Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Citigroup: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013

Διαβάστε για την έκθεση της Citigroup σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό νόμισμα 
Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1/1/2013, κατακόρυφη υποτίμηση του νομίσματος και δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, προβλέπει σε νέα της αναφορά η Citigroup.
Ο τραπεζοπιστωτικός όμιλος που πρώτος εισήγαγε τον όρο "Grexit", δηλαδή την συντομογραφία που περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προβλέπει τώρα ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου του 2013, σε επτά μήνες από σήμερα.
Στην τελευταία του έκθεση, ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, προβλέπει την έξοδο της χώρας μας, επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι 100% σίγουρο, εκτιμά όμως πως είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Τονίζει πάντως, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, εάν συμβεί, δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης της ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, η Citigroup εκτιμά ότι το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο (50%-60%) για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τονίζει δε ότι μετά από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 0,5%, ενώ θα δοθεί δεύτερο πακέτο στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς και στήριξη στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τη Citigroup, χώρες με προβλήματα στην ευρωζώνη θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλά επιτόκια δανεισμού, και η σχετικώς ασθενής δραστηριότητα θα οδηγήσει σε εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στην αύξηση του επιπέδου χρέους σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες της περιφέρειας, η Citigroup εκτιμά ότι εάν αυτή (η φυγή) κλιμακωθεί, τότε οι αρχές της Ε.Ε. ίσως συμφωνήσουν σε έναν από κοινού μηχανισμό εγγύησης τον καταθέσεων, που σκοπό θα έχει να προστατεύει τις καταθέσεις απέναντι σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, καθώς και σε ένα σχήμα χρηματοδότησης της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.