Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

"Η υπόθεση Ζήμενς ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε ως σκάνδαλο συγκάλυψης" (Βίντεο)

Όταν ολοκλήρωσε τις εργασίες της στα τέλη Γενάρη του 2011 η Εξεταστική Επιτροπή της βουλundefinedής που ερευνούσε το σκάνδαλο Ζήμενς είχαμε κάνει λόγο για Πόρισμα συγκάλυψης και γελοιότητας.
Η κατάθεση σήμερα του τότε προέδρου της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη στην επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Όχι ότι μάθαμε κάτι καινούργιο αλλά εκτός του ότι έρχεται ξανά στην επιφάνεια όλη η σαπίλα του αστικού πολιτικού σκηνικού από την νέα  διερεύνηση της μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  μπορεί να προκύψουν νέα στοιχεία.για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης


Σύμφωνα πάντα με τον Σ. Βαλυράκη στην εξεταστική επιτροπή που προέδρευε είχαν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής και ενοχής μελών της κυβέρνησης ενώ εντοπίστηκαν ροές μαύρου χρήματος που συσχετίζονταν με πολιτικές αποφάσεις που είχαν να κάνουν με συμβάσεις της Ζήμενς .
Σύμφωνα με τον ίδιο «η σχέση μαύρου χρήματος και αποδεκτών διεκόπτετο σε παρένθετα πρόσωπα», κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπόρεσε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα η συγκεκριμένη επιτροπή.

«Αποδείχθηκε ότι υπήρχε εγκληματική οργάνωση μέσα στη Siemens που στόχευε στη διοχέτευση μαύρου χρήματος. Συστηματικές δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων και στελεχών στο σύνολο των δομών του ελληνικού κράτους. Σκοπός ήταν να εξασφαλιστεί προνομιακή θέση στον ανταγωνισμό για τις προμήθειες του δημόσιου τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι στο πόρισμα της εξεταστικής υπήρχε παραπεμπτικό για 12 άτομα συνολικά που υπήρξαν υπουργοί –της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ προφανώς- και είχε προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.  Το αποτέλεσμα ήταν όμως κάτι τέτοιο η βουλή να μην το δεχθεί όπως και να μην σταλεί η υπόθεση για περαιτέρω διερεύνηση από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, όπως είχε ζητήσει.

«Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο να αυτοκαθαρθεί και αυτό θα μας καταδιώκει μέχρι να ξεκαθαριστεί» τόνισε και περιγράφοντας την δραστηριότητα της εταιρείας είπε: «Η Ζήμενς υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις της και αύξανε το κόστος τους κατά 10%. Παρήγαγε έτσι 8% χρήμα για να δωροδοκεί υπηρεσιακούς παράγοντες και 2% για να δωροδοκεί κόμματα και μέλη των κυβερνήσεων». 

Η πρόταση του: «Η υπόθεση Ζήμενς ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε ως σκάνδαλο συγκάλυψης»
κυριάρχησε στην κατάθεση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.