Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΑΙΠΕΔ: έσοδα άνω των 20 δισ. μέχρι το 2020


To δεύτερο κύμα αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. To Tαμείο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Εμίρη, προτίθεται μέχρι τα τέλη του έτους να προωθήσει την έναρξη των διαδικασιών για:

– Την αξιοποίηση των 28 κτιρίων του ελληνικού Δημοσίου με τη μέθοδο της πώλησης και επαναγοράς (sale & lease back).
– Την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
– Την πώληση της ΕΥΑΘ και
– Την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ (π.χ. μεταλλεία).

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, αγώνας δρόμου γίνεται και για την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης των μαρινών και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να υπάρξει προσπάθεια για την προώθηση του θέματος της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών. Το Ταμείο θα επιδιώξει όχι μόνο την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία λήγει σε 10 χρόνια, αλλά και την εκχώρηση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών του ΔΑΑ, εκ των οποίων το 30% έμμεσα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Ακόμη στη λίστα των υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων προστίθενται οι δύο μεγαλύτεροι λιμένες της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, τα ΕΛΠΕ και φυσικά ο Αστέρας Βουλιαγμένης, που πωλητής είναι Εθνική Τράπεζα. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υλοποιούμενες αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Εμίρης φάνηκε αισιόδοξος ότι μέσα στους πρώτους μήνες του έτους θα έχει κλείσει η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Επίσης εκτίμησε ότι θα προχωρήσει, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία άμεσα, η αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ανάπτυξη

Μιλώντας στο φόρουμ της Ιnternational Herald Tribune χθες, ο κ. Εμίρης υπεραμύνθηκε γι’ άλλη μια φορά των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι δεν θα μειώσουν μόνο το χρέος της χώρας, αλλά θα προκαλέσουν και τη ζητούμενη, απ’ όλους, ανάπτυξη. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν έσοδα σημαντικά περισσότερα από 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ θα προκαλέσουν επενδύσεις ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ. Μέχρι πρόσφατα το Ταμείο εκτιμούσε τις επενδύσεις σε 50 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση της πρώην υπουργού Φ. Πετραλιά, ο κ. Εμίρης υπεραμύνθηκε της σύμβασης παραχώρησης του IBC, σημειώνοντας ότι το τίμημα έγινε βάσει προεξοφλητικού επιτοκίου 10%, το οποίο και χαρακτήρισε ιδιαιτέρως χαμηλό για τα δεδομένα της εποχής.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους εσόδων και τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος που τώρα (ξανά) συμφωνούνται με την τρόικα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν φειδωλό. Περιορίσθηκε να αναφέρει μόνο ότι είναι «υπό διαμόρφωση», μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, υπουργείου και τρόικας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όσο διαρκεί η ρευστότητα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, τόσο οι αποκρατικοποιήσεις θα διολισθαίνουν προς τα πίσω, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και με τα προσδοκώμενα τιμήματα. Είναι δε ενδεικτικό, ότι χθες στο Ταμείο παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, με κομμένη την ανάσα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.