Το προσχέδιο της ελληνικής πρότασης προς τους εταίρους, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν ...
σε μία συμβιβαστική συμφωνία, αποκαλύπτει κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, στο Mega.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το κείμενο θα είναι περίπου 20 σελίδων και θα περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές προτάσεις για μια συμφωνία με τους θεσμούς. Πιθανώς θα έτοιμο μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνεται αναφορά τόσο στα σημεία όπου Ελλάδα και εταίροι συμφωνούν, αλλά και στα ανοιχτά θέματα.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το κείμενο να έχει ολοκληρωθεί πριν το Σαββατοκύριακο και, σε περίπτωση που εντός του διημέρου εκείνου δοθεί το «πράσινο φως», να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έκτακτο Eurogroup.
Αναλυτικότερα, το προσχέδιο θέτει τα εξής ζητήματα, μεταξύ άλλων:
- Ο ΦΠΑ: Τα σενάρια είναι δύο: το πρώτο περιλαμβάνει τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) και το δεύτερο δύο. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι, αντίστοιχα με την κάθε περίπτωση, θα μπορεί να έχει για φέτος έσοδα από 400 έως 700 εκατ. ευρώ.
- Τα εργασιακά: Έχει βρεθεί η χρυσή τομή, με υιοθέτηση του μέσου όρου μοντέλων που ισχύουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ και είναι σύμφωνα και με τις προτάσεις του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας).
Σταθερές παράμετρoι παραμένουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.
- Τέλος στις πρόωρες συντάξεις, δεν μπαίνει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος: Στο μέτωπο του ασφαλιστικού φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση, ώστε να παραμείνει έως το 2017 σε αναστολή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για άνοιγμα της συζήτησης εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού από το φθινόπωρο, έπειτα από αναλογιστικές μελέτες. Τέλος μπαίνει στις πρόωρες συντάξεις, αλλά μόνο για εκείνους που δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
- Δημοσιονομικό κενό: Η διαφορά των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό είναι στο ένα δισ. ευρώ, αλλά τα 2/3 αυτής της διαφοράς αποδίδονται στο διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του. Ένα παράδειγμα είναι ο διαφορετικός τρόπος εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.
- 100 δόσεις: Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, φαίνεται πως υπάρχει διαφορά εκτίμησης, καθώς η ελληνική πλευρά υπολογίζει πως το μέτρο θα αποφέρει 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμοί «χαμηλώνουν» τον πήχη των προσδοκιών.
Παρά τις θετικές ενδείξεις, πάντως, «αίνιγμα» παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ και ποιος θα είναι ο ρόλος του στη νέα συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.