Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Στην τελική ευθεία για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ

Με το σπάσιμο της επιχείρησης σε «καλό» και «κακό» κομμάτι στα πρότυπα της πώλησης της ΑΤΕ    προχωρά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της μεταλλευτικής εταιρείας  ΛΑΡΚΟ. 

Πρόκειται για ένα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο , για πραγματικό ξεπούλημα  της μοναδικής εξαγωγικής επιχείρησης νικελίου στην Ευρώπη η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του  ορυκτού  πλούτου της χώρας μας. Η πώληση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη επενδυτή, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του χρόνου και σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για αγορά της επιχείρησης  χωρίς όμως τα χρέη της εταιρείας, έχει εκφράσει ο όμιλος Μυτιληναίου που εκμεταλλεύεται και την «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». 
 
Οι προθέσεις  αυτές του ΤΑΙΠΕΔ ανακοινωθήκαν στη προχθεσινή σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι βουλευτές που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα απ’ ολους τους νομούς στους οποίους  δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και στην χθεσινή σύσκεψη με τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ενώ για σήμερα  Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για τις τελικές αποφάσεις. 

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενημερώσεις , από το «καλό» κομμάτι  θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστούν τα φιλέτα της επιχείρησης, οι εγκαταστάσεις της Λάρυμνας και το μεταλλείο νικελίου του Αϊ Γιάννη. 

Η νέα ΛΑΡΚΟ  θα παραμείνει σε  λειτουργία και θα αναζητήσει  επενδυτή. Το «κακό κομμάτι»  με τα χρέη του παρελθόντος και τα λιγότερο κερδοφόρα  μεταλλεία της Ευβοίας και της Καστοριάς θα  οδηγηθούν σε εκκαθάριση με απολύσεις.

Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβασθεί από τον Ιούνιο το 55,19% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο), στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.  Το υπόλοιπο 33% της ΛΑΡΚΟ κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το 11% η ΔΕΗ.  Οι παραπάνω μέτοχοι έχουν αφήσει την εταιρεία κυριολεκτικά στην τύχη της, η οποία  λειτουργεί  χάρη στον πατριωτισμό των εργαζομένων.  Εδώ και χρόνια  η ΛΑΡΚΟ συστηματικά  οδηγείται σε απαξίωση χωρίς οι μέτοχοι να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων στο θέμα της χερσαίας απόθεσης της σκουριάς και της εγκατάστασης φίλτρων αποικονίωσης στους υψικαμίνους.

Παρόλα αυτά υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μοναδικών στην Ευρώπη κοιτασμάτων  νικελίου, τις  εγκαταστάσεις  της επιχείρησης στη Λάρυμνα, τη χρήση του λιμανιού κλπ.  Το ΤΑΙΔΕΠ  ισχυρίζεται ότι με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30/9/2011 η εταιρία παρουσιάζει καθαρή αρνητική θέση, ενώ οι σημερινές τιμές του νικελίου οδηγούν σε συσσώρευση λειτουργικών ζημιών.  
Τον ισχυρισμό αυτό δεν δέχεται η Διοίκηση της εταιρείας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων οι οποίοι με βάση στοιχεία αποδεικνύουν τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έχει περάσει στην κερδοφορία με κέρδη περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών
Οι ζημιές όπως  αναφέρουν δεν έχει να κάνει με το μισθολογικό κόστος που φτάνει μόλις το 17% του συνολικού κόστους παραγωγής για δύσκολες συνθήκες εργασίας. Αφορούν τη κακή διαχείριση της εταιρείας  από τη διορισμένη Διοίκηση την περίοδο 2008-2010, θέμα για το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούν την απόδοση ευθυνών και έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη. 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απομάκρυνση του Διοικητή της εταιρείας από την κυβέρνηση  επειδή δεν εφάρμοσε την απόφαση για μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, οι 1000 περίπου εργαζόμενοι είναι ανάστατοι. 
Υπερασπιζόμενοι την εργασία τους έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης προβάλλοντας  το επιχείρημα ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ΔΕΚΟ άρα δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη νομοθετική ρύθμιση για τις  μειώσεις μισθών. Οι περικοπές μισθών  εντάσσονται στα σχέδια  του ξεπουλήματος της επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο  με «προίκα» εργαζόμενους με  μισθούς Κίνας.

 Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αποτρέψουν το ξεπούλημα με  σπάσιμο της εταιρείας που αποτελεί το χειρότερο σενάριο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.