Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Tελευταία στροφή πριν την καταστροφή...


Κρούγκμαν: Tελευταία στροφή πριν την καταστροφή για την Ελλάδα
... για την Ελλάδα, λέει ο Κρούγκμαν...
Ομοιότητες με το καλοκαίρι του 1914, που ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, διακρίνει ο Πολ Κρούγκμαν στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής κρίσης.

Όπως σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής με άρθρο του στους "New York Times", κάποιοι...

από τους βασικούς παράγοντες της κρίσης, τόσο από την πλευρά του πιστωτή όσο και από αυτή του οφειλέτη επιθυμούν απεγνωσμένα την αποτροπή του Grexit, ενώ άλλοι φαίνεται να καλωσορίζουν την προοπτική κατάρρευσης της Ελλάδας, όπως τότε, πριν από έναν αιώνα κάποιοι Ευρωπαίοι, ακυρώνοντας την διπλωματική οδό καλωσόριζαν τον πόλεμο.

«Εξακολουθεί να υπάρχει μια διέξοδος; Θα πρέπει να υπάρχει», σημειώνει ο Κρούγκμαν στο άρθρο του.


«Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα όμως δεν μπορεί να υποχρεωθεί να τρέξει και ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι, ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, είναι η προφανής και καλύτερη λύση για όλους τους ενδιαφερομένους, σε σχέση με την άλλη λύση που είναι η έξοδος από το ευρώ», αναφέρει ο διάσημος αρθρογράφος.


Ο Κρούγκμαν χαρακτηρίζει ως νέο πρόβλημα, που έχει προκύψει από την τρέχουσα αντιπαράθεση των δύο πλευρών, την αβεβαιότητα, που έχει ωθήσει εκ νέου την Ελλάδα σε ύφεση.


Όπως σημειώνεται, το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε το περασμένο έτος έχει εξαφανιστεί, αλλά με δεδομένη μια συμφωνία πρέπει θα βρεθεί μία προσωρινή χρηματοδότηση.


Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.


«Οι Έλληνες αποφεύγουν να προβούν σε κάτι που φαίνεται σαν επιστροφή στο καθεστώς των τελευταίων 5 χρόνων», γράφει ο Κρούγκμαν, ενώ από την πλευρά τους «τα θεσμικά όργανα δεν εμπιστεύονται την άπειρη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει.


«Από ό, τι ακούω ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για τουλάχιστον μια προσωρινή συμφωνία», αναφέρει.


«Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ και κάποια αλλαγή στο ασφαλιστικό ώστε η Μέρκελ και οι άλλοι μπορούν να πουν ότι η Ελλάδα κάνει πράγματα, τα οποία θα παρουσιάζονται έτσι ώστε ο Τσίπρας να μπορεί να πει ότι δεν εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές, όπως οι προκάτοχοί του», καταλήγει ο Κρούγκμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.