Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νταλάρα: Μπορεί να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Έκκληση στου Έλληνες πολιτκούς αρχηγούς για να βρουν μια κοινή λύση προς συγκρότηση κυβέρνησης που θα μπορεί να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ απηύθυνε ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα.
Σε συνέχεια των δηλώσεων του, τόνισε για ακόμα μία φορά, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Μάλλον είμαι μέρος μιας μικρής ομάδας που δεν πιστεύει ότι είναι προκαθορισμένο συμπέρασμα πως η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη. Πιστεύω πως το κόστος για την Ελλάδα, το κόστος για την Ευρώπη και το κόστος για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι τόσο, ώστε να κάνει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς να σταθούν λίγο πριν τραβήξουν τη σκανδάλη μιας ελληνικής εξόδου".
Προειδοποίησε μάλιστα, ότι οι επιπτώσεις από μια αρνητική έκβαση σε ότι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δεν θα είναι διαχειρίσιμες.
"Μια έξοδος της Ελλάδας είναι τόσο απίθανο να διαχειριστεί σωστά, τόσο πιθανό να είναι "άτακτη", που θα αποτελέσει απειλή για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως για την παγκόσμια οικονομία. Νομίζω πως θα μπορούσε να επισπεύσει μια ακόμα παγκόσμια ύφεση, παρόμοια με αυτήν που περνάμε, και γι' αυτό στο τέλος ενδέχεται να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμοι".
Όπως είπε, η κατάσταση για την Ευρώπη μπορεί μεν να είναι κρίσιμη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι και αξιοποιήσιμη. "Μια έξοδος της Ελλάδας είναι τόσο απίθανο να διαχειριστεί σωστά, τόσο πιθανό να είναι "άτακτη", που θα αποτελέσει απειλή για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως για την παγκόσμια οικονομία. Νομίζω πως θα μπορούσε να επισπεύσει μια ακόμα παγκόσμια ύφεση, παρόμοια με αυτήν που περνάμε, και γι' αυτό στο τέλος ενδέχεται να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμοι", είπε.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα λήξει σύντομα προς όφελος της χώρας και η νέα κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με ΔΝΤ και ΕΕ.
"Δεν μου αρέσει αυτό το είδος συμπεριφοράς με εταίρους"
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε δριμύτατα τις απειλές που εκτοξεύονται και θέλουν την Ελλάδα να εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή "ανόητη" και "προπαγάνδα".
Το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας θα πρέπει, ωστόσο, να εφαρμοστεί, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup για να προσθέσει: "Όμως, δεν μου αρέσει αυτό το είδος συμπεριφοράς με εταίρους, με συναδέλφους, με φίλους και με πολίτες της ΕΕ".
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τη Ρώμη, ο οποίος είχε τονίσει ότι εάν μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν τηρεί πλέον τους κανόνες θα πρέπει να αποχωρήσει.
Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ είχε χρησιμοποιήσει σκληρότερες διατυπώσεις, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη θα έπρεπε να αποχωρήσει και από τη ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.