Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μεγάλες προσδοκίες...


Τους «γεωπολιτικούς κινδύνους» θα προβάλλουν οι ΗΠΑ, ως μοχλό πίεσης…

Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7), οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σύμφωνα με...
αξιωματούχο που συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις και τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της Ομάδας των Επτά της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία), ξεκινά την Τετάρτη στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Δρέσδη, καθώς η Γερμανία έχει την Προεδρία της Ομάδας για το 2015.

Το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα των συζητήσεων, ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Επίσημα αντικείμενο της συνάντησης είναι «η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο». Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας. Η συνάντηση αποτελεί προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας στις 7-9 Ιουνίου.

«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα. Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας», τόνισε ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων.

Ο δεύτερος αξιωματούχος υπογράμμισε πως στους «γεωπολιτικούς κινδύνους» οι Αμερικανοί εντάσσουν μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια. «Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. «Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού... υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς» είπε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Σημειώνεται πως στις συναντήσεις θα συμμετέχουν και η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο Νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.