Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Oxford Economics στο bankingnews: Το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει σε ένα μη βιώσιμο ελληνικό πρόγραμμα – Καλύτερα εκτός ευρώ

42f88e9742f1b8ac97c58a744bb1e2d2_L

«Η οικονομία θα ήταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα δεν είχε μπει ποτέ στο ευρώ», εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών ερευνών στο Oxford Economics

Την ώρα που το τοπίο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει θολό, ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών ερευνών στο Oxford Economics, Gabriel Sterne, σε συνέντευξή του  εκτιμά πως το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που δεν θεωρεί βιώσιμο.
Ο αναλυτής εκφράζει την άποψη ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί η ελάφρυνση του χρέους, δεδομένου πως η ιστορία έχει δείξει πως παρόμοιες παραχωρήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν σε χώρες που έκαναν πολύ λιγότερες προσπάθειες από όσες έχει κάνει η Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι η οικονομία θα ήταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα δεν είχε μπει ποτέ στο ευρώ, και επίσης θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα αν είχε αποχωρήσει στην κορύφωση της κρίσης το 2010, την περίοδο 2011-12, ή το 2015», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ θεωρεί πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αυτή τη στιγμή θα ήταν κακή επιλογή, καθώς είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή του προγράμματος.C66TPb7WgAM6tch
– Το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ τίθεται και πάλι σε αμφισβήτηση καθώς οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν να έρθουν σε συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Οι αναλυτές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Ποιά είναι η δική σας άποψη; Και πρέπει κατά την άποψή σας η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη ή πρέπει να αποχωρήσει;

Στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί η ελάφρυνση του χρέους.
Οι δημοσιονομικές προσπάθειες και πτώση της παραγωγής έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα ιστορικά προηγούμενα αναδιάρθρωσης του χρέους τον τελευταίο μισό αιώνα σε όλο τον κόσμο.
Περιπτώσεις που «άξιζαν» πολύ λιγότερο μία ελάφρυνση του χρέους τους δόθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό. Νομίζω ότι «χτυπά» άσχημα για την Ευρώπη και το ΔΝΤ, που δεν έχουν γίνει περισσότερα για την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο.
Νομίζω ότι είναι λάθος τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ στην περίπτωση που πέσουν έξω οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Πολύ πιο απλά και σε συμφωνία με το πώς έχει λειτουργήσει το ΔΝΤ σε άλλες περιπτώσεις, απλώς θα πει «δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε μέχρι να γίνει».
Η απόφαση εξόδου (σ.σ. από το ευρώ) είναι πολιτική για τον ελληνικό λαό, και πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις προοπτικές για την οικονομία.
Πιστεύω ότι η οικονομία θα ήταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα δεν είχε μπει ποτέ στο ευρώ, και επίσης θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα αν είχε αποχωρήσει στην κορύφωση της κρίσης το 2010, την περίοδο 2011-12, ή το 2015.
Αλλά η επιλογή τώρα είναι μεταξύ του συνεχιζόμενου οικονομικού πόνου κατά την εφαρμογή του προγράμματος και στις βραχυπρόθεσμα ακραίες επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου.
Είναι μια πολύ δύσκολη επιλογή.
– Η Ελλάδα ελπίζει σε θετική κατάληξη για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος και πως η Γερμανία θα σταματήσει να απειλεί με ενδεχόμενο Grexit. Πώς προβλέπετε εσείς ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία;
Η Ελλάδα έχει – δικαίως – ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα και πάντα στο τέλος απογοητεύεται.
Δεν βλέπω κανέναν λόγο που να αλλάξει αυτό στο άμεσο μέλλον.
Εάν το έκαναν αυτό, οι πιστωτές της ευρωζώνης θα αποδυνάμωναν τη μελλοντική διαπραγματευτική τους δύναμη.
Στο τέλος, είτε η Ελλάδα θα είναι αρκετά τυχερή ώστε να κατορθώσει να καταγράψει ανάπτυξη τόσο ώστε να μειωθεί το χρέος της είτε ο ελληνικός λαός θα πει «φτάνει πια» και η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ.
– Με 10,5 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές χρέους μέχρι το καλοκαίρι, πλησιάζει μία νέα κρίση αν δεν γίνει εκταμίευση των δόσεων. Πόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα αυτή τη φορά, αν δούμε μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2015;
Οι αριθμοί είναι σχετικά μικρότεροι αυτή τη φορά.
Λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, και τα υπόλοιπα είναι απλώς η αποπληρωμή περίπου 8 δισ. ευρώ προς την ευρωζώνη.
Θα ήταν τρελό να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τόσο μικρά ποσά.
– Πώς σχολιάζετε το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα;
Από την οπτική του τι θα σημαίνει για την εφαρμογή του προγράμματος, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών συνήθως σήμαινε «πάγο» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για λίγο, οπότε καλύτερα να αποφευχθούν, αν νομίζετε ότι η τήρηση του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας.
– Τι συμβαίνει όταν εφαρμόζεται λιτότητα σε μια οικονομία που ήδη εφαρμόζει μέτρα λιτότητας και έχει ήδη σε τόσο υψηλό χρέος;
Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό και το ελληνικό ΑΕΠ είναι πάνω από 25% χαμηλότερο από ό, τι στην κορύφωση της κρίσης.
Είναι μια καταστροφή, ακόμη και από τα παραδείγματα οικονομικής κρίσης της Ιστορίας.
– Βλέπετε κάποια πιθανότητα η ελληνική οικονομία να γυρίσει σελίδα και να ανακάμψει μέσα στο 2017;
Το Oxford Economics προβλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2017 στην Ελλάδα.
Η οικονομία έχασε ένα κομμάτι της ορμής της στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αλλά έχουμε ακόμη χρόνο να δούμε κάποια ανάκαμψη εφόσον η πολιτική και οι διαπραγματεύσεις δεν υπονομεύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.