Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΗΣ ... "QUADRIGA" ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στην κλίνη του Προκρούστη της "Quadriga" (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) μπαίνει για τα καλά το ΕΚΑΣ.
Tην Τετάρτη (29/7), σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου επεξεργάσθηκαν στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέσω των οποίων εξήγαγαν το συμπέρασμα πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις.
Η εξέλιξη αυτή , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα οδηγήσει σε "τσεκούρι" στο ΕΚΑΣ για πολλούς από τους δικαιούχους. Οι πρώτες μειώσεις αναμένονται τον Μάρτιο του 2016.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του επτάμηνου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 η συνολική δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ανέλθει εφέτος στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20% υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη, λόγω των επιπτώσεων της διαρκώς αυξανόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία, που δείχνει να μην έχει τέλος λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών!
Η απόκλιση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της διαιώνισης των πολιτικών λιτότητας, είναι «επαναλαμβανόμενη», καθώς και το 2014 το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για ΕΚΑΣ ήταν στα 720 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι του αρχικού στόχου του περυσινού έτους.
Τα κλιμάκια των λεγόμενων "θεσμών", πάντως έβαλαν στο "μάτι" και τις ασφαλιστικές δαπάνες. Φυσικά, κατά την πάγια τακτική τους, εξέφρασαν προβληματισμό για τον ρυθμό αυξήσεως των δικαιούχων του επιδόματος!
Σημειώνεται πως η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019. Το πρώτο κύμα περικοπών προβλέπεται τον Μάρτιο του 2016,οπότε θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με ειδικά κριτήρια που θα πρέπει να προσδιορισθούν έως τότε.
Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το πρώτο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ να αφορά στους εισοδηματικά εύρωστους δικαιούχους του επιδόματος. Φυσικά, π[ροκαλεί ερωτηματικά ο μη ακριβής προσδιορισμός των λεγόμενων "εύρωστων δικαιούχων", ενώ κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς εξέφραζαν ερωτηματικά σχετικά με τοπόσο εύρωστος μπορεί να είναι , τελικά, ένας δικαιούχος του ΕΚΑΣ και γιατί η κυβέρνηση παραδίδει αμαχητί μια από τις βασικές τις προεκλογικές δεσμύσεις, που δεν ήταν άλλη από την μη κατάργησητου επιδόματος, χωρίς αστερίσκους
Πάντως, τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM , φαίνεται πολύ πιθανόν να ζητήσουν ακόμα ταχύτερο «τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ, ήτοι να μην ισχύσει από τον Μάρτιο, αλλά από τον Ιανουάριο του 2016 ή και νωρίτερα.
Οι προθέσεις των δανειστών θα καταδειχθούν σε σύσκεψη που θα γίνει το Σάββατο το πρωί με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα , που πλέον έγινε "Quadriga", αλλά τακτική δεν αλλάζει...
ΝΕΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Για τους δανειστές τα μέτρα - "φωτιά" που έχουν ήδη ληφθεί (ψαλίδι στην κατώτατη σύνταξη για όσους βγουν πριν τα 67, θέσπιση εισφοράς υπέρ κλάδου υγείας, περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων επικουρικής ασφάλισης κλπ) δεν επαρκούν!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ημερήσιο τύπο, οι "θεσμοί" θα επιδώξουν και νέες δραστικές περικοπές σεκύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και έχει στα χέρια του το κουαρτέτο, πλέον, των τροϊκανών το ετήσιο έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης την περίοδο 2015-2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,3 δις ευρώ.
Οι ίδιες μελέτες για την ίδια περίοδο εκτιμούν ότι το ετήσιο έλλειμμα κύριας ασφάλισης θα φθάσει τα 2,4 δις ευρώ! Ενώ οι μακροπρόθεσμες για την περίοδο μετά το 2020 είναι ακόμα χειρότερες, λόγω και της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της ανεργίας αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης των νέων.
Και φυσικά, δεν είναι ανάγκη καν να αναρωτιόμαστε ποιοί , για μια αλόμη φορά, θα πληρώσουν τη νύφη...
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η φοροεπιδρομή σε βάρος των αγροτών θα προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, ξεκαθάρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης.
Σύμφωνα με τον Τρ. Αλεξιάδη, το θέμα της φορολόγησης των αγροτών συζητείται αυτές τις ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών".
«Αυτό που συμφωνήθηκε και αυτό που αποτυπώθηκε (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτά θα προχωρήσουν. Θα προχωρήσουν όλα αυτά με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε χθες ο κ. Αλεξιάδης για τις δραματικές αλλαγές που αναμένοται στη φορολόγηση των αγροτών και θα οδηγήσουν τον αγριοτικό κόσμο της χώρας στην ανέχεια.
Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει το πότε θα προχωρήσουν τα εν λόγω μέτρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θέλουν να υιοθετηθεί τον Αύγουστο. Επί της ουσίας, οι αλλαγές αυτές αφορούν:
1. Την ανάκληση των διατάξεων για τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
2. Τη σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης των αγροτών.
3. Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από αυτά. Δεν θα ακολουθήσουμε μια λογική να συμφωνούμε κάποια πράγματα σε κάποιους νόμους, ή σε κάποια χαρτιά και μετά στην εφαρμογή να τα ανατρέπουμε. Ολα αυτά θα εφαρμοστούν» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, διαλύοντας τις αυταπάτες σχετικά με τα περί, δήθεν, ηπιότερης εφαρμογής του 3ου Μνημονίου!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2006-2013 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τηνEUROSTAT μειώθηκε κατά 27,3%!
Η τάση μείωσης αγροτικού εισοδήματος συνεχίστηκε και το 2014 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ(18/9/14), όπου ο γενικός δείκτης εκροών στη γεωργία μειώθηκε τον Ιούλιο του 2014 κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013 και δυστυχώς η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τη φορολογική επιδρομή των μέτρων του τρίτου μνημονίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.