Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Λαμογιές στο ΥΠΕΞ επί υπουργίας Ν. Μπακογιάννη (Βίντεο)

Είναι φανερό ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει ουσιαστικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματικής αντιπολίτευσης -στρατευμένα είναι και τα δυο αυτά κόμματα στην εφαρμογή μιας βάρβαρα αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής- το μόνο που τους μένει είναι είτε να «ξεθάψουν σκελετούς» αντιπάλων τους, είτε να μεγεθύνουν ανούσια στην ουσία ατοπήματα πολιτικών τους αντιπάλων.

Βλέπουμε λοιπόν σήμερα απ' την μια μεριά τα φιλικά προς την Ν.Δ. να δίνουν διαστάσεις στο θέμα που φέρνει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να είναι μεταξύ αυτών που πήραν το επίδομα των 300 ευρώ, που έδωσε η κυβέρνηση στο τέλος του 2016 -παρουσιάζοντας το σαν «13η σύνταξη»- στους χαμηλοσυνταξιούχους και από την άλλη να έρχεται στην επιφάνεια το πάρτι που γινόταν μέσω της Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2008-2009, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη. Το ότι δηλαδή μέσω αυτής της "αμαρτωλής" υπηρεσίας, κάποια «γατόνια» κύρια μέσω ΜΚΟ και άλλων "ευαγών" ιδρυμάτων διαχειρίστηκαν για λογαριασμός τους πάνω από 12,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το δεύτερο θέμα είναι πιο σημαντικό και αξίζει να σταθούμε λίγο.

Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και γι’ αυτό βγήκε αυτή η λοβιτούρα στην δημοσιότητα –μένει να δούμε αν θα αποκαλυφθούν τα λαμόγια που συμμετείχαν- και δεν βρέθηκε και αυτή η ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού στο σκοτάδι. Το ότι δηλαδή αυτές οι δαπάνες δεν περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια» -των οποίων τα παραστατικά καταστρέφονται την ίδια στιγμή ή το αργότερο, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους, μέσα σε έξι μηνών και γ’ αυτό δεν μάθαμε ποτέ (παρ’ όλο τις φήμες που κυκλοφόρησαν) τους δημοσιογράφους που θησαύρισαν μισθοδοτούμενοι από το ΥΠΕΞ επί Σαμαρά- οπότε ήταν εύκολο για τον Κοτζιά να φέρει στην επιφάνεια την εξωφρενική απάτη.

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη το κυβερνητικό φερέφωνο της ΕΡΤ ασχολήθηκε πάνω από 10 λεπτά με το συγκεκριμένο θέμα που σίγουρα θα δημιουργήσει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ

 Επειδή το θέμα θα έχει συνέχεια, θα επανέλθουμε, παραθέτοντας τώρα την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ, κ. Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.

Πέραν του ποσού αυτού, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.