Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το μέλλον των συνδικάτων μέσα από την προοπτική ανασυγκρότησής τους στο πλαίσιο της κοινότητας

agonas-diarkeiasKείμενο Πολιτικής του ETUI (European Trade Union Institute)
Η εξασθένιση του ρυθμιστικού ρόλου των συνδικάτων και οι περιορισμένες δυνατότητες πολιτικής επιρροής τους στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον εργασίας αποτελo;yn πλέον συνολικό ευρωπαϊκό δεδομένο. Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που μεταξύ άλλων περιόρισαν καίρια συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποδυνάμωσαν επιπλέον το θεσμικό ρόλο τους και τις δυνατότητες συσπείρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων.

Από την άλλη, η σταθερή μείωση της μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, η συνεχής αύξηση των ευέλικτων και επισφαλών θέσεων και η αύξηση της εργασιακής μετανάστευσης εντός των ευρωπαϊκών συνόρων που συνθέτουν το νέο εργασιακό σκηνικό στην Ευρώπη κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ισχυρά συνδικάτα.
Το κείμενο υποστηρίζει ότι η αναζωπύρωση του ρόλου των συνδικαλιστικών ενώσεων επιβάλλει αλλαγή στο παραδοσιακό οργανωτικό μοντέλο με άμεση εμπλοκή τους στα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών.
Το παραδοσιακό μοντέλο συνδικαλισμού που βασίζονταν στις μεγάλης κλίμακας της βάσης τους ώστε να συμπεριλάβουν ατομικά και συλλογικά υποκείμενα από όλο το κοινωνικό φάσμα ενώ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υπάρχουσες δομές οργάνωσης δεν ευνοούν αυτή την εξέλιξη. Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην εμπλοκή της κοινότητας και στην ανάπτυξη δομών συνεργασίας, προς μια προοπτική ανασυγκρότησης τους στο πλαίσιο της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Στο επίπεδο της συμμετοχής, είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί η αποκλειστικότητα της ένταξης με βάση τη σχέση απασχόλησης (όπως, π.χ., η ομοιοεπαγγελματικη μορφή οργάνωσης) και να προσαρτήσουν ομάδες και άτομα που ορίζονται από στοιχεία ταυτότητας πολλές φορές ετερόκλητα ως προς την εργασιακή ταυτότητα και τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να συμμετέχουν (π.χ., μετανάστες, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι κ.λπ.)
Άλλωστε «οι εργαζόμενοι δεν είναι ποτέ μόνον εργαζόμενοι. Εντάσσονται σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτισμικές δομές και τα συνδικάτα οφείλουν να αντιληφθούν πως αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τον εργασιακό τους βίο και την απόφαση /δυνατότητα τους να συμμετέχουν ή να μην συμμετέχουν στα συνδικάτα. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τόσο τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των εργαζομένων μεταξύ τους όσο και με το συνολικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (στην αγγλική γλώσσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.