Μια άγνωστη μέχρι σήμερα συνεισφορά της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, φέρνουν στο φως τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό σύστημα. Ο λόγος για τη βαριά βιομηχανία που ο έντονα εξωστρεφής και εξαγωγικός χαρακτήρας της, της επιτρέπει όχι μόνο να διατηρεί αλλά επιπρόσθετα να αυξάνει τη δραστηριότητά της, να επαναφέρει σε λειτουργία γραμμές παραγωγής που είχαν μείνει ανενεργές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και να «αιμοδοτεί» με εισαγόμενο χρήμα την ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.
Τα στοιχεία
Η δραστηριότητα λοιπόν των μεγάλων βιομηχανιών που αναπτύσσεται παρά την εγχώρια κρίση, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία του διαχειριστή για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι μονάδες αυτές είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Με βάση τις ανακοινώσεις του ΔΕΣΜΗΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει μείωση 0,92% τον πρώτο μήνα του έτους, με τους πελάτες του δικτύου διανομής να καταναλώνουν σχεδόν 3% λιγότερη ενέργεια από πέρυσι. Την ίδια στιγμή όμως η κατανάλωση των μεγάλων πελατών υψηλής τάσης εμφανίζει αύξηση 12,8%, γεγονός που οφείλεται στο ότι μεγάλα ενεργοβόρα βιομηχανικά συγκροτήματα όπως αυτό της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Λάρκο, επαναφέρουν σε λειτουργία, γραμμές παραγωγής που είχαν σταδιακά κλείσει από τα τέλη του 2008 και μετά, επηρεασμένα από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Παράπλευρα οφέλη
Πέρα από τα προφανή οφέλη που συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, το γεγονός ότι μεγάλες βιομηχανίες που πραγματοποιούν σχεδόν το σύνολο των πωλήσεών τους στο εξωτερικό, φτάνουν ξανά στο παραγωγικό τους capacity, υπάρχει και μια σημαντική παράπλευρη ωφέλεια για το ηλεκτρικό σύστημα.
Εάν δηλαδή, οι μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες εμφάνιζαν μειωμένη κατανάλωση, της τάξης του 3%, όπως συμβαίνει στο δίκτυο διανομής, τότε η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρισμού θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ, να λειτουργήσει τις λιγνιτικές της μονάδες ακόμη και στα τεχνικά τους ελάχιστα, τουλάχιστον για ορισμένες ώρες της ημέρας. Δηλαδή, θα δημιουργείτο σοβαρό θέμα για την ευστάθεια του συστήματος, με σημαντικές επιπτώσεις στα λειτουργικά κόστη της ΔΕΗ. Και για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η συνεισφορά της βαριάς βιομηχανίας και τα οφέλη που προκύπτουν από το γεγονός ότι είναι καταναλωτής... «βάσης» (έχει σταθερή κατανάλωση που καθιστά πιο εύκολο για τη ΔΕΗ να κάνει τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των φορτίων της) εάν αύριο το πρωί έκλεινε η Λάρκο την παραγωγή της, τότε η ΔΕΗ θα αναγκαζόταν άμεσα να κλείσει δύο λιγνιτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, λόγω του ότι δε θα είχε που να διαθέσει την παραγόμενη ενέργεια.
Γιατί θα έπρεπε να γίνει αυτό; Μα πολύ απλά γιατί οι μονάδες αυτές δεν είναι ευέλικτες, δηλαδή δεν «ανάβουν» ή «σβήνουν» γρήγορα ανάλογα με τη ζήτηση, αλλά απαιτούν συγκεκριμένα φορτία κατανάλωσης με μικρές διακυμάνσεις. Όταν λοιπόν η κατανάλωση πέφτει, η ύπαρξη μεγάλων πελατών - καταναλωτών σημαίνει για τη ΔΕΗ κέρδη, διότι μπορεί και κρατά «αναμμένες» π.χ. τις νυχτερινές ώρες τις μονάδες που έχουν μικρότερο λειτουργικό κόστος και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Πέρα όμως από το τι κερδίζει η ΔΕΗ, η απρόσκοπτη λειτουργία των λιγνιτικών αποτελεί εγγύηση για τη σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος γενικά.
(capital 24/2)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.