Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επαναγορά του ελληνικού χρέους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι - Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά - Μerkel σήμερα στις 10:30 - Έκκληση για συνολική εκταμίευση της δόσης - Το 2013 η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM, το 2014 η τραπεζική εποπτεία

Επαναγορά του ελληνικού χρέους εξετάζουν οι Ευρωπαίοι - Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά - Μerkel σήμερα στις 10:30 - Έκκληση για συνολική εκταμίευση της δόσης - Το 2013 η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM, το 2014 η τραπεζική εποπτεία   Την άμεση και συνολική εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο της. Ο κ. Σαμαράς διεμήνυσε πως οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών φέρνουν αποτελέσματα, ενώ υπογράμμισε πως η ανεργία στην Ελλάδα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
"Η Ευρώπη πρέπει να βρει τη χρυσή ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. Αν αυτό είχε γίνει εξαρχής, στην Ελλάδα δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. Σήμερα το πρωί, σημειωτέον, θα υπάρξει τετ-α-τετ της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Αngela Merkel με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στις 10:30 πμ.
Την ίδια ώρα, νέα σενάρια για επαναγορά του ελληνικού χρέους κάνουν το γύρο της αγοράς...
Σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, στα πλαίσια της Συνόδου αναμένονται εγκωμιαστικές δηλώσεις και για την Ελλάδα, με παράλληλη έκκληση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών μέτρων. Τις δηλώσεις αναμένεται να κάνει ο Herman Van Rompuy, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν δεν κοινοποιηθούν εγγράφως.

Wall Street Journal: Επαναγορά του ελληνικού χρέους εξετάζει η Ευρωζώνη

Πρόταση για επαναγορά (buy back) του ελληνικού χρέους φέρεται να εξετάζει η Ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτει νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωζώνη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού χρέους, σχολιάζει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Κατά τις πληροφορίες, εάν υπάρξει πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους (buy back programme), θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο πως μια τέτοια πρόταση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρακτικής φύσεως ζητήματα, για αυτό και κάθε συμφωνία θα πρέπει να είναι εθελοντική.
H πρόταση αυτή, αναφέρουν οι αξιωματούχοι, θα αφορά σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων με discount. Πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, με την εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να πειστεί το ΔΝΤ, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου πρπς την Αθήνα.
Κατά τους ίδιους, η ΕΚΤ φέρεται να πρωτοστατεί στην εν λόγω πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Πιθανή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM το 2013 - Αναβολή για το 2014 παίρνει η τραπεζική εποπτεία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρεται να συμφώνησαν στο νομικό πλαίσιο για την εποπτεία των τραπεζών, το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστεί μέχρι τα τέλη του 2012, να προωθηθεί εντός του 2013 ώστε το 2014 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο μηχανισμός εποπτείας. Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι φέρεται να εγκαταλείπουν τα σχέδια ώστε η τραπεζική εποπτεία να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου του 2013.
Η τραπεζική εποπτεία θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και θα περιλαμβάνει 6.000 τράπεζες.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει προοπτική ο ESM να έχει δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2013. Ωστόσο, Γερμανός αξιωματούχος επισημαίνει πως είναι "Εξαιρετικά απίθανη η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM στο πρώτο τρίμηνο του 2013".
Κατά τον ίδιο, η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες, αλλά θα εποπτεύει και τις υπόλοιπες τράπεζες αν χρειαστεί. Όπως εξηγεί, θα υπάρχει μεικτή εποπτεία των τραπεζών. Θα τις εποπτεύουν από κοινού ΕΚΤ και εθνικές εποπτικές αρχές.
Την ίδια ώρα άλλες πηγές διαμηνύουν πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων για τη σύσταση μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.

Τι είπαν Merkel-Monti-Hollande νωρίτερα...

Η Ελλάδα και η Ισπανία βρέθηκαν, εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο των κατ' ιδίαν συζήτησεων που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου η Angela Merkel, ο Francois Hollande και ο Mario Monti.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το Παρίσι, Μerkel, Monti, Hollande συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την τραπεζική ένωση, η οποία κατ' αρχήν αναμένεται να συμφωνηθεί στις εργασίες της Συνόδου, αλλά περαιτέρω πληροφορίες για την οργάνωση της τραπεζικής εποπτείας θα συζητηθούν ως το τέλος του 2012.
Στις επιδιώξεις αυτές περί τραπεζικού συμφώνου φαίνεται πως αντιτίθενται Σουηδία, Φινλανδία και Βρετανία, σύμφωνα με αρκετές πηγές.
Σημειώνεται ότι οι γαλλικές πηγές επισημαίνουν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση από τους 27 της ΕΕ. 
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία τάσσεται υπέρ της καθυστέρησης της ανάληψης της τραπεζικής εποπτείας από την ΕΚΤ...

"Η ΕΚΤ θα πρέπει να ορίσει τους όρους της δανειακής στήριξης προς την Ισπανία", όπως τόνισαν κυβερνητικές ισπανικές πηγές, την ίδια στιγμή.
"H ΕΚΤ έχει δώσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την πρόταση βοήθειας, αλλά χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες. Το ισπανικό αίτημα πάντως δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής", σημείωσαν οι πηγές.

Μπαράζ δηλώσεων...
"Θετική έκβαση"αναμένει από την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα την ίδια στιγμή,  ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Olli Rehn, όπως διεμήνυσε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. "Η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας", τόνισε και προσέθεσε ότι αναμένεται να κοινοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, την ανάγκη επιβεβαίωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Francois Hollande, μετά την ολοκλήρωση της νωρίτερης συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. "Δεν αναμένονται μεγάλες αποφάσεις", διευκρίνισε με τη σειρά της η κ. Merkel, και συμπλήρωσε ότι ο τραπεζικός κλάδος και η εποπτεία θα παραμείνουν στο επίκεντρο.
"Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συλλογική ευθύνη να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης", τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και προσέθεσε ότι δεν είναι η ώρα να συζητηθεί το θέμα νέου συμφώνου για τον προϋπολογισμό, αναφερόμενος στη σχετική φιλολογία για ξεχωριστούς προϋπολογισμούς ΕΕ και ευρωζώνης. Τέλος, ο Hollande κάλεσε να δοθεί πακέτο διάσωσης στην Ισπανία, με ευνοϊκούς όρους, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα στη Σύνοδο Κορυφής είναι το θέμα της τραπεζικής ένωσης.
"Οι χώρες της Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν το τρένο της ανταγωνιστικότητας", διεμήνυσε με τη σειρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron.
"Είναι ζωτικής σημασίας να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα, να μειώσουμε το κόστος των ρυθμίσεων στις επιχειρήσεις μας" πρόσθεσε.
"Τα μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να κερδοσκοπούν σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ", σημείωσε ο John Fredrik Reinfeldt, Σουηδός Πρωθυπουργός, καλώντας της ΕΕ  να μην βιαστεί στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης. "Δεν θέλω οι φορολογούμενοι της χώρας μου να καλύπτουν τα προβλήματα άλλων συστημάτων", συμπλήρωσε.
"Δεν θα μιλήσουμε για την Ελλάδα στη Σύνοδο, το πιθανότερο", τόνισε στα πλαίσια της Συνόδου ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Mark Rutte, και συμπλήρωσε πως η Ολλανδία τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
"Η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων, υπό όρους είναι πολύ θετική", σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος, Werner Faymann, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας.
Όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να κινηθούμε στην εποπτεία του τραπεζικού κλάδου", τόνισε με τη σειρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Jyrki Katainen, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ως τα τέλη του 2012 κάλεσε να έχει ολοκληρωθεί η τραπεζική εποπτεία και ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Elio Di Ruppo. "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προχωρήσουν τις αποφάσεις που έλαβαν τον Ιούνιο σχετικά με τις αναπτυξιακές πολιτικές και την τραπεζική ένωση


Πηγή:www.capital.gr
", συμπλήρωσε.
ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2013 για την τραπεζική ένωση είναι υπερβολικά φιλόδοξη", δήλωσε με τη σειρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός, Petr Necas.η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στο πως θα κάνει πιο αποτελεσματικούς τους υφιστάμενους θεσμούς", τόνισε αναφορικά με την πρόταση για Επίτροπο Νομίσματος.

Φινλανδία: Η Βρετανία μας αποχαιρετά...
"Σκληρή στάση" στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων διατηρεί η Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας ουσιαστικό τον εαυτό της "απέναντι" από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Φινλανδός υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Alex Stubb, "η Βρετανία δίνει την αίσθηση ότι σιγά  σιγά αποχαιρετά την Ευρωπαϊκή Ένωση". "Είναι σαν το καράβι να φεύγει και ένας από τους φίλους μας να μας χαιρετά και 'μεις να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα", υπογράμμισε ο Stubb, μιλώντας στο Reuters.
Η Βρετανία πράγματι θέτει τις δικές της "κόκκινες γραμμές", ωστόσο κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι θέλει να παραμείνει στην Ένωση....

Nωρίτερα....
Στάση αναμονής θα τηρηθεί για την Ελλάδα στη Σύνοδο - Δεν θα είναι εύκολη η έξοδος από την κρίση προειδοποιεί ο Barroso

Ουδέτερη θα είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για κάποιο από τα μείζονα ζητήματα που δείχνουν να πυροδοτούν εκ νέου το κλίμα στην ευρωζώνη. Δεν θα είναι εύκολη η έξοδος από την κρίση προειδοποιεί o πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy τόνισε ότι η ευρωζώνη υποφέρει από την έλλειψη ανάπτυξης. Η επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη θα είναι αργή, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn.
"Δεν θα μιλήσουμε για την Ελλάδα στη Σύνοδο, το πιθανότερο", τόνισε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Mark Rutte.
"Η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων, υπό όρους είναι πολύ θετική", σημείωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος, Werner Faymann.
Σύμφωνα με διαρροές, αν και θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο, απορρίπτεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, ενώ δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία, είναι πολύ δύσκολο να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα. Οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν στάση αναμονής, χωρίς να διακινδυνεύσουν κάποια απόφαση που μπορεί να ανατραπεί από τα αποτελέσματα της έκθεσης της Τρόικας, αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες. Άλλωστε, την ίδια τακτική ακολουθούν σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις, ενώ αναμένεται ότι η Σύνοδος θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Σε σχεδόν όλα τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ φαίνεται να επικρατεί στον έναν ή στον άλλο βαθμό διάσταση απόψεων. Τόσο ανάμεσα στην Κομισιόν και την Γερμανία, όσο και ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, αλλά και εντός της γερμανικής κυβέρνησης.
Ποιες όμως είναι οι διαφορές μεταξύ του Βερολίνου, του Παρισίου και των Βρυξελλών; Οι διαφορές εντοπίζονται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Την τραπεζική εποπτεία, τον προϋπολογισμό, τη βοήθεια προς τις χώρες και την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Merkel: Δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα – Δε λύνονται σε μια νύχτα τα προβλήματα
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη μίληση η Γερμανίδα Καγκελάριας, υπογραμμίζοντας ότι τα σοβαρά προβλήματα δε λύνονται σε μια νύχτα και θα ακολουθήσουν κι άλλες Συνόδοι Κορυφής για την αντιμετώπιηση της κρίσης που μαστίζει την ευρωζώνη.
Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, καθώς υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις. Ωστόσο σύμφωνα με την κ. Merkel οι Έλληνες αλλάζουν σιγά σιγά νοοτροπία, παρά τις δυσκολίες. Η κ. Merkel επανέλαβε την επιθυμία της για παραμονή της Ελλάδα στο ευρώ, ενώ ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα παρουσιάσει τα τελευταία αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Η Καγκελάριος δήλωσε ότι καταλαβαίνει την οργή των Ελλήνων, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δραματική κατάσταση.
Υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια σταθεροποίησης της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι η τελευταία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη. Τα προβλήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μια νύχτα.
Όσον αφορά την Ισπανία, η Καγκελάριος τόνισε ότι θα αποφασίσει μόνη της αν χρειάζεται οικονομική στήριξη.

Hollande: Εκτός ατζέντας της Συνόδου Κορυφής το ζήτημα του Νομισματικού Επιτρόπου
Εκτός ατζέντας της Συνόδου Κορυφής είναι το ζήτημα του ορισμού ενός Νομισματικού Επιτρόπου, σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande.
Να σημειωθεί ότι το ζήτημα ορισμού ενός Επιτρόπου της Ε.Ε. έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ο οποίος ζήτησε να του παραχωρηθεί η εξουσία απόρριψης εθνικών προϋπολογισμών όταν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε.
Το θέμα της συνόδου είναι να αποφασιστεί η τραπεζική ένωση μέχρι το τέλος του έτους, και να υπάρξει ένα πρώτο βήμα στο θέμα της εποπτείας, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αναλυτικά τι προτείνει η κάθε πλευρά:

Βρυξέλλες (Van Rompuy)
- Ο έλεγχος των τραπεζών να είναι μόνο στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Κεντρικός προϋπολογισμός που να διαχειρίζεται τις λύσεις για τα προβλήματα της κάθε χώρας
- Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δεσμεύονται σε πλάνα λεπτομερών οικονομικών μεταρρυθμίσεων όπως και τα τρέχοντα προγράμματα διάσωσης
- Στο ζήτημα της αμοιβαιοποίησης του χρέους, τάσσεται υπερ της κοινής έκδοσης βραχυπρόθεσμων τίτλων, με την σταδιακή μετακύλιση του υπάρχοντος χρέους σε ένα Ταμείο.

Γαλλία
- Άμεση προώθηση των ενεργειών για την τραπεζική ένωση, επιτρέποντας στις προβληματικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται απευθείας από τους μηχανισμούς
- Να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων για τις προβληματικές χώρες, με στόχευση σε μείζονα θέματα, όπως η ασφάλιση των ανέργων
- Πρόθυμη να παραχωρήσει μέρος της δημοσιονομικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, αλλά αντιτίθεται στους κανόνες που επιβάλλουν στα κράτη περικοπές
- Υπερ του ευρωομολόγου

Γερμανία
- Σταδιακό και αργό χρονοδιάγραμμα στις ενέργειες για την τραπεζική ένωση. Φόβοι ότι ο μηχανισμός διάσωσης θα μετατραπεί σε bad bank, γι' αυτό αντιτίθεται στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM
- Βραχυπρόθεσμη και περιορισμένη η βοήθεια στις προβληματικές χώρες
- Υποστηρίζει τις προτάσεις του Van Rompuy να αναλάβουν οι Βρυξέλλες περισσότερες δικαιοδοσίες για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές
- Αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους

Το κείμενο των συμπερασμάτων

Οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει ένα γενικόλογο σχέδιο συμπερασμάτων, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις και για αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τους τελευταίους μήνες για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και, πάντως, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Στο σχέδιο συμπερασμάτων γίνεται λόγος για το πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης που μπορεί, μέσω μόχλευσης να οδηγήσει σε διάθεση 4,5 δισ. ευρώ για ανάπτυξη, στη θέσπισή του το συντομότερο (ειδική συνεδρίαση του Νοεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο), ώστε να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης από τα κράτη-μέλη.
Η ευρωομάδα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, θα συντάξει τα ακριβή κριτήρια που θα οδηγήσουν στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις του Ιουνίου 2012, σημαντική αναφορά κυρίως λόγο του παρασκηνίου που ήθελε τη Γερμανία και κάποιες από τις βόρειες χώρες να θέλουν να απέχουν από τη συμφωνία στήριξης του ιταλικού και ισπανικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο μηχανισμός θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των χωρών, κάτι που είναι και ο κεντρικός λόγος των ζυμώσεων για την ένταξη ή όχι της Ισπανίας στον μηχανισμό διάσωσης.
Τα κύρια σημεία του σχεδίου συμπερασμάτων
Το πρόγραμμα για τα Ομόλογα: Έχουν ήδη εγκριθεί 100 εκατ. ευρώ και στην αρχή του επόμενου έτους θα διατεθούν άλλα 130 εκατ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αφιερώσει μία ειδική συνεδρίαση τον Νοέμβριο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας έτσι την έγκρισή του μέχρι το τέλος του έτους.
Η επίτευξη μίας πλήρως λειτουργικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς έως το 2015: Θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον ανάπτυξη 4% έως το 2020. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για τις προτάσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υπογραφή, τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων, τη μείωση του κόστους της ανάπτυξης της ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας: Είναι σημαντικό η έρευνα και η καινοτομία να δημιουργούν ανταγωνιστικά κέρδη.
Δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη: Είναι απαραίτητο για τη μείωση της συνολικής κανονιστικής επιβάρυνσης σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε εθνικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.
Δημιουργία φορολογικής πολιτικής για την ανάπτυξη: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην ανακοίνωση της Επιτροπής, που θα υποβληθεί πριν από το τέλος του έτους, σχετικά με τη χρηστή διακυβέρνηση, όσον αφορά στους φορολογικούς παραδείσους, και επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Παράλληλα, σημειώνει τα αιτήματα ορισμένων κρατών-μελών για την ενίσχυση της συνεργασίας σχετικά με το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται να εξετάσει γρήγορα.
Ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης: Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Αξιοποίηση της δυναμικής του εμπορίου: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με Ιαπωνία, Καναδά, Σιγκαπούρη τους προσεχείς μήνες. Επίσης, δεσμεύεται να εργαστεί προς την κατεύθυνση της έναρξης, το 2013, διαπραγματεύσεων για μία συνολική διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, η Ένωση στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ανοιχτό στο μέτρο του δυνατού σε όλα τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την ταχεία θέσπιση των διατάξεων σχετικά με την εναρμόνιση του εθνικού ψηφίσματος και των πλαισίων εγγύησης των καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αποθεμάτων, στη βάση των υφιστάμενων νομοθετικών προτάσεων.
Η ευρωομάδα θα συντάξει τα ακριβή κριτήρια που θα οδηγήσουν στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM, με πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του Ιουνίου 2012.
Σχετικά με τη ζώνη του ευρώ, στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.