Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Με το καλημέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν νέα μέτρα και προαπαιτούμενα – Δείτε τι ζητούν για να συζητήσουν τη συμφωνία

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΝΤ
troika4Με άγριες διαθέσεις ήρθαν και ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις από σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών με την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες για να κλείσει η συμφωνία-ταφόπλακα για το μέλλον τους θα είναι πολύ βαρύς. Είναι κάτι σαν την αύξηση του ΦΠΑ στις κηδείες. Η «νεκρή» οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους και μέτρα και στέλνουν το μπιλιετάκι σε αυτούς που θα κάνουν την… κηδεία της. 
Το θέλουμε να πούμε: Μετά την ψήφιση δύο νομοσχεδίων με πάρα πολύ σκληρά μέτρα για να κλείσουν επί της ουσίας οι εκκρεμότητας που υπήρχαν και να δείξει η κυβέρνηση καλή πρόθεση και διαγωγή στους δανειστές για να προχωρήσει μία νέα συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα, τώρα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου να προχωρήσει αυτή η επώδυνη συμφωνία. 
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό συναντώνται σήμερα στις 10 οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) με τους  υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για να περιγράψουν το πλαίσιο των αξιώσεων τους.
Ήταν που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έδιωξε την τρόικα. Απλά τώρα εμφανίστηκαν αντί τριών τέσσερις και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες αποκλίσεις ως προς τα θέλω τους. Αυτό είναι που κάνει αμφίβολο και το αν τελικά θα κλείσει η συμφωνία, παρά τα σκληρά μέτρα που έχει ψηφιστεί ήδη, κι αυτό γιατί το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πώς συμμετοχή της στο νέο πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει.
Αυτός ήταν και ο λόγος καθυστέρησης της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Το ΔΝΤ ήθελε να αποφασίσει τη στάση θα κρατήσει. Και αυτό που αποφάσισε είναι πώς οι Ευρωπαίοι πρέπει να δεχθούν «κούρεμα» του χρέους και η ελληνική κυβέρνηση νέα προαπαιτούμενα μέτρα «εδώ και τώρα». 
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι φέρονται να κρατούν μία ενιαία στάση και να ζητούν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Θεωρούν πώς είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να «ξετινάξουν» τους Έλληνες αντί να περιμένουν να εισπράξουν φόρους.  
Τόσο οι εκπρόσωποι, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, όσο και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν ήδη δώσουν δείγμα των προθέσεων και έχουν βάλει στο τραπέζι τρία βασικά θέματα: Τις άμεσες πιεστικές ανάγκες για πληρωμές του ελληνικού κράτους, που θα καθορίσουν το ύψος του νέου δανείου, την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η ύφεση και οι νέοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα και τα νέα μέτρα από τώρα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για να κλείσει η συμφωνία.
Μάλιστα οι συζητήσεις ξεκινούν με την απαίτηση του κουαρτέτου να «ξηλώσει» η κυβέρνηση κάποια από τα φορομπηχτικά  μέτρα που θεωρεί πως δεν θα αποδώσουν, γιατί απλά επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και ζητούν τα βάρη να μετατεθούν στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Συγκεκριμένα ζητούν την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) και αντιπροτείνουν την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.
Ζητούν επίσης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών, την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι», το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία.
Με λίγα λόγια ζητάνε την… Άρτα και τα Γιάννενα για να κλείσει μία συμφωνία η οποία θα προβλέπει αξιολόγηση κάθε ένα μήνα και προφανώς νέα μέτρα κάθε τρεις και λίγο διότι αυτά που έχουν ληφθεί δεν θα επαρκούν. Πέντε χρόνια τώρα το έχουμε δει αρκετές φορές το έργο να παίζεται και έχει βιώσει ο ελληνικός λαός τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής του μνημονίου.
Ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πλέον λένε ρήξη και ότι θέλει ας γίνει. Είναι δε πολλοί περισσότεροι εκείνοι που εκτιμούν πώς τελικά η ρήξη θα επέλθει αργά ή γρήγορα και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι δεδομένη.
Το θέμα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε έξι μήνες και άλλα έκανε έχει σχέδιο να διαχειριστεί μία τόσο σοβαρή για τη χώρα και τους πολίτες της κατάσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.