Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

ΝΕΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΟΥ !  
ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !
Με τη ψήφιση νέων μέτρων εντός των επομένων εβδομάδων, αλλά και με διαβεβαιώσεις για ενεργή παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην «επόμενη» ημέρα του ελληνικού προγράμματος, επιχειρεί η κυβέρνηση να κλειδώσει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.
Στο χθεσινό EuroWorkingGroup ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτοςκαι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου ενημέρωσαν τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Του EuroWorkingGroup είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.


Στο EuroWorking Group έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Αν και αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, διαπιστώθηκε ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση και ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά η λήψη μέτρων.
Στη βάση αυτή τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.
Πρέπει να σημειωθεί πως στελέχη του Ευρωσυστήματος που ρωτήθηκαν από το in.gr για ενδεχόμενη επιστροφή των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάαους Μαζούχ (ΕΚΤ) στην Αθήνα ανέφεραν ότι βάσει της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικός στόχος.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΠΑ
Εβδομάδες πριν ακόμα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταβεί στο Παρίσι για το δεύτερο ραντεβού με την τρόικα οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είχαν ξεκινήσει την κατάρτιση ενός πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολλά από τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου της προηγούμενης Άνοιξης.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο (από την 1η Ιανουαρίου 2015 αρχικά για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιουλίου 2015 και καθολική εφαρμογή των διατάξεων σε όλο το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2016), θα προβλέπει την ανταπεργία (λοκ άουτ) μέσω αλλαγής στον αστικό κώδικα, παραμετρικές αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, αλλά και την περαιτέρω αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κάτι που η τρόικα ζητά επίμονα από το Σεπτέμβριο.
Βέβαια οι ανωτέρω ρυθμίσεις αφορούν στα ζητήματα που η ελληνική πλευρά ήλθε σε συνεννόηση με τηντρόικα και όχι στα ακανθώδη θέματα που χωρίζουν τα δύο στρατόπεδα, όπως το δημοσιονομικό κενό, οι μειώσεις συντάξεων και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, που αποτελούν και τα βασικά προσκόμματα στη διαπραγμάτευση.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως και από αυτές τις «κόκκινες» γραμμές ενδεχομένως η κυβέρνηση ναυπαναχωρήσει.

Η «ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ
Η παράμετρος ωστόσο που θα κρίνει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Aυτή η αλλαγή στάσης, 180 μοιρών, προβλέπει πως πλέον το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τρέξει κανονικά έως το 2016 και παράλληλα με την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (θα έχει την μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους -ECCL). Πολύ απλά θα εξακολουθήσει η σημερινή μορφή εποπτείας του ελληνικού προγράμματος, τόσο ως προς το σκέλος των τριμηνιαίων ελέγχων, όσο και προς το σκέλος των διαρθρωτικών ορόσημων (προαπαιτούμενα μέτρα).
Πλέον η κυβέρνηση αλλάζει τη ρητορική που εγκαινίασε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 στο Βερολίνο με τη περίφημη αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως «η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή». Η αναφορά αυτή που δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, αλλά και τις αγορές, τροφοδότησε την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 52 εβδομάδες το 10ετες ελληνικό ομόλογο έχει καταγράψει χαμηλότερη απόδοση στο 5,4% (μετά την έξοδο στις αγορές) και υψηλότερη απόδοση στο 9,28% (μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά στο Βερολίνο).
Η εγγύηση για το «status quo» του ΔΝΤ, κάτι για το οποίο πλέον η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται δημοσίως, εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές πως θα κάμψει τις βασικές αντιρρήσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδευτεί με μέτρα που θα μειώνουν το εκτιμώμενο από την τρόικα δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ.

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν κλείσει εντός του Δεκεμβρίου η αξιολόγηση της τρόικας -κάτι που στελέχη του Ευρωσυστήματος χαρακτηρίζουν αμφίβολο- γεννάται ζήτημα για το καθεστώς που θα ισχύσει για την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Αν και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η «τεχνική παράταση» του προγράμματος της ΕΕ για την Ελλάδα δεν απαιτεί τις εγκρίσεις κοινοβουλίων γιατί δεν είναι «νέο χρήμα», ωστόσο αυτό δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη. Κάποιες υπηρεσίες της ΕΕ αναφέρουν πως θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις, ενώ άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα «τεχνικής παράτασης».
Σε κάθε περίπτωση τόσο το θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος όσο και το τι μέλλει γενέσθαι με τη προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα απασχολήσουν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Πηγή: ingr
Θανάσης Κουκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.