Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες!

Γράφει η  Ρόη Χάικου

Ηέκπληξη των τραπεζιτών χθες ήταν μεγάλη και η αισιοδοξία ακόμη μεγαλύτερη. Η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής και η αποδοχή του email Βαρουφάκη για τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία έφεραν επιστροφή καταθέσεων στα γκισέ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, χθες… γύρισαν πίσω 700 εκατ. ευρώ, εκπλήσσοντας το σύστημα που δεν περίμενε τόσο γρήγορη θετική ανταπόκριση από τους αποταμιευτές. «Ήταν μια πολύ θετική ημέρα η χθεσινή και...
δίνει σαφή μηνύματα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά για τη χώρα, αρκεί να υπάρχει συνεργασία με τους εταίρους», σχολίαζαν αρμόδιες τραπεζικές πηγές. Η προσδοκία των διοικήσεων των τραπεζών είναι ότι οι καταθέσεις που μπήκαν σε «σεντούκια» θα γυρίσουν σταδιακά, όπως αυτό συνέβη μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης το 2012, οπότε και έγιναν διπλές εκλογές. Και εάν το τετράμηνο που έρχεται δεν υπάρχουν «ατυχήματα» με την τρόικα, τότε η επιστροφή καταθέσεων μπορεί να είναι ταχύτερη, καθώς τα ποσά που έφυγαν στο εξωτερικό είναι συγκριτικά μικρά.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν φύγει από το σύστημα περί τα 20-25 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρειαστεί ένα διάστημα ηρεμίας για να ανακτηθούν στο μεγαλύτερο βαθμό. Μόνο την περασμένη Παρασκευή «σηκώθηκε» πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι εκροές ήταν περίπου 700 εκατ. ευρώ ημερησίως, με αποτέλεσμα τα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων να διαμορφώνονται πλέον στην περιοχή των 140 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για την κάλυψη φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, ενώ γύρω στα 7 δισ. ευρώ έχει μπει σε θυρίδες αλλά και στα ...στρώματα. Στα 4 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που έφυγαν με εμβάσματα και τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. Το υπόλοιπο ποσό εκτιμάται ότι έχει επενδυθεί κατά βάση σε ομόλογα, κυρίως γερμανικά και Λουξεμβούργου, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Από fmvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.