Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το πρώτο κρυπτογραφημένο σύστημα e-ψηφοφορίας παγκοσμίως είναι ελληνικό! (βίντεο)


Περίπου 2.500 χρόνια αφότου σχεδίασαν πρώτοι τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος της δημοκρατίας, ένα άτομο μία ψήφος, οι Έλληνες κάνουν αναβάθμιση.
Μια ομάδα ερευνητών στην Αθήνα λέει ότι έχει σχεδιάσει το πρώτο κρυπτογραφημένο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του κόσμου, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να εξακριβώνουν ότι οι ψήφοι τους πραγματικά πάνε προς τον επιδιωκόμενο υποψήφιο.
Η διαδικασία συμβαίνει σε ένα κατανεμημένο, δημόσιας διάθεσης λογιστικό φύλλο, όπως και το blockchain – όμοια με την αρχιτεκτονική του λογισμικού που υποστηρίζει το Bitcoin.
Η ψηφιακή κάλπη, που ονομάζεται DEMOS μειώνει την πιθανότητα της εκλογικής απάτης καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν το σύστημα για να επαληθεύσουν την ψήφο τους. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας είναι μια νέα τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα για σημαντική βελτίωση των διαδικασιών εκλογών και δημοψηφισμάτων.

Το σύστημα ψηφοφορίας ξεκινά με την παραγωγή μιας σειράς τυχαίων αριθμών. Κάθε ψηφοφόρος παίρνει δύο σειρές αριθμών, ή «κλειδιά»: ένα κλειδί που αντιστοιχεί στον ψηφοφόρο και ένα κλειδί που αντιστοιχεί στον υποψήφιο που προτιμά ο ψηφοφόρος.
Αυτό είναι παρόμοιο με τους ιδιωτικούς και δημόσιους συνδυασμούς πλήκτρων του blockchain, το οποίο πιστοποιεί τις συναλλαγές σε Bitcoin.

Αμέσως μετά την καταχώρηση της κρυπτογραφημένης ψήφου, αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται σε πολλούς διακομιστές, οι οποίοι αποθηκεύουν τις πληροφορίες μέχρι το τέλος των εκλογών. Τα αποτελέσματα των εκλογών στη συνέχεια δημοσιεύονται σε έναν πίνακα ανακοινώσεων, έναν προσβάσιμο από το κοινό που έχει όλες τις εκλογές πληροφορίες, όπως αριθμό ψήφων και αποτέλεσμα.
«Η ηλεκτρονική ψηφοφορία απαιτεί έναν συνεπή, προσβάσιμο από το κοινό πίνακα ανακοινώσεων, ο οποίος μπορεί δυνητικά να υλοποιηθεί με τη χρήση της blockchain τεχνικής του Bitcoin», δήλωσε ο Bingsheng Zhang, ένας από τους προγραμματιστές του DEMOS.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες είπαν ότι είναι σε θέση να εφαρμόσουν το σύστημα σε εθνικό επίπεδο εκλογών αμέσως, αλλά ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται γιατί ανησυχεί για την ενδεχόμενη διαταραχή που τα νέα συστήματα ψηφοφορίας θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μεταξύ των νέων, τεχνολογικά ικανών και κινητών ψηφοφόρων.
«Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ήταν υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά η νέα δεν είναι» δήλωσε ο Άγγελος Κιάγιας, καθηγητής κρυπτογραφίας και ασφάλειας υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, ο οποίος δουλεύει πάνω στο σύστημα DEMOS. «Κάθε φορά που υπάρχει μια τροποποίηση της υποδομής ψήφου, μπορείς επίσης να τροποποιήσεις τον πληθυσμό που πραγματικά συμμετέχει στην ψηφοφορία».
Το Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν επέστρεψε ένα αίτημα για σχολιασμό.
Ο Jay Healey, ανώτερος συνεργάτης στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, ο οποίος αξιολόγησε την ερευνητική εργασία DEMOS, είπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα ψηφοφορίας έχει ανάγκη υψηλής κοινωνικής εμπιστοσύνης, η οποία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα.
«Αμφιβάλλω αν οι πολίτες της Ελλάδας είναι έτοιμοι για online ψηφοφορία», είπε. «Ακόμα κι αν αυτή είναι ασφαλής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.