετά βίας έχουν απομείνει 85.000
εργαζόμενοι.
Στην επιχείρησή του ο κ. Κούρταλης απασχολεί μόλις 60 εργαζομένους, όταν πριν από 5 ως 6 χρόνια στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα απασχολούσε 180 εργαζομένους. Και η εν λόγω επιχείρηση βρίσκεται μάλλον σε καλή κατάσταση: με 5.000.000 ευρώ ετήσιο τζίρο κατορθώνει να μην έχει ζημιές, για κέρδη πλέον ούτε λόγος δεν γίνεται. Οι εισαγωγές από τις τρίτες χώρες και η ισοτιμία δολαρίου- ευρώ μοιάζουν με την κλεψύδρα που μετρά τον χρόνο. Η μισθολογική πολιτική που θα ακολουθήσει εφέτος εφάπτεται με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας- «δεν υπάρχουν περιθώρια», λέει ο ίδιος-, αν και τα προηγούμενα χρόνια έδινε «κάτι παραπάνω». Λέγεται μάλιστα ότι στο πλαίσιο του ΣΕΒ, οι κλωστοϋφαντουργοί ανήκαν σε εκείνη την κατηγορία των επιχειρηματιών που όλα τα προηγούμενα χρόνια πίεζαν για χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ.Ν.Πέντζος, με δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ζητεί να αναλυθούν όσο πιο διεξοδικότερα γίνεται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για μισθούς, φόρους, συντάξεις και συμμάζεμα του Δημοσίου, ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα στους επιχειρηματίες και να καταστρώσουν τα σχέδιά τους εν μέσω κρίσης.
«Περιμένουμε σύντομαπλήρη εξειδίκευση των μέτρων για να τα σχολιάσουμεαναλυτικά,αλλά κυρίως για να σχεδιάσουμε το τι θα κάνουμε εφέτος στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις μας.Για παράδειγμα,ποιο θα είναι το ποσοστό φορολόγησης των κερδών; Πρέπει άμεσα τα μέτρα να αναλυθούν, ώστε να γνωρίζουμε τι επιδράσεις θα έχουν συνολικά στην οικονομία και αναλόγως να πράξουμε.Σίγουρα πρέπει να προστατευτούν οι ασθενέστερες τάξεις, αλλά απαιτούνται θυσίες από όλους,ώστε η χώρα να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση, με τηναπαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και με την αντιμετώπιση του κινδύνου εθνικής χρεοκοπίας» , αναφέρει ο κ. Πέντζος.
Οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι εκτιμούν γενικά ότι εφέτος δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις, αφού αυτό που προέχει είναι, κατά την άποψή τους, η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα σε βιομηχανίες που θα λειτουργούν και δεν θα απειλούνται από λουκέτα.
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει προηγηθεί του Δημοσίου και αντέδρασε γρήγορα στην επιβολή μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξοπλισμού και διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών Ιntralot κ. Κ.Αντωνόπουλους, η οποία απασχολεί 1.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και 4.000 στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνει«όλη αυτή η συζήτηση για μείωση δαπανών στο Δημόσιο,για πάγωμα μισθών και για μείωση επιδομάτων, έχει ήδη υλοποιηθεί από τις επιχειρήσεις σε χώρες με ανάλογαπροβλήματα σαν της Ελλάδας, αλλά και σε ελληνικές εταιρείες από το 2009».
Διευκρινίζει ότι «το 2009, σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπήρξε μείωση μισθών- στα υψηλόβαθμα όμως στελέχη-, ενώ οι χαμηλόμισθοι δεν υπέστησαν μειώσεις, καθώς το ύψοςτων απολαβών τους εξαρτάται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η μείωση των απολαβών στα επιτελικά στελέχη εμπεριέχει και ένα αίσθημα δικαίου, αφού θα ήταν παράδοξο οι απολαβές να ήταν ίδιες ή και υψηλότερες όταν τα κέρδη των περισσοτέρων επιχειρήσεων υπέστησαν σοβαρές πιέσεις». Εκτιμά ότι «και το 2010 θα διατηρηθεί αυτή η τάση» και προβλέπει ότι «στην Ελλάδα η συγκράτηση των δαπανών και η προσοχή στο νοικοκύρεμα θα κρατήσουν όσο και η κρίση στη χώρα, η οποία όμως δεν θα έχει μικρή διάρκεια». Αυξήσεις στις αποδοχές θα δούμε «όταν θα έρθει ο κύκλος της ανάπτυξης, αφού η άνοδος των εισοδημάτων συνδυάζεται αποκλειστικά με την ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Αντωνόπουλος.
«Ο τζίρος στην αγορά έχει υποχωρήσει και το 2010 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά», αναφέρει ο κ. Στ. Κανάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης εταιρείας, η οποία εμπορεύεται πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και απασχολεί 71 άτομα. Παρ΄ όλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι τον Μάρτιο θα δώσει αυξήσεις στο προσωπικό του για το 2010, καθώς θεωρεί ότι «οι ανάγκες είναι μεγάλες, τη στιγμή μάλιστα που οι απολαβές στον ιδιωτικό τομέα υπολείπονται αυτών του δημοσίου τομέα, για τον οποίοανακοινώθηκαν πάγωμα στις βασικές απολαβές και ψαλίδι στα επιδόματα» . Οπως διευκρινίζει, οι αυξήσεις δεν θα είναι ίδιες για όλο το προσωπικό, μιας και υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα για τον καθένα (π.χ. οικογενειακή κατάσταση, αριθμός παιδιών, σπουδές κ.ά.). Ο κ. Κανάκης επισημαίνει ότι «για να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από την κρίση θα πρέπει το κράτος να λάβει αναπτυξιακά μέτρα, ώστε οι επιχειρηματίες που τολμούν να βγουν μπροστά και να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης, η οποία σε βάθος χρόνου θα φέρει και την άνοδο των εισοδημάτων».
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σε πωλήσεις και κέρδη, η οποία κατέχει ηγεμονικό μερίδιο αγοράς στην εγχώρια αγορά της μπίρας και απασχολεί περίπου 1.300 εργαζομένους, παραδοσιακά, όπως αναφέρει πηγή της εταιρείας μιλώντας προς «Το Βήμα», «δίνει μισθολογικές αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού». Πράγματι, πέρυσι η εταιρεία, η οποία διευθύνεται από τον κ. Ζακ Βαν Χέρμπεν , έδωσε αύξηση περίπου 3,5%, ενώ εφέτος η ίδια πηγή θεωρεί δεδομένο ότι οι αυξήσεις που σκοπεύει να δώσει μετά την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας θα είναι υψηλότερες του 2,5% - πέρυσι ο πληθωρισμός ήταν 1,7%. Βέβαια, το ύψος των αυξήσεων, πέρα από τον πληθωρισμό, καθορίζεται και από το επίπεδο παραγωγικότητας που είχε η εταιρεία τον προηγούμενο χρόνο. Πέρυσι όμως για πρώτη φορά η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να περιορίζονται και τούτο παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της αυξήθηκαν και έγινε ένα γενικότερο «συμμάζεμα» των λειτουργικών της εξόδων.
αν και όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποί του θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην επιβληθούν μειώσεις μισθών σε χαμηλά αμειβομένους υπαλλήλους. Οι επιχειρήσεις ήδη από το 2009 είχαν λάβει δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης μέσω μείωσης δαπανών και ψαλιδίσματος
των μπόνους και των απολαβών των διευθυντικών στελεχών τους. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2010, ενώ θα ακολουθηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας για τουςχαμηλόμισθους. Ολοι όμως παραδέχονται πως η κρίση έχει ρίξει άγκυρα στην Ελλάδα και πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα
θα δούμε μόνο όταν η ελληνική οικονομία εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις επιχειρηματιών που θα δώσουν αυξήσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν «ζεστούς» τους εργαζομένους ώστε να βγει η χρονιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
O κ. Ν.Καραγεωργίου, ιδιοκτήτης της εταιρείας επεξεργασίας και τυποποίησης οσπρίων 3Α, ανήκει στην κατηγορία εκείνη των επιχειρηματιών οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έδιναν πάντοτε μισθολογικές αυξήσεις πιο υψηλές από αυτές που όριζε η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Και είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες στην ελληνική αγορά που στις περιόδους της οικονομικής ευφορίας- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- έδιναν υψηλότερες αυξήσεις από τις συμβάσεις, στο πλαίσιο ενός καλού κλίματος με τους εργαζομένους που ήθελαν να έχουν στην επιχείρησή τους. Ο κ. Καραγεωργίου μιλώντας προς «Το Βήμα» αναφέρει ότι «δίναμε αυξήσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις·μερικές φορές ήταν και πάνω από διπλάσιες». Στην επιχείρησή του απασχολεί 120 εργαζομένους, τα πράγματα εφέτος όμως είναι αρκετά δύσκολα και ο ίδιος είναι αρκετά προβληματισμένος, μιας και η κατανάλωση μειώνεται, αν και η επιχείρησή του πέρυσι είχε αύξηση πωλήσεων.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δηλώνει ότι δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, όπως επί της ουσίας προήγγειλε ο Πρωθυπουργός προ ημερών αναφερόμενος στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και εφέτος λέει ότι οι αυξήσεις των μισθών για τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του θα είναι κατά τι υψηλότερες από αυτές που θα ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, «θα είναι λίγο παραπάνω, θα κάνουμε απλώς “στρογγυλοποίηση” της γενικής αύξησης».
Ο κ. Ελ. Κούρταλης είναι κλωστοϋφαντουργός τρίτης γενιάς· κλάδος που αποτελεί την ιστορική μνήμη του ελληνικού καπιταλισμού. Αλλοτε κραταιός και πανίσχυρος, σήμερα απλώς υπάρχει. Η τύχη των εργοστασίων της οικογένειας Λαναρά αντιπροσωπεύει την εφιαλτική εκδοχή του μέλλοντος όσων κλωστοϋφαντουργών έχουν απομείνει στην αγορά. Πριν από λίγα χρόνια στον κλάδο- είναι εντάσεως εργασίας- απασχολούνταν περί τους 150.000 εργαζομένους, σήμερα μόλις και μετά βίας έχουν απομείνει 85.000
εργαζόμενοι.
Στην επιχείρησή του ο κ. Κούρταλης απασχολεί μόλις 60 εργαζομένους, όταν πριν από 5 ως 6 χρόνια στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα απασχολούσε 180 εργαζομένους. Και η εν λόγω επιχείρηση βρίσκεται μάλλον σε καλή κατάσταση: με 5.000.000 ευρώ ετήσιο τζίρο κατορθώνει να μην έχει ζημιές, για κέρδη πλέον ούτε λόγος δεν γίνεται. Οι εισαγωγές από τις τρίτες χώρες και η ισοτιμία δολαρίου- ευρώ μοιάζουν με την κλεψύδρα που μετρά τον χρόνο. Η μισθολογική πολιτική που θα ακολουθήσει εφέτος εφάπτεται με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας- «δεν υπάρχουν περιθώρια», λέει ο ίδιος-, αν και τα προηγούμενα χρόνια έδινε «κάτι παραπάνω». Λέγεται μάλιστα ότι στο πλαίσιο του ΣΕΒ, οι κλωστοϋφαντουργοί ανήκαν σε εκείνη την κατηγορία των επιχειρηματιών που όλα τα προηγούμενα χρόνια πίεζαν για χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ.Ν.Πέντζος, με δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ζητεί να αναλυθούν όσο πιο διεξοδικότερα γίνεται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για μισθούς, φόρους, συντάξεις και συμμάζεμα του Δημοσίου, ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα στους επιχειρηματίες και να καταστρώσουν τα σχέδιά τους εν μέσω κρίσης.
«Περιμένουμε σύντομαπλήρη εξειδίκευση των μέτρων για να τα σχολιάσουμεαναλυτικά,αλλά κυρίως για να σχεδιάσουμε το τι θα κάνουμε εφέτος στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις μας.Για παράδειγμα,ποιο θα είναι το ποσοστό φορολόγησης των κερδών; Πρέπει άμεσα τα μέτρα να αναλυθούν, ώστε να γνωρίζουμε τι επιδράσεις θα έχουν συνολικά στην οικονομία και αναλόγως να πράξουμε.Σίγουρα πρέπει να προστατευτούν οι ασθενέστερες τάξεις, αλλά απαιτούνται θυσίες από όλους,ώστε η χώρα να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση, με τηναπαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και με την αντιμετώπιση του κινδύνου εθνικής χρεοκοπίας» , αναφέρει ο κ. Πέντζος.
Οι βορειοελλαδίτες βιομήχανοι εκτιμούν γενικά ότι εφέτος δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις, αφού αυτό που προέχει είναι, κατά την άποψή τους, η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα σε βιομηχανίες που θα λειτουργούν και δεν θα απειλούνται από λουκέτα.
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει προηγηθεί του Δημοσίου και αντέδρασε γρήγορα στην επιβολή μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξοπλισμού και διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών Ιntralot κ. Κ.Αντωνόπουλους, η οποία απασχολεί 1.000 εργαζομένους στην Ελλάδα και 4.000 στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνει«όλη αυτή η συζήτηση για μείωση δαπανών στο Δημόσιο,για πάγωμα μισθών και για μείωση επιδομάτων, έχει ήδη υλοποιηθεί από τις επιχειρήσεις σε χώρες με ανάλογαπροβλήματα σαν της Ελλάδας, αλλά και σε ελληνικές εταιρείες από το 2009».
Διευκρινίζει ότι «το 2009, σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπήρξε μείωση μισθών- στα υψηλόβαθμα όμως στελέχη-, ενώ οι χαμηλόμισθοι δεν υπέστησαν μειώσεις, καθώς το ύψοςτων απολαβών τους εξαρτάται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η μείωση των απολαβών στα επιτελικά στελέχη εμπεριέχει και ένα αίσθημα δικαίου, αφού θα ήταν παράδοξο οι απολαβές να ήταν ίδιες ή και υψηλότερες όταν τα κέρδη των περισσοτέρων επιχειρήσεων υπέστησαν σοβαρές πιέσεις». Εκτιμά ότι «και το 2010 θα διατηρηθεί αυτή η τάση» και προβλέπει ότι «στην Ελλάδα η συγκράτηση των δαπανών και η προσοχή στο νοικοκύρεμα θα κρατήσουν όσο και η κρίση στη χώρα, η οποία όμως δεν θα έχει μικρή διάρκεια». Αυξήσεις στις αποδοχές θα δούμε «όταν θα έρθει ο κύκλος της ανάπτυξης, αφού η άνοδος των εισοδημάτων συνδυάζεται αποκλειστικά με την ανάπτυξη», καταλήγει ο κ. Αντωνόπουλος.
«Ο τζίρος στην αγορά έχει υποχωρήσει και το 2010 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά», αναφέρει ο κ. Στ. Κανάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης εταιρείας, η οποία εμπορεύεται πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και απασχολεί 71 άτομα. Παρ΄ όλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει ότι τον Μάρτιο θα δώσει αυξήσεις στο προσωπικό του για το 2010, καθώς θεωρεί ότι «οι ανάγκες είναι μεγάλες, τη στιγμή μάλιστα που οι απολαβές στον ιδιωτικό τομέα υπολείπονται αυτών του δημοσίου τομέα, για τον οποίοανακοινώθηκαν πάγωμα στις βασικές απολαβές και ψαλίδι στα επιδόματα» . Οπως διευκρινίζει, οι αυξήσεις δεν θα είναι ίδιες για όλο το προσωπικό, μιας και υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα για τον καθένα (π.χ. οικογενειακή κατάσταση, αριθμός παιδιών, σπουδές κ.ά.). Ο κ. Κανάκης επισημαίνει ότι «για να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από την κρίση θα πρέπει το κράτος να λάβει αναπτυξιακά μέτρα, ώστε οι επιχειρηματίες που τολμούν να βγουν μπροστά και να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης, η οποία σε βάθος χρόνου θα φέρει και την άνοδο των εισοδημάτων».
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σε πωλήσεις και κέρδη, η οποία κατέχει ηγεμονικό μερίδιο αγοράς στην εγχώρια αγορά της μπίρας και απασχολεί περίπου 1.300 εργαζομένους, παραδοσιακά, όπως αναφέρει πηγή της εταιρείας μιλώντας προς «Το Βήμα», «δίνει μισθολογικές αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού». Πράγματι, πέρυσι η εταιρεία, η οποία διευθύνεται από τον κ. Ζακ Βαν Χέρμπεν , έδωσε αύξηση περίπου 3,5%, ενώ εφέτος η ίδια πηγή θεωρεί δεδομένο ότι οι αυξήσεις που σκοπεύει να δώσει μετά την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας θα είναι υψηλότερες του 2,5% - πέρυσι ο πληθωρισμός ήταν 1,7%. Βέβαια, το ύψος των αυξήσεων, πέρα από τον πληθωρισμό, καθορίζεται και από το επίπεδο παραγωγικότητας που είχε η εταιρεία τον προηγούμενο χρόνο. Πέρυσι όμως για πρώτη φορά η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να περιορίζονται και τούτο παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της αυξήθηκαν και έγινε ένα γενικότερο «συμμάζεμα» των λειτουργικών της εξόδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.