Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το πείραμα, το ΔΝΤ και οι Έλληνες φωστήρες




Το θέαμα θα ήταν για γέλια αν δεν είχε φέρει ήδη πολλά κλάματα. Ο γιατρός ομολογεί ότι έδωσε λάθος φάρμακα και ο ασθενής έφτασε στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά οι συγγενείς πανηγυρίζουν επειδή αναπνέει ακόμη. Ο θύτης έχει ενοχές, αλλά το θύμα αισθάνεται υποχρέωση.

Του Γιώργου Λακόπουλου
ΤΑ ΝΕΑ


Σχεδόν τρία χρόνια από την ελληνική προσφυγή στο ΔΝΤ οι εγχώριοι πολιτικοί που χειρίστηκαν το Μνημόνιο επιμένουν ότι ήταν σωτήρια επιλογή - μερικοί με δάκρυα στα μάτια γιατί θυσιάστηκαν.
Αλλά αιφνιδίως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τούς αδειάζουν καθώς βγαίνουν στα κεραμίδια και φωνάζουν, «mea culpa». Ενας μετά τον άλλον δηλώνουν σε αφασία ότι έκαναν λάθος με την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ μίλησε για εσφαλμένους... τεχνικούς υπολογισμούς! Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι δεν είχαν υπολογιστεί οι υφεσιακές επιπτώσεις του «προγράμματος». Και ο Πολ Τόμσεν ομολόγησε ξανά προχθές το λάθος μιλώντας στα «ΝΕΑ» και είπε χθες στο «Βήμα»: «Ε, μην περιμένετε να τα προβλέπουμε κι όλα». Σαν να ήταν δική μας δουλειά να τα υπολογίσουμε. Και κερατάδες και δαρμένοι...

Με τόσες μετανοούσες Μαγδαληνές που το έριξαν ξαφνικά στην αυτοκριτική, υπάρχει ένα ερώτημα: καλά, αυτοί έκαναν λάθος - με όσους το πλήρωσαν τι θα γίνει; Οι μισθοί και συντάξεις που πετσοκόπηκαν, οι κοινωνικές παροχές που εξανεμίστηκαν, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν και η εθνική αυτοδιάθεση που υποθηκεύτηκε; Αυτά ήταν παράπλευρες απώλειες;

Και πώς γίνεται να λες ότι έκανες λάθος, αλλά να επιμένεις ακόμη πιο αυστηρά στην υλοποίησή του; Αφού έκαναν λάθος γιατί δεν το διορθώνουν τώρα χαλαρώνοντας τη θηλιά; Και αν δεν το κάνουν οι τροϊκανοί γιατί δεν το αξιώνουν οι δικοί μας, με επιχείρημα την ομολογία του λάθους όπως υπέδειξαν χθες ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος;

Η απάντηση υπάρχει σε μια λέξη που αναδύεται στο φόντο των αναλύσεων που έχουν κάνει κατά καιρούς οι δουνουτούδες, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι, που ανέλαβαν να διορθώσουν την ελληνική οικονομία. Είναι η λέξη: πείραμα.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έκαναν απλώς ένα πείραμα και οι έλληνες φωστήρες το κατάπιαν αμάσητο. Τώρα αποκαλύπτονται μόνοι τους, εκθέτοντας και τους «άβουλους» δικούς μας. Αποδεικνύεται έτσι κάτι που έλεγε ο αμερικανός εκδότης Αλφρεντ Νορφ: «Οικονομολόγος είναι αυτός που θα ξέρει αύριο γιατί αυτά που προέβλεψε χθες δεν συνέβησαν σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.