Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η πανάκριβη «φιέστα» για την ανακήρυξη επίτιμου δημότη Ναυπλιέων του Αντ. Σαμαρά

Πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν την Παρασκευή πάνω από το Ναύπλιο, μ΄ αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πεταχτούν έντρομοι από τα σπίτια τους, αναζητώντας να μάθουν τι συμβαίνει. Η εξήγηση η οποία άρχισε πολύ γρήγορα να κυκλοφορεί είναι ότι πτήση των πολεμικών αεροσκαφών ήταν πρόβα-τζενεράλε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από τον τουρκικό ζυγό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί...
την προσεχή Κυριακή.


Επειδή, όμως, ως σήμερα σε ανάλογες εκδηλώσεις δεν είχε παρατηρηθεί παρόμοια «δραστηριότητα» της πολεμικής αεροπορίας, αλλά η σχετική τελετή υπήρξε πάντοτε σεμνή, η εξήγηση που εδόθη είναι ότι εφέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά: Την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014, αναμένεται να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ναυπλιέων ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από απόφαση που έλαβε στις αρχές του μήνα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
  
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης για την προσφορά του στην ανάδειξη του Ναυπλίου σε πρότυπο κέντρο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη μία μετά το μεσημέρι στην αίθουσα του Βουλευτικού.
Τα μέτρα, όμως, τα οποία έχουν ληφθεί για την υποδοχή του κ. Σαμαρά στο Ναύπλιο παραπέμπουν σ΄ άλλες εποχές. Ορισμένοι έσπευσαν να την παρομοιάσουν με ρωμαϊκή αρένα.
   
«Άρτος και θεάματα. Όταν δεν υπάρχει άρτος, τότε…», γράφει η ιστοσελίδα http://www.prefadoros-blog.com/2014/11/blog-post_28.html?spref=fb και συνεχίζει: «Η «συνταγή» είναι απόλυτα πετυχημένη, λειτουργεί εδώ και αιώνες άψογα, από τότε που οι Ρωμαίοι την πρωτοεφάρμοσαν.
   
»Αν θέλεις να χειραγωγήσεις και να κατευθύνεις τις μάζες, δώσε στις μάζες άρτον και θεάματα.
»Η δοσολογία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο για το αποτέλεσμα, αφού αυξομειώνεις απλά τις ποσότητες ανάλογα με τις δυνατότητες της εποχής και έχεις την ίδια πάντα επιτυχία.
»Επειδή όμως ο άρτος έχει λιγοστέψει μέχρις εξαφάνισης στις μέρες μας, από τη ληστρική επίθεση στις μάζες, δεν έχουμε παρά να αυξήσουμε τη δόση του θεάματος.
»Βέβαια και το θέαμα έχει το κόστος του, πάλι όμως έχει σημασία ποιος το πληρώνει.
»Η απάντηση είναι γνωστή, από την εποχή των Ρωμαίων, μα οι μάζες»

Από την άλλη πλευρά, πανό και συνθήματα στους δρόμους και σε κεντρικά σημεία του Ναυπλίου προειδοποιούν ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανεπιθύμητος στην πόλη και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, στις 12.30 στην πλατεία Συντάγματος.
  
Ούτε όμως η απόφαση για την ανακήρυξη του κ. Αντ. Σαματά σε επίτιμο δημότη Ναυπλιέων πέρασε χωρίς αναταράξεις από τη δημοτική αρχή. «Το ποσό των 6.000 ευρώ θα πληρώσει ο Δήμος Ναυπλιέων για να ανακηρύξει τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά σε επίτιμο δημότη», αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρο οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΥ.Ρ.Α κ.κ. Παντελής Κοννινόπουλος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
   
 «Κύριε Δήμαρχε,
Την Δευτέρα, 24/11/14, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθαμε αντιμέτωποι με γεγονότα, πρακτικές και επιδιώξεις που μας στεναχώρησαν και μας προβλημάτισαν αφάνταστα.
   
Κύριε Δήμαρχε,
δυστυχώς επιβεβαιώθηκε στον υπερθετικό βαθμό η, προ ημερών, καταγγελία μας για τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να διοικείτε τον Δήμο. Αν μέχρι τότε είχατε περιοριστεί σε υποτιμητικά για την αντιπολίτευση σχόλια που έδειχναν έναν παντογνώστη και κομπορρήμονα Δήμαρχο, τώρα αγγίξατε τα όρια της θεσμικής εκτροπής και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό.
   
Κύριε Δήμαρχε,
είναι θεσμική εκτροπή να απευθύνεστε σε συμβούλους της αντιπολίτευσης, την ώρα που αποχωρείτε από την αίθουσα, λέγοντας «δεν απαντώ σε αυτούς τους ανθρώπους». Είναι θεσμική εκτροπή να προτρέπετε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αφαιρέσει τον λόγο από σύμβουλο της αντιπολίτευσης, εντολή που ευτυχώς, και προς τιμήν του, δεν ακολούθησε. Είναι θεσμική εκτροπή να έχετε την απαίτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει στα πρότυπα ολοκληρωτικών καθεστώτων.
   
Κύριε Δήμαρχε,
ο λαός επέλεξε εσάς να διοικήσετε το Δήμο και εμάς να ελέγχουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διοίκηση αυτή. Αυτός είναι ο ρόλος και το καθήκον συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στην Δημοκρατία. 
   
Αν δεν συμφωνείτε, δυστυχώς για σας, και για το Δήμο μας, διολισθαίνετε σε μονοπάτια εκτός δημοκρατικού πλαισίου. Εμείς τον ρόλο μας τον παίρνουμε στα σοβαρά, λοιπόν, και μόνο μέλημά μας είναι να φανούμε επαρκείς και αντάξιοι σε αυτό που οι δημότες, μας όρισαν να κάνουμε: άσκηση δίκαιης και γόνιμης αντιπολίτευσης, όχι στείρας και μηδενιστικής.
   
 Εμείς, κύριε Δήμαρχε, δε θα διολισθήσουμε στο δρόμο των αντεγκλήσεων, κατηγοριών και ανταλλαγής ειρωνικών σχολίων γιατί δεν είναι αυτή η πολιτική μας κουλτούρα και γιατί θεωρούμε πως αυτό είναι «παιχνίδι» αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Εμείς θα παραμείνουμε στην ουσία, θα ασχολούμαστε δηλαδή, καθ” όλη τη θητεία μας με την ανάγκη προάσπισης του κύρους και των συμφερόντων του Δήμου, που αποφάσεις σας, όπως η διοργάνωση «σεμνής τελετής ανακήρυξης επίτιμου Δημότη ύψους 6.000€», πλήττουν βάναυσα. Εμείς, κύριε Δήμαρχε, δε θα σας κάνουμε το χατίρι να σας απαξιώσουμε και θα συνεχίσουμε, σε θεσμικό πλαίσιο, να ασχολούμαστε μαζί σας, όσο και αν αυτό σας ενοχλεί.
   
 Τελειώνοντας θα θέλαμε με την άδεια σας, κύριε Δήμαρχε, επειδή θα πρέπει να συνυπάρξουμε για τα επόμενα πέντε χρόνια, να σας δώσουμε μια συμβουλή: την επόμενη φορά που θα χάσετε εντελώς την ψυχραιμία σας, καλύτερα να αποχωρήσετε από την αίθουσα και να αφήσετε τον Πρόεδρο, που διαθέτει τις γνώσεις, την εμπειρία και την ψυχραιμία, να χειριστεί την κατάσταση, αλλιώς προσπαθώντας να δικαιολογήσετε προτάσεις που ούτε εσείς ο ίδιος δεν πιστεύετε, προβαίνετε σε λαϊκισμό και απαξίωση της αντίθετης άποψης, που κάποιους εκ των συμβούλων σας μπορεί να ενθουσιάζουν- όντας οπαδοί απολυταρχικών τρόπων διακυβέρνησης- τους περισσότερους όμως- μεταξύ αυτών και εμάς- τους προσβάλλουν και τους εξοργίζουν.
   
Ναύπλιο, 27/11/14
Μετά τιμής,
Παντελής Κοκκικόπουλος
Δημοσθένης Δρούγκας»
   
Κατόπιν όλων αυτών, αν ήμουν στη θέση του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος δεν γνωρίζει το παρασκήνιο της ανακήρυξης του ως επίτιμο δημότη Ναυπλιέων, θα το ξανασκεπτόμουν να αποδεχτώ την «τιμητική διάκριση», ενόψει μάλιστα και του ενδεχομένου της άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Οι φιέστες και οι υποσχέσεις, ως άλλος Μαυρογιαλούρος, δεν έχουν πλέον, πέραση…
  
Από hitandrun

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.