Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 17 ΤΡΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ!



Πραγματικά ολέθρια  θα είναι τα αποτελέσματα ενδεχόμενης «τετραπλής» εξόδου της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και στης Ιταλίας από το ευρώ, σύμφωνα με νέα μελέτη του...
ομίλου οικονομικών μελετών Prognos για λογαριασμό της  γερμανικής δεξαμενής σκέψης (think tank) «Bertelsmann Stiftung». 

Η μελέτη προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 17 τρισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020 και θα βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη σε ύφεση, με την Γαλλία να υποφέρει τις μεγαλύτερες απώλειες. Τονίζει μάλιστα ότι αν και η έξοδος μόνο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα μπορούσε να αποτελέσει διαχειρίσιμη εξέλιξη», πρέπει να αποφευχθεί για να από απομακρυνθεί ο κίνδυνος «ντόμινο».

Η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε σχετικά μικρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, όμως εάν οδηγήσει σε αλυσιδωτή αντίδραση η οποία θα αναγκάσει τα άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου να αποχωρήσουν κι εκείνα από το κοινό νόμισμα, ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός.  

Ο λόγος που οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτή τη ζοφερή εκτίμηση είναι ότι δεν υπολόγισαν απλώς τις απώλειες των πιστωτών που έχουν δανείσει στις πληγείσες από την κρίση χώρες, αλλά ανέλυσαν επίσης τον αντίκτυπο μιας πιθανής κατάρρευσης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη των 42 πιο σημαντικών βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε από μόνη της να οδηγήσει σε συνολική μείωση του ΑΕΠ της τάξης των 164 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλήν ως το 2020, μέσω υποτίμησης του νέου νομίσματος, ανεργίας και κατακόρυφης πτώσης της εγχώριας ζήτησης προϊόντων, σύμφωνα με την μελέτη. 

Το ενδεχόμενο αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 64 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένη πίστωση και 73 δισεκατομμύρια ευρώ  σε χαμένη ανάπτυξη μεταξύ 2013 και 2020 - ποσό που αντιστοιχεί όμως μόλις στο 2,9% του γερμανικού ΑΕΠ.

Οι συνέπειες εάν ακολουθήσουν και άλλες χώρες την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου της από την ευρωζώνη θα είναι ακόμη πιο δεινές. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η Γερμανία θα χάσει 225 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020 και θα πρέπει να «ξεχάσει» δάνεια ύψους 99 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Οι απώλειες στην παγκόσμια ανάπτυξη  θα ανέλθουν σε ως και 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να πρέπει να υποστούν απώλειες  365 και 275 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιστοίχως.

Αν εγκατέλειπε και η Ισπανία την ευρωζώνη, η Γερμανία θα έχανε 850 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ της ως το 2020 και θα έχανε 266 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια. Οι ΗΠΑ θα έχαναν 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ τους και οι 49 ισχυρότερες χώρες συνολικά θα έχαναν 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Αν μάλιστα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, «η κατάσταση θα έβγαινε τελείως εκτός ελέγχου, με σοβαρή διεθνή ύφεση και παγκόσμια οικονομική κρίση, με μεγαλύτερους χαμένους την Γαλλία, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.