Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ: Οδηγείται σε "ασφυξία" λόγω τιμής ηλεκτρικού

ΛΑΡΚΟ: Οδηγείται σε «ασφυξία» λόγω τιμής ηλεκτρικού-Πιέσεις για υπογραφή σύμβασηςEuro2day.gr
Μιχάλης ΚαϊταντζίδηςΜιχάλης Καϊταντζίδης 
kamich@euro2day.gr
Πιέζει η ΔΕΗ τη ΛΑΡΚΟ για υπογραφή σύμβασης την προσεχή Τρίτη. Γιατί έχει αντιρρήσεις η μεταλλουργία νικελίου. Καταλυτικές οι επιπτώσεις από υπογραφή συμφωνίας με τους όρους της ΔΕΗ, λόγω υψηλής τιμής και παραβίασης κοινοτικών κανόνων. Ποιος θέλει να κλείσει η ΛΑΡΚΟ και γιατί;
Επί ξυρού ακμής βρίσκεται πλέον η βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ. Οι πιέσεις τηςΔΕΗ ΔΕΗ -0,49% για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας έχουν γίνει ιδιαίτερα πιεστικές, παρά τις επισημάνσεις της διοίκησης της μεταλλουργικής εταιρείας ότι η διαδικασία που επιβάλει η ΔEΗ, θα καταλήξει στην εμπλοκή της σε παράνομες κρατικές επιδοτήσεις.
Εχθές έγινε συνάντηση στελεχών των δύο εταιρειών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της υπογραφής σύμβασης, στη βάση των αποφάσεων της γ.σ. μετόχων της ΔEΗ (Ελληνικό Δημόσιο), που προβλέπουν την παροχή εκπτώσεων στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ωστόσο όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η ΛΑΡΚΟ με επιστολή της στη διοίκηση της ΔEΗ επισημαίνει ότι υπογραφή σύμβασης χωρίς τη διενέργεια διαπραγμάτευσης, με βάση τους όρους που θέτει η ΔEΗ και τις αποφάσεις της γ.σ. μετόχων, εκτός από το ότι καταλήγει σε υψηλή τιμή, άνω των 55 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, θα προκαλέσει την παρέμβαση της ΕΕ καθώς η παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου της ΔEΗ στην παροχή «εκπτώσεων», οδηγεί αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κρατική ενίσχυση.
Και τα δύο, οδηγούν την ήδη υπερχρεωμένη ΛΑΡΚΟ σε νέα αδιέξοδα, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας που προτείνει η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,49% θα αυξήσει τις ζημιές της, ενώ η παραπομπή της στα κοινοτικά όργανα θα καταλήξει στην επιβολή επιστροφής στο Δημόσιο των ποσών που θα καταλογιστούν ως κρατική ενίσχυση. Ήδη δε στη ΛΑΡΚΟ έχει καταλογιστεί από την Κομισιόν η επιστροφή ποσού περίπου 150 εκατομμυρίωνπου έχει χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση, από άλλες περιπτώσεις και αποτελεί ένα από τα αγκάθια για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr στην χθεσινή συνάντηση των στελεχών ΔEΗ και ΛΑΡΚΟ, πέραν της άσκησης πιέσεων για την υπογραφή της σύμβασης την ερχόμενη Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, δεν επήλθε συμφωνία επί της ουσίας. Πηγές της διοίκησης της ΔEΗ που ερωτήθηκαν σχετικά, ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η συνάντηση των δύο πλευρών είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και είχε στόχο να περιγραφούν οι όροι της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ίδιες πηγές ακόμη, δεν σχολίαζαν την προοπτική υπογραφής σύμβασης την προσεχή Τρίτη. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΛΑΡΚΟ δεν έχει υπογράψει σύμβαση για το 2014 ούτε φυσικά και για το 2015, καθώς και για τις δύο χρονιές ισχύουν αποφάσεις της γ.σ. μετόχων της ΔEΗ επί της τιμολογιακής της πολιτικής, η «νομιμότητα» των οποίων έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας είναι εν αμφιβόλω.
Το θέμα είναι ότι με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, και τα οποία έχουν δρομολογηθεί με την έγκριση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ, η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε βέβαιο θάνατο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στις περιοχές της Λοκρίδας, Ψαχνών Ευβοίας και Καστοριάς, όπου η εταιρεία διατηρεί εργοστάσια και μεταλλεία. Το θέμα είναι αν κάποιοι επιδιώκουν να κλείσει η ΛΑΡΚΟ και γιατί.
Το Euro2day.gr θεωρεί ότι το θέμα ξεφεύγει από την αρμοδιότητα τω ν διοικήσεων των δύο κρατικών εταιρειών και πρέπει να απασχολήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Προς αυτή, το Euro2day.gr ζήτησε να έχει τις θέσεις της, αλλά μέχρι εχθές το βράδυ δεν υπήρξε απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.