Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Έξοδο στην σύνταξη για 150.000 πενηντάρηδες - Ποιες οι κατηγορίες www.dikaiologitika.gr



Έξοδο στην σύνταξη για 150.000 πενηντάρηδες - Ποιες οι κατηγορίεςΤο 1/3 όσων έχουν αυτή την ευκαιρία -δηλαδή 50.000 ασφαλισμένοι- έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα με το παλιό καθεστώς και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Από αυτούς οι περίπου 20.000 είναι κάτω των 55 ετών. Αλλοι 100.000 ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από φέτος μέχρι και το 2021 σε ηλικίες κάτω των 60.

Σύμφωνα με το «Έθνος» όλοι θα λάβουν σύνταξη με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προωθείται τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία υπολογισμού των οριστικών νέων συντάξεων, που είναι σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Μάιο. Η τροπολογία θα συνδέει -κατ’ αρχάς προσωρινά- τη βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί προς το παρόν να εκδώσει τον συντελεστή αναπροσαρμογής των μισθών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ο μέσος όρος
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, βάση υπολογισμού για τις νέες συντάξεις είναι ο μέσος όρος των αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 και μετά. Αυτός ο μέσος όρος αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με έναν συντελεστή «ετήσιας μεταβολής μισθών», ο οποίος πρέπει να υπολογιστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο αποφάνθηκε πως τα παραγόμενα στοιχεία της δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση τού εν λόγω συντελεστή και συνεπώς δεν είναι κατάλληλα για τον υπολογισμό της ετήσιας μεταβολής μισθών. Προτρέπουν μάλιστα το υπουργείο να υπολογίσει με διαφορετικό τρόπο την ετήσια μεταβολή μισθών. Γι’ αυτούς τους λόγους δίνεται λύση με νέο συντελεστή που «πατάει» στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεταβολή του ετήσιου μ.ό. του ΔΤΚ με έτος αναφοράς το 2009 είναι θετική για τα έτη 2002 - 2012 και κινείται σε επίπεδα 4,7% - 1,2%, ενώ από το 2013 μέχρι και το 2016 περνά σε αρνητικό πρόσημο σε επίπεδα -0,8% έως -1,7%.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως κρίσιμος για το ύψος της βάσης υπολογισμού των νέων συντάξεων θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νέος τύπος.
Μόλις οριστικοποιηθεί η νέα εξίσωση, θα καταστεί εφικτό να υπολογιστούν και δεκάδες χιλιάδες οριστικές συντάξεις που εκκρεμούν με το νέο σύστημα. «Η πρόωρη αποχώρηση για συνταξιοδότηση κατά κανόνα δεν συμφέρει πλέον. Μόνο τους ανέργους θα μπορούσε κανείς να προτρέψει σε πρόωρη έξοδο, αλλά όσοι έχουν εργασία καλό είναι να παραμένουν στο σύστημα», τονίζει ο πρ. υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Οσοι φύγουν φέτος (εντός του 2017) και με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η νέα τους σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον του παλιού τρόπου υπολογισμού, θα λάβουν ως «μίνι μπόνους προσωπικής διαφοράς» το 1/3 αυτής της διαφοράς (δηλαδή το 33%).
Για όσους μείνουν εργαζόμενοι ώστε να αποχωρήσουν το 2018, η εν λόγω «προσωπική διαφορά» πέφτει από το 33% στο 25% (1/4), ενώ για όσους φύγουν από 1/1/2019 καταργείται εντελώς. Σύμφωνα με ειδικούς η απώλεια μπορεί να ξεπερνά και τα 100€/μήνα.
Προσοχή, καθώς συγκρίνονται τα καθαρά προ φόρου ποσά, δηλαδή ως παλιά σύνταξη νοείται αυτή που προκύπτει ύστερα από όλες τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές.
Η νέα σύνταξη θα είναι ούτως ή άλλως μικρότερη από τη σύνταξη που θα έπαιρναν οι ίδιοι ασφαλισμένοι αν έβγαιναν με το παλιό σύστημα, πριν από τις 13/5/2016. Αρκετοί ωστόσο προλαβαίνουν ακόμη να διασώσουν ένα τμήμα της. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν κυρίως:
- μισθωτοί στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία που αποχωρούν με 35ετίες και είναι σε ηλικίες 58-60 ετών. Οι περισσότεροι έχουν μέσο όρο αποδοχών πάνω από 1.200 ευρώ.
- μητέρες με ανήλικα σε δημόσιο (και πατέρες στο Δημόσιο), ιδιωτικό τομέα και ειδικά ταμεία, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια στα 55 ή 56,5 ή 57.
Σημειώνεται πως οι 20.000 που έχουν απομείνει εργαζόμενοι στο σύστημα (ΙΚΑ και Δημόσιο) και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες 50-55 ετών είναι κυρίως γυναίκες/μητέρες 52 -53 ετών που θεμελίωσαν πριν από το 2015 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή γονείς με ανάπηρα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.