Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μπορούν άραγε τα σκυλιά να καταλάβουν αν κάποιος είναι κακος άνθρωπος; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

_8 (1)
Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος φαίνεται να αντιδράει παράξενα προς συγκεκριμένα άτομα;
Είναι σύνηθες οι ιδιοκτήτες σκύλων να παρατηρούν ότι οι σκύλοι τους δεν συμπαθούν συγκεκριμένα άτομα, αν και μερικές φορές είναι άγνωστη η αιτία.
Ο τέλεια εκπαιδευμένος σκύλος σας ξαφνικά αρχίζει να γαυγίζει θυμωμένα σε κάποιον άγνωστο, ή αρνείται να πάρει μια λιχουδιά από κάποιον φίλο σας που ήρθε για επίσκεψη. Συνήθως μια τέτοια συμπεριφορά αντιμετωπίζεται ως παραξενιές του σκύλου.
Όμως, υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση που ο σκύλος σας συμπεριφέρεται παράξενα προς συγκεκριμένα άτομα, καθώς μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι κακός!
Οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεση ότι τα σκυλιά μπορούν να ξεχωρίσουν αν κάποιος άνθρωπος συμπεριφέρεται άσχημα προς κάποιον άλλον.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νευροεπιστήμη και Αξιολογήσεις Συμπεριφορών (Neuroscience and Behavioural Reviews) ισχυρίζεται ότι τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν ότι κάποιος είναι καλό άτομο και πότε κάποιος συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο προς κάποιο άλλο πρόσωπο.
Για να υλοποιηθεί η μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν τους ιδιοκτήτες σκύλων να δοκιμάσουν δύο διαφορετικά σενάρια, ενώ παρακολουθούσαν οι σκύλοι τους.
Στο πρώτο σενάριο, ο ιδιοκτήτης σκύλου προσπαθούσε να ανοίξει ένα δοχείο και ζήτησε από δύο ερευνητές να βοηθήσουν. Ένας ερευνητής βοήθησε, ενώ ο άλλος παρακολουθούσε παθητικά.
Στο δεύτερο σενάριο, ο ιδιοκτήτης σκύλου προσπαθούσε ξανά να ανοίξει ένα δοχείο και ζήτησε βοήθεια. Ένας ερευνητής παρακολουθούσε παθητικά, αλλά ο άλλος αρνήθηκε να βοηθήσει.
Στη συνέχεια, μετά τα δύο σενάρια, οι ερευνητές πρόσφεραν στο σκύλο μια λιχουδιά.
Στο πρώτο σενάριο, ο σκύλος έπαιρνε τη λιχουδιά και από τους δύο εμπλεκόμενους ερευνητές.
Στο δεύτερο σενάριο ωστόσο, ο σκύλος ήταν πολύ πιο πιθανό να αγνοήσει τη λιχουδιά από το άτομο που φέρθηκε άσχημα προς τον ιδιοκτήτη του (αρνήθηκε να βοηθήσει).
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν πότε κάποιος είναι κακός προς κάποιον, και αντιδρούν αντίστοιχα.
Έτσι αν ο σκύλος σας αρνείται να πάρει μια λιχουδιά από κάποιον χωρίς κάποιον προφανή λόγο, τότε μπορεί να σκέφτεται ότι είναι κακό άτομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.