Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ομπάμα: "Να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ"

Διαβάστε τι δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο 

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής των G8, με "άρωμα Ελλάδας".
Την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και των άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα προβεί σε "εικασίες για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα επιλέξει να βγει από την ευρωζώνη" επειδή, όπως ανέφερε, "έχουν εκλογές και αυτό πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο σημαντικής συζήτησης στο εσωτερικό της Ελλάδας".
Παράλληλα διευκρίνισε, ότι όλες οι χώρες μέλη της G8 "εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει". Κάτι που όπως είπε, αποτελεί κοινό σημείο σύγκλισης όλων των ισχυρών και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να επαναφέρεται στην επικαιρότητα σε κάθε ευκαιρία.
Ανάπτυξη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση
Σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα, ότι αρνητικό μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αν απομονωθεί, θα επηρεάσει και την αμερικανική οικονομία, εκτός από την Ευρωζώνη. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα, που είναι μία δημοκρατία, να εξετάσει τις επιλογές της σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών" τόνισε ο κ. Ομπάμα και υπογράμμισε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται.
Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη ταχείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Πιστός στην πολιτική που εφαρμόζει ο ίδιος και ενθαρρύνει την Άγκελα Μέρκελ να υιοθετήσει στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια "στρατηγική ανάπτυξης, η οποία να εφαρμοσθεί παράλληλα με την ανάγκη για δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση".
Παράλληλα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην οικονομική πολιτική των G8, ο Ομπάμα έσπευσε να επικεντρωθεί στα κοινά συμφέροντα όλων και αναφερόμενος σε Μέρκελ και Ολάντ, έκανε λόγο για ισορροπημένη προσέγγιση της πολιτικής των δύο ηγετών.
Στην ίδια λογική κινήθηκαν κατά την ολοκλήρωση της συνόδου του Σικάγο και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου θα επηρεάσει τις διαβουλεύσεις στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τον προσανατολισμό της Ευρώπης.
Διαφορετική, είπε, θα είναι η εξέλιξη εάν προκύψει μια κυβέρνηση που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και άλλη εάν τα αποτελέσματα διατηρήσουν την Ελλάδα στην αβεβαιότητα.
Μπαρόζο: Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας
Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να έκανε λοιπόν λόγο για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, από την άλλη όμως, ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να περιμένουν και μεγάλες αλλαγές στα πακέτα στήριξης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι οι εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι και πολιτικοί δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αλλαγές στο πακέτο οικονομικής στήριξης.
"Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένειά μας, συνεπώς επιθυμούμε να παραμείνει μαζί μας. Εκτιμούμε ότι οι ελληνικές αρχές θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους" είπε, διευκρινίζοντας ότι εντός Ευρωζώνης υπάρχουν ακόμη 16 χώρες τα συμφέροντα των οποίων θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Επεισόδια στη σύνοδο κορυφής των G8
Η διαδήλωση που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνοδο των οχτώ ισχυρών, ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Κύριο αίτημα ήταν "λιγότερα λεφτά για την άμυνα, περισσότερα για την παιδεία".
Αρκετοί διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα για να εισβάλλουν μέσα στο κτίριο που διεξαγόταν η σύνοδος με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν μάλιστα και δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να καλύψουν τις διαδηλώσεις, καθώς και βετεράνους του αμερικανικού στρατού που πέταξαν τα μετάλλια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.