Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σοκ στην Άγκυρα: «Οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην ίδρυση του μεγάλου Κουρδιστάν»

kurdistan_map
ΣΕ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ ΕΝ ΑΡΧΗ…
Σοκ έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η είδηση ότι οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ έχουν έρθει σε συμφωνία με τις διάφορες κουρδικές ομάδες για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ενοποιημένου Κουρδιστάν στις βόρειες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ
Στην συμφωνία αναφέρεται η ενεργός συμμετοχή κουρδικών δυνάμεων στην κατάληψη των πόλεων της Ράκκα και της Τάμπκα που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών του ISIS και μετά την ανακατάληψή τους όπως και αυτή της Μοσούλης θα έχουν θέσει τέλος στην κυριαρχία του.
Η συμφωνία έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον  Ουάσιγκτον, μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Κουρδών του YPG το οποίο επί της ουσίας είναι το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ
Η συμφωνία θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή αμέσως μετά την ανακατάληψη της Τάμπκα.
Όπως αναφέρεται μέσα θαν δημιουργηθούν τα νέα σύνορα με περιοχές του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας ενώ Κούρδοι θεωρούνται οι μόνοι σοβαροί αντίπαλοι των ισλαμιστών στην περιοχή.
Η δημιουργία του μεγάλου Κουρδιστάν αποτελεί έναν αμερικανικό σχεδιασμό πολλών δεκαετιών. Το κράτος που θα δημιουργηθεί τώρα θα είναι ένα «πρόπλασμα». Στο άμεσο μέλλον  θέλουν να προσαρτηθούν περιοχές και από την ΝΑ Τουρκία αλλά και από το Δ.Ιράν
Το Κουρδιστάν θα έχει κοσμικό χαρακτήρα καθ θεωρείται από τους Αμερικανούς πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενο η δε γεωπολιτική του αξία θα είναι βαρύτατη καθώς θα ελέγχει τις πηγές και τα νερά των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ και της Μοσούλης και θα αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο και «ασπίδα» προστασίας του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας Mihemed Muslim παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα «Greater Middle East Project» το οποίο θέλει να προχωρήσει η Ουάσιγκτον «κάτι που δεν θα το κάνει επειδή μας αγαπάει αλλά επειδή συμφωνεί με τα σχέδιά τους».
Πρόσθεσε επίσης ότι φέτος θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην ιρακινή κουρδική αυτόνομη περιοχή του Κιρκούκ!
Ο έτερος εκπρόσωπος των Κούρδων Ewwas Eli επιχείρησε να διαψεύσει τις διαρροές λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο εμείς εγκαθιδρύσαμε το ομοσπονδιακό σύστημα στην βόρεια Συρία. Σε αυτό το σύστημα δεν αναφέρεται ούτε το όνομα Κουρδιστάν».
Οι ΗΠΑ δεν θα στενοχωρηθούν ιδιαίτερα πάντως εάν η Τουρκία χάσει μέρος της επικράτειάς της στο μέλλον καθώς είδαν ότι με μια πιο «ανεξάρτητη» πολιτική σκηνή απ΄ότι στο παρελθόν με τους κεμαλιστές η χώρα αυτή θα εξυπηρετεί τα δικά της και όχι τα αμερικανικά συμφέροντα.
Το ζήτημα είναι η στάση των Ρώσων. Οι Ρώσοι και αυτοί έχουν πολύ φιλικές σχέσεις με τους Κούρδους και δεν θα έβλεπαν άσχημα μια «μίκρυνση» των Τούρκων στην Μέση Ανατολή καθώς ούτε αυτοί έχουν εμπιστοσύνη στον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Δεν θα ήθελαν όμως το νέο κουρδικό κράτος να τελεί υπό απόλυτο αμερικανικό έλεγχο, ο Ν.Τραμπ δεν θα είναι για πάντα πρόεδρος και θα έρθουν άλλοι στο μέλλον που δεν θα προσπαθούν να είναι φιλικοί με την Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.