Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε ακραία φτώχεια ζει ένας στους 13 ανθρώπους στον πλανήτη

4104077A6514249D3A500912252740B3
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανεβάζει στα 1,90 δολ. ημερησίως το κατώφλι της φτώχειας
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη πρόκειται να προστεθούν σύντομα στα 836 εκατομμύρια που ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αιτία, η σχεδιαζόμενη αύξηση κατά 50% του ορίου που θεωρείται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως κατώφλι της φτώχειας.
Ο αδελφός του ΔΝΤ διεθνής οργανισμός τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αυξήσει από τα 1,25 στα 1,90 δολάρια ΗΠΑ το ημερήσιο εισόδημα κάτω από το οποίο κάποιος θεωρείται ότι ζει στην απόλυτη φτώχεια. Πρόκειται για τη δυναμικότερη αναθεώρηση του ορίου της φτώχειας στην οποία προβαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία το 1990 είχε καθορίσει το πρώτο «κατώφλι» στο 1 δολάριο ημερησίως.
«Αποφασίσαμε να διορθώσουμε το κατώφλι της φτώχειας, το οποίο το 2005 είχαμε καθορίσει στα 1,25 δολάρια, επειδή υπολογίσαμε ότι για να αποκτήσει κανείς, κατά μέσον όρο, όσα αγαθά μπορούσε να αποκτήσει προ δεκαετίας με 1,25 δολάρια, θα πρέπει σήμερα να διαθέσει 1,90 δολάρια», εξήγησε στους «Financial Times» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κοσίκ Μπαζού.
Η αναθεώρηση πρόκειται να ανακοινωθεί στην κοινή συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου στη Λίμα του Περού. Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, πιθανότατα να ανακοινωθεί νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «FT», περί τα 148 εκατομμύρια άνθρωποι, που κατοικούν κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, πρόκειται να προστεθούν στα 836 εκατομμύρια που ζουν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. Οι φτωχοί του πλανήτη θα πλησιάσουν δηλαδή το 1 δισεκατομμύριο.
Με δεδομένο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει τα 7,3 δισεκατομμύρια, υπολογίζει κανείς ότι ένας στους 13 κατοίκους της γης ζει κάτω από συνθήκες έσχατης φτώχειας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία από τη Συμφωνία του Μπρέτον Γουντς έχει ως καταστατική αποστολή την χορήγηση δανείων στις αναπτυσσόμενες χώρες και την καταπολέμηση της φτώχειας, έχει θέσει ως στόχο την απάλειψη της φτώχειας από τον πλανήτη έως το έτος 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.