Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΝΕΟ ΤΕΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ !

oukrania-sygkrouseis
ΟΙ ΩΜΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
ΜΙΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, οι συγκρούσεις διαδηλωτών καιδυνάμεων ασφαλείας μαίνονται με δεκάδες νεκρούς και οι κίνδυνοι για το μέλλον αυτής της χώρας αλλά και για την πορεία της Ευρώπηςδιαγράφονται όλο και πιο μεγάλοι.
ΗΠΑ και ΕΕ παρεμβαίνουν ωμά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά της Ουκρανίας, ενώ αξιοποιούν στο έπακρο και ενισχύουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε αυτή τη χώρα με προφανή στόχο να προωθήσουν τους βρώμικους πολιτικούς γεωστρατηγικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς τους.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και την ΕΕ ευνοούν ανοιχτά μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ απειλούν ωμά με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η πολιτική της Δύσης στην Ουκρανία μοιάζει να επαναφέρει τις χειρότερες μέρες του Ψυχρού Πολέμου, ενώ κινδυνεύει να οδηγήσει την Ουκρανία σε διχοτόμησηανάμεσα στο δυτικό και το ρωσόφιλο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναβιώνοντας ένα νέο πιο επώδυνο, ίσως, τείχος στην Ευρώπη.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι αν συνεχισθεί η νέα ψυχροπολεμική στάση της Δύσης, η οποία ρίχνειλάδι στη φωτιά της Ουκρανικής αντιπαράθεσης, αξιοποιώντας τις πιο ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις που έχουν τη βάση τους κυρίως στη Δυτ. Ουκρανία, δεν αποκλείεται ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και η ουκρανική αντιπαράθεση να μετατραπεί σε επικίνδυνη πολεμική σύρραξη, με τη συμμετοχή Δύσης και Ρωσίας.
Άλλοι παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι είναι εξωπραγματικήανιστόρητη και επικίνδυνη μια ψυχροπολεμική Δυτική προσπάθεια, που θα ήθελε να μετατρέψει την Ουκρανία σε αντιρωσικό προγεφύρωμα και σε χώρο ανάσχεσης της πρόσβασης της Ρωσίας με την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να έχει μέλλον ως πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, η οποία θα διατηρεί ισότιμους φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία και θα αποτελεί γέφυρα συνεργασίας της τελευταίας με τον ευρωπαϊκό χώρο και όχι το αντίθετο.
Αυτές τις ώρες γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι οι λογικές της ιμπεριαλιστικής βουλιμίας και τηςιμπεριαλιστικής επέκτασης, κυρίως της ΕΕ και των ΗΠΑ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, μπορούν να φέρουν την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου.
Σήμερα γίνονται ακόμα πιο αναγκαίοι οι δρόμοι εθνικής ανεξαρτησίας, προόδου, ισότιμης συνεργασίας, δημοκρατίας και σοσιαλιστικής προοπτικής στην Ευρώπη ως αναντικατάστατες επιλογές ειρήνης και συνανάπτυξης χωρών και λαών, μακριά από τις επιβουλές, των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και του ρώσικου ιμπεριαλισμού.
ΜΙΧΑΛΗΣ Δ. ΤΖΕΡΜΟΣ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΨΗΦΙΣΕ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου. Τηνπρόταση δυσπιστίας υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι, άρχισαν να χειροκροτούν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανικής βουλής, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτςαποπειράθηκε το απόγευμα του Σαββάτου να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ. «Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεωνΙντερφάξ.
Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε καταγγείλει πραξικόπημα, δηλώνοντας πως δεν παραιτείται από το αξίωμά του.κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης σε ένα ουκρανικό δίκτυο μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.
ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΙΛΑ Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί.
«Τα γεγονότα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη χώρα αποτελούν παράδειγμα ενός πραξικοπήματος» δήλωσε ο ίδιος. «Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ. Εκλέχθηκα νόμιμα και δεν έχω στόχο να εγκαταλείψω τη χώρα» συνέχισε.
Παράλληλα, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα.
Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ουκρανίας δεν έχουν καμία νομιμότητα και τόνισε ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία με τους μαφιόζους που «τρομοκρατούν» την χώρα. Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Με ανακοίνωσή της η ουκρανική κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη νέα διοίκηση της χώρας, τονίζοντας ότι όλα τα υπουργεία εργάζονται κανονικά. «Η παρούσα κυβέρνηση θα μεταβιβάσει με πλήρη ευθύνη την εξουσία στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της «γρήγορης αλλαγής» και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα και για τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας».
Τονίζει ότι υπηρετεί «αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή».
ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΟΥΛΙΑ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ
Την άμεση απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο από τη φυλακή στην οποία κρατείτο μέχρι πρότινος στο Χάρκοβο αποφάσισε η ουκρανική βουλή με 322 ψήφους υπέρ. Η Τιμοσένκο αναμένεται να μεταβεί άμεσα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο μετά την απελευθέρωσή της. Το κοινοβούλιο διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Αβάκοφ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.
Νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρόεδρου του κοινοβουλίου και στενού συνεργάτη του Γιανούκοβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ. Με ταχείες διαδικασίες εξελέγη σήμερα ο νέος πρόεδρος, Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ. Ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας που χαρακτηρίζεται ως το "δεξί χέρι" της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά. Υπενθυμίζεται πως ο Τουρτσίνοφ αντικαθιστά τον Βολοντίμιρ Ρίμπακ, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτησή του σήμερα το πρωί μετά την υπογραφή χθες της ειρηνευτικής συμφωνίας που προβλέπει σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις εκ μέρους του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από την πολιτική κρίση διάρκειας τριών μηνών που συνταρράσσει την χώρα.
Την ίδια ώρα που 40 βουλευτές αφήνουν το Κόμμα των Περιφερειών, του Γιανουκόβιτς, Ουκρανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι έχουν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο του Κιέβου. Παράλληλα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ασκούν πίεση για την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΑΝΑΚΗΡΥΞΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Σε μια παράλληλη εξέξιξη, στο Χάρκοβο της Νοτιαανατολικής Ουκρανίας, πραγματοποιείται συνεδρίαση των περιφερειακών συμβουλίων των ανατολικών επαρχιών και της Κριμαίας, ήτοι του ρωσόφωνου τμήματος της χώρας. Μιμούμενοι τους κοινοβουλευτικούς άνδρες του Κιέβου, οι συγκεντρωμένοι στο Χάρκοβο περιφερειάρχες διαμήνυσαν ότι παίρνουν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες μέχρι ότου υπάρξει εγγύηση της συνταγματικής τάξης στη χώρα.
Επίσης, η συνέλευση του Χάρκοβο αποφάσισε την ανάκληση από το Κίεβο των αστυνομικών των ανατολικών επαρχιών, ώστε να μην αντιμετωπίζουν άοπλοι στρατιωτικά οργανωμένους αντιπάλους, την δημιουργία πολιτοφυλακών για την ενίσχυση, αν χρειασθεί, του έργου των δυνάμεων της τάξης, την δρομολόγηση της προεργασίας για τυχόν έκτακτο δημοψήφισμα απόσχισης της περιοχής και για “αυτοχρηματοδότησή” της, ήτοι δημοσιονομικό μποϊκοτάζ στο Κίεβο.
Υπενθυμίζεται ότι η Κριμαία αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ενώ η περιοχή του Χάρκοβο και του Ντονμπάς αποτελεί την βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας – στενά συνδεδεμένη με τη ρωσική αγορά. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογισθεί ότι η έκθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό χρέος φθάνει τα 60 δισ., αποτελώντας άμεση απειλή για τα συμφέροντα της Μόσχας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στο σύνταγμα του 2004, βάσει του οποίου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα απολέσει κάποιες από τις εξουσίες του.
Επίσης ψηφίστηκε και η άνευ όρων παροχή αμνηστίας σε όλους όσοι κρατούνται ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διώξεις για τις ταραχές των τελευταίων μηνών.
Η αμνηστία αυτή σημαίνει ότι θα αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ανθρώπων που κρατούνται ή που φοβούνται ότι θα συλληφθούν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Και τα δύο αυτά μέτρα περιλαμβάνονταν στη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία υπεγράφη λίγο νωρίτερα από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την ίδια μέρα την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών.
Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η παύση του, που εγκρίθηκε με 332 ψήφους υπέρ σε σύνολο 383 βουλευτών, αναμένεται να θεωρηθεί μια νίκη για την αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ οι Ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.
Νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς είχε ανακοινώσει πρόωρες προεδρικές εκλογές, γνωστοποιώντας παράλληλα την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Όπως αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης:
Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας.
* Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004.
Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.
* Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.
* Τροποποίηση του Συντάγματος.
Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.
* Προεδρικές εκλογές.
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.
Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.
* Έρευνες.
Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, τηςαντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
* Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων.
Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.
Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμωνπάρκων και πλατειών.
Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία τωνδημόσιων κτιρίων.
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων καταστολής και ενόπλων διαδηλωτών, ανεβάζοντας σε 77 τους νεκρούς του εφιαλτικού διημέρου. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και 12 αστυνομικοί, ενώ άλλοι 67 συνάδελφοί τους παραμένουν όμηροι ομάδων της αντιπολίτευσης.Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή να εφοδιαστούν με όπλα του στρατού οι αστυνομικοί εν μέσω φόβων για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αγανάκτησή του και απηύθυνε έκκληση να μην εμπλακεί ο στρατός στην αντιμετώπιση των ταραχών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέβαλαν κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για το λουτρό αίματος. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει μια ηγεσία, την οποία ο λαός της δεν θα αντιμετωπίζει «σαν χαλάκι της εξώπορτας, όπου σκουπίζουμε τα πόδια μας».
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ζητήσει να εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα η συμφωνία για την έξοδο από την κρίση στη χώρα του, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Φαρχάν Χακ.
Ο Μπαν "ζήτησε επιμόνως από τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
ΟΙ ΥΠΕΞ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ "ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ" ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία της συμφωνίας η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του ίδιου καθώς και του γάλλου και του πολωνού ομολόγου του, του Λοράν Φαμπιούς και του Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αφού αυτή υπεγράφη στο προεδρικό μέγαρο του Κιέβου.
Οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας χαιρέτισαν τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία για «το θάρρος και τη δέσμευσή τους» στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα επιλύσει τηνπολιτική κρίση στη χώρα.
Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης «τον άμεσο τερματισμό κάθε βίας και σύγκρουσης στην Ουκρανία», όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
«Μετά τις απαράδεκτεςαδικαιολόγητεςανυπόφορες βιαιότητες που βύθισαν στο πένθος την Ουκρανία στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί την εφαρμογή στο σύνολό της και στο βέλτιστο χρονικό διάστημα της συμφωνίας που μόλις υπεγράφη», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος».
«Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.
ΝΤ. ΚΑΜΕΡΟΝ: "ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 2004 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ"
«Το σύνταγμα του 2004 θα πρέπει να αποκατασταθεί τις δύο επόμενες ημέρες και θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι τις αρχές Μαρτίου», διευκρίνισε ο Κάμερον.
«Ελπίζω ότι αυτό θα επαναφέρει την ηρεμία στους δρόμους του Κιέβου και σε όλη τη χώρα», ευχήθηκε. «Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ήταν φρικτές και η σκέψη που είναι με όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και με τους τραυματίες», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Αυτές οι σκηνές σφαγής είναι πραγματικά συγκλονιστικές και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», κατέληξε ο Κάμερον.
ΚΑΘΡΙΝ ΑΣΤΟΝ: "ΓΕΜΑΤΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ"
Το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι γεμάτο προκλήσεις και θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
«Η εφαρμογή (της συμφωνίας) αποτελεί πρόκληση και θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους από το Λονδίνο. Η ίδια σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και συμφώνησαν και οι δύο ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.
«Πρέπει να γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ορθή διαδικασία, και πρέπει να είναιελεύθερες και δίκαιες», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε χθες στην Ουκρανία μετά τη σύναψη της συμφωνίας, η Άστον απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν στην ΕΕ οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο.
«Θα λάβουμε αποφάσεις βάσει των πληροφοριών που θα μας δώσουν», είπε χαρακτηριστικά ηΆστον.
Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης η οποία συνήφθη στο Κίεβο μεευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει το συμβιβασμό αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η συμφωνία υπεγράφη «με την μεσολάβηση της γερμανικής, της πολωνικής και της γαλλικής διπλωματίας», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το γεγονός ότι ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος δεν την υπέγραψε «δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει ένα συμβιβασμό».
Νωρίτερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ουκρανία με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον και κάλεσε τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τους «ακραίους», οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.
Ο Λαβρόφ και η Άστον συζήτησαν για τη συμφωνία και «τις προοπτικές για την εφαρμογή της, εν μέσω (...) της συνεχιζόμενης δράσης εξτρεμιστικών δυνάμεων», ενώ ο πρώτος κάλεσε την ΕΕ να «καταδικάσει» τη δράση τους.
«Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές ώστε να υπάρξει συμβολή στην εξομάλυνση της κατάστασης με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και τη νομιμοποίηση των ουκρανικών αρχών», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΜΠΑΜΑ - ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να έχει απόψε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων και τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό δίκτυο MNSBC.
Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τόνι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Κίεβο μετά την επίτευξη της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης αφότου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
«Δεν έχουμε ακόμη βγει από την κρίση» είπε ο Μπλίνκεν. Η συμφωνία «πρέπει να εφαρμοστεί», επέμεινε, προσθέτοντας πάντως ότι «η Ουκρανία έχει απομακρυνθεί» από το χείλος του γκρεμού.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα συνομιλήσουν» δήλωσε εξάλλου ένας άλλος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.