Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΔΕΗ: Καταρχήν συμφωνία για μείωση της τιμής ρεύματος προς τις βιομηχανίες

Τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής

ΔΕΗ: Καταρχήν συμφωνία για μείωση της τιμής ρεύματος προς τις βιομηχανίες

Κρίσιμη θα είναι η αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ψηφίσει, τελικά, τη μείωση της τιμής ρεύματος προς τις βιομηχανίες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής την Δευτέρα, αποφασίστηκε η μείωση να είναι διαφορετική, ανάλογα με τον κλάδο, ενώ στις λιγνιτικές αναμένεται να ξεπεράσει το 20% και μπορεί να φτάσει μέχρι και 30% μηνιαίως, κατά περίπτωση.
Όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο Newmoney.gr,  διαφορετικές ανάγκες έχουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το Αλουμίνιο της Ελλάδος και η ΛΑΡΚΟ που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και διαφορετικές οι χαλυβουργίες που επωφελούνται της νυχτερινής ζώνης.

Στην ίδια κατεύθυνση ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων, θεωρεί ότι η απόφαση για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, είναι βασική παράμετρος όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική για τη βιομηχανία.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μείωση του φυσικού αερίου όσον αφορά την προμήθεια της Gazprom, ευνοείται σημαντικά ο όμιλος της ΔΕΗ. Ενισχύονται, επομένως, οι προϋποθέσεις για την πραγματική δυνατότητα της ΔΕΗ να παράσχει τιμές βιώσιμες για τη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι οι λιγνιτικές μονάδες κάθε βράδυ λειτουργούν στα τεχνικά ελάχιστά τους συμπιεζόμενες από τη μείωση της ζήτησης. Η λειτουργία τους στηρίζεται στο νυχτερινό φορτίο των βιομηχανιών και ότι η ΔΕΗ ανακτά υπεραξίες από την πώληση της λιγνιτικής παραγωγής στις άλλες ζώνες όπου οι τιμές είναι τουλάχιστον τριπλάσιες.  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς,  η επιβίωση και η κερδοφορία της ΔΕΗ στηρίζεται στην ύπαρξη των νυχτερινών φορτίων των βιομηχανιών και  αντίστροφα η επιβίωση της βιομηχανίας εξαρτάται από τη ΔΕΗ.
Παράγοντες από τη βιομηχανία υπονοούν ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί να είναι το θύμα του πολέμου κυβέρνησης - συνδικαλιστών για την ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ. Όπως αναφέρουν, ύστερα από σχεδόν 1 δισ. ευρώ περικοπών μισθών, επιδομάτων και πολλών άλλων δαπανών, η ίδια η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι το κόστος της βασικής της παραγωγής, δηλαδή της λιγνιτικής, ανέρχεται σε 59 ευρώ ανά MWh για τους καλύτερους πελάτες, είναι σαν να λέει σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη ΔΕΗ, τη μικρή ΔΕΗ ή τις μονάδες της, ότι το κόστος της είναι δομικά υψηλό. Οτι στην ουσία «αγοράζει» μια εταιρεία που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί καμία αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία.
Ελένη Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.