Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η.Π.Α., το τετραπλό παράδοξο

24
Η οικονομία της υπερδύναμης είναι αντιμέτωπη με το εξής παράδοξο τετραπλό φαινόμενο: οι τιμές των μετοχών στα ύψη, ο πλούτος σε επίπεδα ρεκόρ, τα χρέη στο ζενίθ και η πραγματική ανάπτυξη αρνητική.
Οι τιμές των μετοχών στις Η.Π.Α. ευρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ ο πλούτος των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται πως τα χρέη είναι επίσης σε επίπεδα ρεκόρ  γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της εποχής μας – πόσο μάλλον όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι εξαιρετικά χαμηλός παρά την αυξημένη ρευστότητα, με την οποία έχει τροφοδοτήσει το σύστημα η Fed, μέσω των τριών πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης.
Αναλυτικότερα, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, ο καθαρός πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών (αφαιρουμένων των δανείων δηλαδή), αυξάνεται συνεχώς μετά το 1996 – με δύο πολύ μικρά διαλείμματα ως αποτέλεσμα του σπασίματος της φούσκας του διαδικτύου, καθώς επίσης της αντίστοιχης των ενυπόθηκων
δανείων χαμηλής εξασφάλισης.
21
.
Περαιτέρω, από το επόμενο γράφημα, διαπιστώνεται πως τα χρέη αυξάνονται επίσης συνεχώς, με αφετηρία το 1980 – όπου, λόγω της υιοθέτησης της πολιτικής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων έπαψαν να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα τους παραμένοντας σχεδόν στάσιμες, με αποτέλεσμα να καλύπτεται η διαφορά από το δανεισμό τους.
22
.Τέλος, από το τρίτο γράφημα φαίνεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των Η.Π.Α. (μπλε στήλες, αριστερή κάθετος), παρά το πλημμύρισμα της με ρευστότητα, είναι εξαιρετικά χαμηλός – λίγο υψηλότερος από το 1,5%, όταν ο «πυρήνας» του πληθωρισμού (core inflation rate) έχει υπερβεί το 2,2% (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).
23
.Εάν εξετάσουμε τώρα το δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος εν προκειμένω είναι πιο αντιπροσωπευτικός, θα διαπιστώσουμε πως από τις 228 περίπου μονάδες το 2012 έχει φτάσει στις 245 μονάδες σήμερα – άρα παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη άνοδο. Επομένως η οικονομία των Η.Π.Α. ευρίσκεται σε ύφεση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αντιμέτωπη με το εξής παράδοξο τετραπλό φαινόμενο: οι τιμές των μετοχών στα ύψη, ο πλούτος σε επίπεδα ρεκόρ, τα χρέη στο ζενίθ και η πραγματική ανάπτυξη αρνητική. Λογικά λοιπόν λέγεται πως ο σωστότερος τρόπος για να περιγράψει κανείς την αμερικανική οικονομία σήμερα, είναι πως μοιάζει με το καθαρότερο βρωμικο πουκάμισο – κάτι μοναδικό στα ιστορικά χρονικά.
Στα πλαίσια αυτά, εάν νομίζει κανείς πως η συγκεκριμένη διαστρέβλωση θα συνεχίζεται στο διηνεκές, επειδή ίσως ο νέος πρόεδρος έχει μαγικές ικανότητες, μάλλον κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος – οπότε οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις προβλέψεις, περιμένοντας καλύτερα να σπάσουν οι φούσκες, καθώς επίσης να ακολουθήσει ξανά μία μεγάλη ύφεση. Η Ιαπωνία βέβαια βιάστηκε, περιορίζοντας τα πακέτα ρευστότητας – ένα λάθος που δεν έκανε η ΕΚΤ, διαισθανόμενη πως τίποτα δεν έχει αλλάξει ακόμη στην οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.