Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ



Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας έχουν μεταφερθεί 10.000 τόνοι μεταλλεύματος από τη Γουατεμάλα με σκοπό να εμπλουτιστούν με μεταλλεύματα από τα κοιτάσματα της εταιρείας. Αν το εγχείρημα πετύχει, τότε η Telf A.G. είναι αποφασισμένη να προωθήσει πλάνο που θα σώσει τη ΛΑΡΚΟ


7 Ιουλίου 2019 


Η πολύπαθη και εδώ και πολλά χρόνια χρεοκοπημένη βιομηχανία νικελίου ΛΑΡΚΟ αρχίζει να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, καθώς ένα σχέδιο σωτηρίας και ανάπτυξής της βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Του Άρη Μαρά
info@neaselida.news
Περίπου 10.000 τόνοι μεταλλεύματος έχουν μεταφερθεί με πλοία από τη μακρινή Γουατεμάλα και πραγματοποιούνται δοκιμές εμπλουτισμού του μεταλλεύματος από τα κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συμβατότητα. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες με τη μεταφορά από τη Γουατεμάλα τουλάχιστον άλλων 10.000 τόνων μεταλλεύματος. Αν είναι επιτυχείς, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, που μπορεί να αναστρέψει την πορεία προς τη χρεοκοπία.

Οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου


Η μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για τη βιωσιμότητα της εταιρείας άρχισε πριν από τρία χρόνια. Οι διοικήσεις της εταιρείας αλλά και το αρμόδιο υπουργείο κατέβαλαν επίμονες προσπάθειες για τη διάσωσή της, ενώ στο πλαίσιο των προσπαθειών εκπονήθηκε στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, τον διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Κουτσλιωτάκη και τον πρόεδρο Μιχάλη Ρενέση, οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου είναι οι εξής:

  • Η σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και ο διπλασιασμός της παραγωγικότητας της βιομηχανίας με σχεδόν ίδιο ενεργειακό κόστος. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη χρήση μεταλλευμάτων πλούσιων σε περιεκτικότητα νικελίου.
  • Η επιστροφή στην κερδοφορία, η ανακατανομή του όγκου των πωλήσεων σε πελάτες με υψηλότερα premiums και η διαπραγμάτευση για καλύτερους όρους στο σύνολο των πελατών.
  • Η διατήρηση των θέσεων εργασίας με παράλληλη αύξησή τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των στελεχών της ΛΑΡΚΟ αλλά και τις τεχνικές μελέτες διεθνών αναγνωρισμένων οργανισμών και ινστιτούτων, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατέληξαν στην επιλογή μιας διεθνούς συνεργασίας. Οπως επεσήμανε στη «Νέα Σελίδα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ, Ευάγγελος Κουτσλιωτάκης, πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τον διακεκριμένο καθηγητή του ΕΜΠ Ανθιμο Ξενίδη τον Μάιο 2019 απέδειξαν την αποτελεσματικότητα αυτών των στόχων, ενώ τον ερχόμενο μήνα θα αρχίσει η βιομηχανική εφαρμογή του σχεδίου, «ενός σχεδίου και ενός στοιχήματος ταυτόχρονα, που η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν».

Ελβετική εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο για τη ΛΑΡΚΟ

Πίσω από αυτό τον σχεδιασμό βρίσκεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας Telf A.G. με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας. Πρόκειται για μια πολυεθνική -ρωσικής προέλευσης- εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993 με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πετρελαϊκών προϊόντων, η οποία το 2008 επεκτάθηκε στην εμπορία άνθρακα και το 2014 εισήλθε στην αγορά των σιδηροκραμάτων με τη συνεργασία της Kazchrome, που αποτελεί τον παγκοσμίως δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό κραμάτων χρωμίου.
Στελέχη της ελβετικής εταιρείας βρίσκονται σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, υπήρξαν συναντήσεις και συμφωνία με τους μετόχους της βιομηχανίας, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ (κατέχει πάνω από το 50% των μετοχών), και τη διοίκηση της ΔΕΗ, δεδομένης της συμμετοχής της επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ, καθώς τα χρέη της μεταλλευτικής βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται σε περίπου 310 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μεταξύ ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ υπογράφηκε σύμβαση για την προμήθεια ρεύματος στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το στοίχημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει συμφωνηθεί με την πολυεθνική εταιρεία είναι ότι αν το πείραμα με τον εμπλουτισμό του κοιτάσματος πετύχει, η Telf A.G. θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο business plan και σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα προχωρήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε εγκρίνει η Κομισιόν το 2014.
Το στοίχημα είναι τεράστιο και από την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί η συναίνεση της Κομισιόν. Αν αποτύχει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, αναγκαστικά θα επανέλθει στο προσκήνιο η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της χώρας που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2017, καθώς θεωρήθηκε ότι το κράτος έδινε ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ. Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που καλείται να επιστρέψει η ΛΑΡΚΟ με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέρχεται στα 135,8 εκατ. ευρώ.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΔΕΗ απείλησε να κατεβάσει τον διακόπτη λόγω της αδυναμίας της εταιρείας να ανταποκριθεί στις ρυθμίσεις για αποπληρωμή χρεών και εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, εξέλιξη που τελικά αποφεύχθηκε με παρέμβαση του εποπτεύοντος υπουργού, Γιώργου Σταθάκη. Η ΛΑΡΚΟ συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα με έξοδα της ΔΕΗ, η οποία υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία προκειμένου να αποφευχθεί το «λουκέτο» που θα οδηγούσε τη ΛΑΡΚΟ σε οριστική χρεοκοπία και 1.300 εργαζόμενους στον δρόμο.

Αξιολόγηση από το ΕΜΠ

Σε επιστολή του ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανθιμος Ξενίδης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Τον Μάρτιο του 2019 προσκλήθηκα από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ για να συμμετάσχω ως καθηγητής του Εργαστηρίου Μεταλλουργίας του ΕΜΠ στη συζήτηση για την ενδεχόμενη χρήση τροπικού λατεριτικού μεταλλεύματος από τη Γουατεμάλα ως πρώτη ύλη στο Μεταλλουργικό Συγκρότημα Λάρυμνας. Από τα αποτελέσματα των δοκιμών προέκυψε ότι η αντικατάσταση των εγχώριων μεταλλευμάτων με μεταλλεύματα Γουατεμάλας είχε αποτέλεσμα την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας νικελίου χωρίς να αλλάζει σημαντικά το ποσοστό εξαγωγής του νικελίου, με χρήση μικρότερης ποσότητας καυσίμου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της οικονομικότητας της μεθόδου.
Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στον κόσμο που εφαρμόζει πυρομεταλλουργική μέθοδο για τόσο φτωχά μεταλλεύματα. Η ανάγκη για προμήθεια μεταλλεύματος από το εξωτερικό με μεγάλη, της τάξης του 2%, περιεκτικότητα σε νικέλιο ήταν και είναι επιβεβλημένη, όπως αποτυπώθηκε και από το στρατηγικό σχέδιο που εκπονήθηκε για την εταιρεία από την κοινοπραξία της διεθνούς φήμης εταιρείας Oliver Wyman με την ελληνική Kantor.
Λαμβάνοντας υπόψη και τις τρέχουσες εξελίξεις, θεωρώ προσωπικά ότι η εταιρεία επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα σε σύνολο μέτρων για την επιβίωσή της, με την προμήθεια μεταλλεύματος υψηλής περιεκτικότητας να αποτελεί τη βασική προτεραιότητά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.