http://euanmearns.com/getting-rid-of-wind-energy-in-europe/
Ο Greeklignite το έχει γράψει από το 2014: Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε. Τότε, και από τουλάχιστον το 2011, η Γερμανία ταλαιπωρούσε την Τσεχία και την Πολωνία, μέχρι που... πήραν αυτοί τα μέτρα τους και οι Γερμανοί ανακάλυψαν 1) την Αυστρία (την Ελβετία την είχαν ανακαλύψει λίγο πιο παλιά), 2) την μεταβλητότητα σε όλη της την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, και 3) το curtailment, τις περικοπές -- δεν γλυτώνω, πρέπει να κάνω μία ανάρτηση και για αυτό.
Η μεταβλητότητα στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, οι εξαγωγές και οι συνέπειες στο (υπερδιπλασιασμένο) κόστος του ρεύματος και στις (σταθερά ανεβασμένες) εκπομπές CO2, παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση. Σε αυτήν, μεταφέρω επικαιροποίηση του προβλήματος των "απορρίψεων" που έχουν βαφτιστεί "εξαγωγές".
Το αιολικό ρεύμα είναι στοχαστικό: Κουτουρού μεταβλητό. Και ενώ μπαίνουν συνέχεια κι άλλα αιολικά, χάρη καθεστώς των επιδοτήσεων και όσο πέφτει το κόστος των ίδιων των ανεμογεννητριών, ο πιο απλός τρόπος διαχείρισής του είναι η απόρριψη σε γείτονες. Οι απορρίψεις μεταφέρουν το κάθε τοπικά έντονο πρόβλημα σε γειτονικές χώρες, χάρη στις διασυνδέσεις. Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει αυτές τις διασυνδέσεις πανευρωπαϊκά. Το διάγραμμα δείχνει ότι το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο ηλεκτροδοτεί τους γείτονες και ότι η Γερμανία απορρίπτει ρεύμα σε γείτονες. Η μόνη χώρα που ηλεκτροδοτεί η Γερμανία είναι το Λουξεμβούργο (που δεν φαίνεται στο διάγραμμα).
Και Δυτικά προς Ολλανδία και Ανατολικά προς Πολωνία και Τσεχία υπάρχουν μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης για να μπλοκάρουν το κουτουρού ρεύμα όταν αυτό είναι ανεπιθύμητο.
Υποτίθεται ότι η Γερμανία θα βάλει γραμμές μεταφοράς από τον Βορρά (που έχει πολλά αιολικά) στον Νότο (όπου υποτίθεται είναι η ζήτηση). Αυτό όμως μάλλον δεν είναι ακριβές. Η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα εσωτερικής μεταφοράς, και οι νέες γραμμές είναι για απορρίψεις απ' ευθείας προς Νότιες χώρες, χωρίς να περνάει το αιολικό ρεύμα μέσω Πολωνίας και Τσεχίας.
Το άρθρο επισημαίνει πώς η άνοδος σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ συνεπάγεται και άνοδο των "εξαγωγών", κάτι που είχα αναφέρει πριν τρία χρόνια: Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων σε γείτονες + ρεκόρ κόστους.
Και ενώ όλοι θέλουν διασυνδέσεις με την Νορβηγία για απορρίψεις στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (ό,τι κάνει η μικρή Δανία τόσο καιρό), τα αιολικά θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργούν στους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς: Χαμηλές τιμές χοντρικής. Αυτό δεν θα είναι πρόβλημα στην Ελλάδα αφού έχουμε Υπουργό Επιδοτήσεων που εξασφαλίζει τι παλιές καλές και γενναιόδωρες ταρίφες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.