Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΡΑΕ: Μετά την Αλουμίνιον, Προσωρινή Τιμή και για τη ΛΑΡΚΟ

Προσωρινή τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ εξέδωσε η ΡΑΕ για τη ΛΑΡΚΟ.

Είναι η δεύτερη βιομηχανία, μετά την Αλουμίνιον, που εξασφαλίζει προσωρινή τιμή, με το σκεπτικό ότι η τιμολόγηση του ηλεκτρικού που προμηθεύεται η ΛΑΡΚΟ από τη Δημόσια Επιχείρηση είναι απαγορευτικό για τη συνέχιση της λειτουργίας της, απειλώντας επί της ουσίας τη βιωσιμότητα της.

Στη ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, έχουν υποβληθεί δύο ακόμη παρόμοια αιτήματα, από μια μεγάλη κλωστοϋφαντουργία και μία χαρτοβιομηχανία, τα οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα έχουν την ίδια τύχη. Αντίθετα, η Ρυθμιστική Αρχή, τουλάχιστον για τη μία από τις δύο αιτήσεις, αυτής της κλωστοϋφαντουργίας, αναγνωρίζει μεν το δίκαιο της, αλλά υποδεικνύει να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia, η προσωρινή τιμή που εξασφάλισε η ΛΑΡΚΟ είναι υψηλότερη από αυτή του Αλουμινίου (48 ευρώ/MWh). Σχετική ανακοίνωση πρόκειται να κάνει εντός της ημέρας η Ρυθμιστική Αρχή. Η απόφαση εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της ΡΑΕ, την προηγούμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για να πάνε σε διαιτησία ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, όπως ήδη έχει κάνει και η Αλουμίνιον. Πληροφορίες του energia αναφέρουν ότι η διαδικασία της διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον έχει πολύ δρόμο ακόμη για να ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι αποτελεί σύνθετη και πρωτόγνωρη απόφαση, όχι μόνον για την εγχώρια αγορά, αλλά σε διεθνές επίπεδο.


Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η ΡΑΕ εμμέσως αναγνωρίζει την καταχρηστική θέση της ΔΕΗ, για την έκδοση προσωρινής τιμής τόσο για την Αλουμίνιον, όσο και για τη ΛΑΡΚΟ. Αιτιολογώντας τη σχετική απόφαση της επισημαίνει ότι ενδεχομένως η ΔΕΗ έχει καταχρηστική θέση και για το λόγο αυτό λαμβάνονται και τα προσωρινά μέτρα για την τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, από τη στιγμή που πηγαίνει το θέμα στη διαιτησία, όπως στην περίπτωση της Αλουμίνιον, διευκολύνεται κατά ένα τρόπο και ο ρόλος της ΡΑΕ, καθώς το δύσκολο για το Ρυθμιστή δεν είναι να ορίσει προσωρινή τιμή, αλλά να κρίνει επί της ουσίας την καταγγελία για τη θέση της Δημόσιας Επιχείρησης στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Αλουμίνιον απορροφά το 5% του συνόλου της ηλεκτρικής κατανάλωσης και περίπου το 50% της βιομηχανικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Αντίθετα, η ΛΑΡΚΟ αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το 20% της βιομηχανικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.