Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

'''ΚΑΙ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΔΡΑΧΜΗ; ''

«Είχαμε ακόμα έναν μεγάλο εκλογικό σεισμό στη ζώνη του ευρώ: οι υποψήφιοι των Podemos κέρδισαν...
τις τοπικές εκλογές σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Ελπίζω η Τρόικα να δώσει σημασία».


Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το πιο πρόσφατο άρθρο του ο Paul Krugman, μιλώντας για μια γρήγορη και βραχυπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να "τρέξει" ένα πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανείς δεν την δανείζει "φρέσκο χρήμα", αλλά δεν μπορεί να "τρέξει" και ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δεν υπάρχει άλλο αίμα να ξεζουμίσουμε. Οπότε, θα σκεφτόταν κανείς, μια συμφωνία, προκειμένου η Ελλάδα να "τρέξει" ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι εύκολο να επιτευχθεί -αφού αυτό θα γίνει, γιατί να μην επισημοποιηθεί;».

Προς το παρόν το ΔΝΤ παίζει τον «κακό μπάτσο», σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, κρατώντας την στρόφιγγα κλειστή, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταπατήσει και τις κόκκινες γραμμές του. Πιθανώς και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο, υποθέτει ο Νομπελίστας οικονομολόγος, μιας και μάλλον κάτι θα πρέπει να κοπεί από τις συντάξεις και κάπως να χαλαρώσει το ΔΝΤ, αλλά αυτό που προτείνει ο ίδιος είναι «να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί, εάν η Ελλάδα όντως εκδιωχθεί από το ευρώ.

«Ναι, αυτή η απαίσια λέξη που λέγεται Grexit» προσθέτει. «Στην Ελλάδα θα είναι άσχημα τα πράγματα. Αλλά όλοι πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα έχει πρόβλημα. Κρατήστε όμως υπόψη σας ότι οι δικλείδες ασφαλείες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν ποτέ τεσταριστεί. Εάν οι αγορές χάσουν την πίστη τους και φτάσει η στιγμή για αγορά ιταλικών ή ισπανικών ομολόγων, τι ακριβώς πιστεύετε οτι θα συμβεί;»

Για τον Κρούγκμαν το μεγαλύτερο ερώτημα όμως παραμένει τι θα συμβεί δύο χρόνια μετά το Grexit, όπου το μεγάλο ρίσκο για το ευρώ δεν θα είναι η αποτυχία της Ελλάδας, αλλά η επιτυχία της.

«Σκεφτείτε ότι μια πολύ υποτιμημένη δραχμή αρχίζει να φέρνει χιλιάδες Βρετανούς που πίνουν μπύρες στο Ιώνιο και η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει. Αυτό θα γέμμιζε με θάρρος όσους αμφισβητούν τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση» σημειώνει ο Κρούγκμαν.

«Οι Ευρωπαίοι μίλησαν για "ισπανικό θαύμα", αλλά φαίνεται ότι ο λαός της Ισπανίας δεν συμφωνεί. Εάν σε μερικά χρόνια υπάρχει και μια Ελλάδα που θα έχει ορθοποδήσει ως παράδειγμα, τότε οι άρχουσες τάξεις θα χάσουν κάθε αξιοπιστία. Ένα συμπέρασμα θα ήταν η Γερμανία να προσπαθήσει να σαμποτάρει την Ελλάδα, μετά την έξοδο. Ελπίζω όμως ότι αυτό θα κριθεί απαράδεκτο. Γι' αυτό ίσως η Τρόικα πρέπει να το ξανασκεφτεί: θέλει όντως να πάρει αυτό το δρόμο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.