Για να αποφύγει μια τέτοια καταστροφική για τη ΛΑΡΚΟ εξέλιξη, που θα σήμαινε το κλείσιμό της, η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αντιπροτείνει να επισπεύσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της, σπάζοντας την εταιρεία σε «καλή» και σε «κακή».
Συγκεκριμένα, προτείνει να ισχύσει το σενάριο που είχε προταθεί το καλοκαίρι, να μεταβιβαστούν δηλαδή σε μια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία στον Αγ. Ιωάννη, προκειμένου να πουληθούν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη εταιρεία. Τα βάρη του παρελθόντος και ζημιές άνω του 1 δις. ευρώ, μαζί με άλλα πάγια (και μικρότερα ορυχεία), θα μεταβιβαστούν σε μια «κακή» εταιρεία, που εν συνεχεία θα εκκαθαριστεί.
Τα παραπάνω προκύπτουν σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη συνάντηση που είχε τη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Στη συνάντηση έγινε σαφές από τους κοινοτικούς ότι η Κομισιόν θεωρεί πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης καθυστερεί αδικαιολόγητα, και απαιτεί άμεσα λύσεις.
Ε.Ε. : Όχι σε παράταση της παραχώρησης…
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στελέχη της DG Competition μετέφεραν στον κ. Εμίρη την κατηγορηματική τους αντίθεση με την προωθούμενη ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ να παραταθεί για 6 ακόμη μήνες, (έως τον Ιούνιο του 2013) η σύμβαση παραχώρησης από το Δημόσιο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων προς την ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τη σύμβαση που έχει λήξει από τις 31/12/2012.
Στην πράξη αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει και 1.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που πρόκειται να προκηρυχθεί εντός του α’ 3μήνου του 2013, τινάζεται στον αέρα.
Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς εκτός από τις κρατικές ενισχύσεις υπάρχουν εκκρεμότητες και στο περιβαλλοντικό σκέλος. Κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας η εταιρεία εναποθέτει εδώ και χρόνια στον Ευβοϊκό Κόλπο στερεά απόβλητα, όπως σκουριά ηλεκτροκαμίνων, αντί να τα εναποθέτει σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ σε χερσαίο χώρο.
Προς συμβιβαστική λύση για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Αντίθετα με τη ΛΑΡΚΟ, η Κομισιόν φαίνεται να δέχεται τα ελληνικά επιχειρήματα ότι το δάνειο 100 εκατ. ευρώ που πήρε η ΔΕΠΑ το 2012 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της, δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με το θέμα των 155 εκ. ευρώ (δάνεια και ενισχύσεις) που είχε πάρει παλαιότερα ο ΔΕΣΦΑ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.