Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σπάει σε «καλή» και «κακή» και η ΛΑΡΚΟ για να πωληθεί Συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των κρατικών ενισχύσεων


Σπάει σε «καλή» και «κακή» η ΛΑΡΚΟ προκειμένου να πωληθεί και να ξεπεραστούν έτσι οι ενστάσεις της Κομισιόν, που απειλεί ότι θα ζητήσει να επιστραφούν άμεσα 200 εκατ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί παλαιότερα στην επιχείρηση.
Οι εξελίξεις αυτές προκύπτουν έπειτα από συνάντηση που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Γιάννης Εμίρης.
Στη συνάντηση έγινε σαφές ότι η Κομισιόν προτίθεται να ξεκινήσει διαδικασία ανάκτησης ποσών που θεωρεί κρατικές ενισχύσεις, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης ότι δεν δέχεται παράταση από το Δημόσιο για ακόμη έξι μήνες, (έως τον Ιούνιο) της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων προς τη ΛΑΡΚΟ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η ΛΑΡΚΟ απειλείται με λουκέτο και 1.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που πρόκειται να προκηρυχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους τινάζεται στον αέρα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση η διοίκηση του Ταμείου κατέθεσε εναλλακτική πρόταση προτείνοντας να μεταβιβαστούν σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία στον Αγ. Ιωάννη, προκειμένου να πωληθούν ανεξάρτητα από τη λοιπή εταιρεία. Τα βάρη του παρελθόντος και ζημιές άνω του 1 δισ. ευρώ μαζί με άλλα πάγια (και μικρότερα ορυχεία) θα μεταβιβαστούν σε μια «κακή» εταιρεία, που εν συνεχεία θα εκκαθαριστεί.
Σε κάθε περίπτωση, στη συνάντηση της Παρασκευής έγινε σαφές ότι η Κομισιόν θεωρεί πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης καθυστερεί αδικαιολόγητα και απαιτεί άμεσα λύσεις.
Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ θεωρείται από τις πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς εκτός από τις κρατικές ενισχύσεις υπάρχουν εκκρεμότητες και στο περιβαλλοντικό σκέλος. Κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας η εταιρεία εναποθέτει εδώ και χρόνια στον Ευβοϊκό Κόλπο στερεά απόβλητα όπως σκουριά ηλεκτροκαμίνων, αντί να τα εναποθέτει σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ σε χερσαίο χώρο.

ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Αντίθετα με τη ΛΑΡΚΟ, η Κομισιόν φαίνεται να δέχεται τα ελληνικά επιχειρήματα ότι το δάνειο 100 εκατ. ευρώ που πήρε η ΔΕΠΑ το 2012 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με το θέμα των 155 εκατ. ευρώ (δάνεια και ενισχύσεις) που είχε πάρει παλαιότερα ο ΔΕΣΦΑ.ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.