Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Θα σώσει την Ελλάδα το φυσικό αέριο ;;

Ο κ. πρωθυπουργός είναι ενήμερος….
Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την τύχη της Ελλάδας, αν η πρώιμη εκτίμηση των $ 600 δις αποθεμάτων  επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο και έχει περιέλθει στο Reuters.
Η μελέτη, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, λέει ότι οι γεωλογικές ομοιότητες δείχνουν ότι τα αποθέματα στην Κρήτη μπορεί να
ταιριάζουν με την πληθωρική Λεβαντίνη, όπου είναι συγκεντρωμένα τα τελευταία ευρήματα Ισραήλ και της Κύπρου.

Η μελέτη επισημαίνει στρατηγικά σημαντικά αποθέματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή νότια της Κρήτης, 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (TCM), αρκετά για να καλύψουν για πάνω από έξι χρόνια η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ, και το ισοδύναμο είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Αν και θα χρειαστούν χρόνια για να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν οποιαδήποτε υπεράκτιο τομέα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα γύρο αδειοδότησης και έχει αναθέσει σεισμική έρευνα για να εντοπίσουν την έκταση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός, είπαν ότι τα αποθέματα αναμένεται να αποφέρουν 599 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη στο κράτος για πάνω από 25 χρόνια.
“Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση,” είπε ο Κονοφάγος, του οποίου η εταιρεία Energy Flow που εδρεύει στην Αθήνα, συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική, δήλωσε στο Reuters.
Ο Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και το Καναδικό Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, δήλωσε ότι οι εκπομπές μεθανίου υποθαλάσσια και η παρουσία των ένυδρων αέριων στο βυθό της θάλασσας δείχνουν την παρουσία μεγάλων δεξαμενών.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Environmental Science and Engineering τον Ιούνιο εκτιμά ότι, η Ελλάδα είχε 4 Tcm φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δις βαρέλια αργού πετρελαίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αποταμιεύσεις από τις εισαγωγές καυσίμων – η Ελλάδα δαπανά 5 % του ΑΕΠ από τις εισαγωγές ενέργειας – οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να ξεπληρώσει το χρέος της χώρας και να φέρνουν δισεκατομμύρια σε ετήσια εξοικονόμηση κόστους.
Ένα από τα μεγαλύτερα σεισμικά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, το Petroleum Geo-Physical (PGS), που κέρδισε πρόσφατα ένα διαγωνισμό για να σαρώσει τα ελληνικά νερά, είπε στο ΥΠΕΚΑ τον Ιούλιο του 2011 ότι, τα ύδατα νοτίως της Κρήτης έχουν σημαντικό δυναμικό υδρογονανθράκων «Αναλύσεις υδρογονανθράκων της λάσπης από πυρήνες ODP (Ocean Drilling Program) υποδηλώνουν την παρουσία ενός ενεργού συστήματος υδρογονανθράκων σε βάθος,” σύμφωνα με μια παρουσίαση που έχει δει το Reuters.
Η PGS συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχουν επίσης δυνατότητες ανάλογες με αποδεδειγμένες περιοχές υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.
“Τα συστήματα υδρογονανθράκων δεν αναγνωρίζουν διεθνή σύνορα, αποδεδειγμένα επεκτάσεις των ελληνικών συστημάτων υδρογονανθράκων υπάρχουν στην Αλβανία, την Τουρκία και τη Λιβύη”, ανέφερε.
Με αυτό τον πλούτο της, η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εάν ανακηρύξει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που να της επιτρέπει να εξάγει νόμιμα υδρογονάνθρακες, κάτι που δεν διαθέτει επί του παρόντος νότια της Κρήτης και σε άλλες περιοχές.
Υ.Γ
Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters ο κ. Σαμαράς είναι ενήμερος…
Γιατί άραγε δεν ξεκινάει άμεσα την ανακηρύξη της ΑΟΖ όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί…
Για την περιοχή Νότια Κρήτης μιλάμε…
Γιατί δεν επισπεύδουν τις απαιτούμενες ενέργειες ;;
Tι θέλουν να κρύψουν…τι θέλουν να μην προχωρήσει…
Μήπως πάνε να τα δωρίσουν στους δανειστές έναντι πινακίου φακής..
Αυτό δηλαδή που κάνει παντού βάση σχεδίου το ΔΝΤ και αυτό που θέλουν να κάνουν και εδώ.
Τεχνητό αδιέξοδο, χρεοκοπία, εγγυήσεις και πληρωμή-εξόφληση του χρέους σε είδος…
Αυτό είναι το σχέδιο….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.