Η ΜΟΣΧΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ «ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ»
Η Κίνα για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της αποφάσισε να βγει έξω από τα σύνορά της και να προχωρήσει σε κάτι που μέχρι πριν λίγες ημέρες φάνταζε αδιανόητο: Προχώρησε σε προβολή στρατιωτικής ισχύος σε ένα μέρος του πλανήτη που απέχει πολλές χιλιάδες μίλια από την κινεζική επικράτεια.
Το ίδιο έπραξε και η Ρωσία από τα μέσα Αυγούστου όταν μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό και ρωσικό σύγχρονο εξοπλισμό προς ενίσχυση και εκπάιδευση του συριακού Στρατού αλλά και για ίδια συμμετοχή στις συγκρούσεις με τους ιλσμιστές.
Σημειώνεται ότι ακόμα και στα χρόνια της σοβιετικής παντοκρατορίας όταν το σοβιετικό Ναυτικό διέθετε τεράστιες δυνατότητες και πολλά αεροπλανοφόρα, Σοβιετική Ένωση (πρόγονη μορφή της σημερινής Ρωσίας) δεν είχε επιχειρήσει να προβάλει την ισχύ της μακριά από τα σύνορά της, παρά μόνον δίπλα από αυτά στο Αφγανιστάν.
Έτσι είναι η πρώτη φορά που δύο καθόλοκληρίαν χερσαίες υπερδυνάμεις και όχι ναυτικές όπως οι ΗΠΑ προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση που ανατρέπει με καθοριστικό τρόπο την παγκόσμια ισορροπία.
Για αιώνες μόνο η Δύση είχε όχι μόνο την δυνατότητα αλλά κυρίως την θέληση να επεμβαίνει σε όλα τα σημεία του πλανήτη όπως έπραττε ιστορικά η Βρετανική Αυτοκρατορία, και συνεχίζει να το κάνουν τώρα οι Αμερικανοί.
Oι Αμερικανοί διαθέτουν έξι στόλους εν ενεργεία, τον 3ο, τον 4ο, τον 5ο, τον 6ο, τον 7ο, και τον 10ο, και έχουν τις δυνατότητες να δρουν μακριά από το έδαφός τους.
Ακόμα και η τσαρική Ρωσία ήταν μια χερσαία Αυτοκρατορία τεραστίων διαστάσεων που παρουσίαζε όμως «αλλεργία» στο νερό και απέφευγε την καθοδο στα «ζεστά νερα»
Οι επιχειρήσεις Ρώσων και Κινέζων σε τέτοια απόσταση από τα σύνορά τους ειδικά για την Κίνα αποτελούν μια κοσμογονική αλλαγή καθώς ο πλανήτης απέκτησε δύο ακόμα παγκόσμιες δυνάμεις αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Το Πεκίνο ειδικότερα αποτελεί μεγάλη έκπληξη που δεν την περίμενε κανείς στην Ουάσιγκτον.
Πέραν του νέου status οι κοινές επιχειρήσεις των δύο υπερδυνάμεων φέρνουν την γέννηση και ενός «ΝΑΤΟ της Ανατολής» το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος του κανονικού ΝΑΤΟ, καθώς η προσθήκη των συμβατικών δυνάμεων της Κίνας στο απεριόριστο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων κατά πολύ εις βάρος των Δυτικών.
Οι Ρώσοι ήρθαν στην Συρία για να αποφύγουν την γεωστρατηγική περικύκλωση των Αμερικανών και γιατί αν έχαναν την μόνη τους βάση στην περιοχή θα εξοβελίζονταν από την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
Συν τοις άλλοις κινδύνευε μεσοπρόθεσμα η ενεργειακή τους πολιτική καθώς το Κατάε θα μπορούσε να φέρει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη μειώνοντας κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το μέρίδιο της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι Κινέζοι ήρθαν για να αποκαταστήσουν τον δρόμο του «Μεταξιού» στον οποίο παίζει σημαντικότατο ρόλο η αρχαία πόλη της Παλμύρας που είναι ένας εκ των σπουδαιότερων κόμβων στην Μέση Ανατολή.
Προσκείμενη στην συμμαχία των Ρωσία-Ιράν η Κίνα εξασφαλίζει την ασφαλή ενεργειακή της επάρκεια απο τις δύο χώρες κάτι που δεν μπορεί να έχει μέσω των θαλασσίων οδών καθώς η ναυτική αμερικανική ισχύς μπορεί να τις κλείσει ανα πάσα στιγμή.
Ήδη η άφιξη από τις τρεις χώρες (Ρωσία,Κίνα,και Ιράν) ισχυρών και επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων και σύγχρονου οπλισμού, εχει αναπτερώσει το ηθικό των Σύρων στρατιωτών.
«Oι Κινέζοι πεζοναύτες έρχονται σε λίγες ημέρες» όπως αναφέρουν συριακές πηγές και θα ενώσουν την δύναμη πυρός τους με αυτή των Ρώσων ομολόγων τους που έχουν εγκατασταθεί στην δυτική Συρία στην ρωσική βάση της Λαττάκεια.
Ήδη ο συριακός Στρατός με εμφανώς άλλον αέρα αλλά και με αστείρευτη υλική υποστήριξη και με ακριβείς πληροφορίες για τις θέσεις του ISIL έχει ξεκινήσει εκστρατείες εκδίωξης των τζιχαντιστών από στρατηγικά σημεία.
Άμεσος στόχος θεωρείται η Ράκκα η «πρωτεύουσα του ISIL» της οποίας η ανακατάληψη θα διακόψει τον ανεφοδιασμό των ισλαμιστών από το ISIL του Ιράκ. Εκ των ουκ άνευ θεωρείται και η ανακατάληψη των πετρελαιοπηγών της Deir er Zor, από τις οποίες οι τζιχαντιστές παράγουν και πωλούν πετρέλαιο μέχρι και 20 δολάρια το βαρέλι προκαλώντας έτσι τεχνητή πτώση στις τιμές του παγκοσμίως και ανεφοδιάζουν τις μετακινήσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.